Debat sobre les noves tendències alimentàries amb models sostenibles davant l’emergència climàtica

L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, entitat sòcia del PECT AgroBioFood b. Ponent, coordinat per la Diputació de Lleida, ha celebrat la jornada ‘Noves tendències alimentàries: afectació al sistema agroalimentari lleidatà’             

Empreses punteres lleidatanes com Teresa Carles, Semillas Batlle, Zyrcular Foods i Organa Espirulina, que treballen en base a aquestes tendències alimentàries actuals i que són mitigadores dels efectes del canvi climàtic, han donat a conèixer la seva experiència

L’alcalde de Bell-lloc d’Urgell i diputat, Ramon Cónsola, i el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, han estat els encarregats d’inaugurar aquest divendres la jornada Noves tendències alimentàries: afectació al sistema agroalimentari lleidatà, que s’ha celebrat a Bell-lloc d’Urgell.

La jornada està organitzada per l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, entitat sòcia del PECT AgroBioFood b. Ponent, en el marc de l’operació ECOFood-HUBLAB: espai per a la innovació oberta i col·laborativa orientada a desenvolupar la resiliència del sector agroalimentari i la funcionalitat dels serveis ecosistèmics i mediambientals com a vector d’especialització competitiva territorial, que forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial, coordinat per la Diputació de Lleida.

Actualment hi ha un ampli consens sobre la necessitat de transformar els actuals sistemes alimentaris a escala global per tal d’assegurar el subministrament d’aliments segurs i saludables per una població creixent, al mateix temps que s’afronta l’emergència climàtica amb models productius sostenibles. La capacitat del sector agroalimentari lleidatà per adaptar-se a aquest context de canvi serà clau per sortir-ne reforçat, incrementant la seva competitivitat, productivitat i sostenibilitat.

Així doncs, l’objectiu d’aquesta jornada és fomentar la presa de consciència en relació amb el repte de millorar la capacitat de resiliència del sector agroalimentari de Lleida, per tal que pugui adaptar-se a les noves tendències alimentàries i als impactes del canvi climàtic en els models productius actuals, esdevenint, alhora, un sector contribuïdor a la descarbonització i a la recuperació i preservació de la biodiversitat.

La jornada ha començat amb la presentació del Projecte AgroBioFood b. Ponent i de l’Operació 3 ECOFood-HUBLAB, per part de la tècnica del Patronat de Promoció Econòmica, Núria Esteban, en representació de la Diputació de Lleida. Ha estat l’encarregada de fer la presentació general del projecte AgroBioFood b. Ponent, orientat a l’Impuls per a la transformació del model econòmic del territori en base a la millora de la capacitat de resiliència del sector agroalimentari, en el que s’emmarca la Jornada. Un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i per la Generalitat de Catalunya, dins el marc del Programa FEDER de Catalunya 2014-2020.

Tot seguit, a través de diferents ponències, en les quals han participat el doctor en Ciències Ambientals, geògraf i naturalista i professor de la UAB, Martí Boada; el president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, membre del Consell Assessor Catalunya Next Generation EU, Francesc Reguant, i el xef i propietari del restaurant La Boscana –amb una estrella Michelin-, Joel Castanyé,  han exposat les noves tendències de millora de la productivitat, competitivitat i sostenibilitat de la producció primària, mitigadores dels efectes del canvi climàtic i generadores de beneficis socials, econòmics i ambientals més enllà del propi sector agroalimentari.

Tanmateix, a la taula rodona d’experiències locals, moderada pel doctor en Agronomia i professor de Universitat de Lleida, Daniel Plaza, han participat empreses punteres lleidatanes com Teresa Carles, Semillas Batlle, Zyrcular Foods i Organa Espirulina. Una taula que ha servit per conèixer les experiències d’empreses que treballen en base a aquestes tendències alimentàries actuals i que són mitigadores dels efectes del canvi climàtic.

Desplaça cap amunt