Segons el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, impulsat pel Consell assessor per al Desenvolupament sostenible, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans:
“La disminució de la disponibilitat d’aigua incrementarà el perill d’incendis forestals causat per les temperatures elevades i una sequera més severa. Davant aquest fet, dos elements essencials són: la gestió forestal, que ha de dificultar l’expansió d’aquests incendis, i la planificació, que ha de facilitar l’accés a les zones afectades”
Les pastures esdevenen un dels sistemes més eficients a l’hora d’utilitzar els recursos naturals i gestionar el territori. També és un sistema altament sostenible i econòmicament racional que aprofita al màxim les zones menys productives de la terra, no aptes per al cultiu. Els beneficis ambientals del pastoralisme són nombrosos i s’han aplicat sobre el terreny durant mil•lennis. La investigació ecològica, l’economia, la nutrició i la sociologia de les darreres dècades has posat de manifest molts d’aquests beneficis, destacant el paper avui en dia d’aquesta pràctica com a eina de “ retroinnovació” en la lluita contra el canvi climàtic, tant en la mitigació (pel que fa a l’emmagatzematge de carboni, el pastoralisme té un paper crucial a l’hora de compensar el CO2 i la terra pasturada esdevé un dels major embornals de carboni a llarg termini), com en l’adaptació (aquesta passa principalment per la cerca de nous punts d’aigua, per tal d’assegurar-ne la disponibilitat futura), així com per a respondre a reptes socials i promoure modes de vida resilents.
Un exemple de com una actuació d’adaptació al canvi climàtic reporta un benefici directe des del punt de vista de desenvolupament econòmic i social és el projecte “Ramats de Foc” http://www.paucostafoundation.org/single_projectes.php?id=37&categoria=IDi
Aquest projecte està impulsat per la fundació Pau Costa i el Gremi de carnissers de Girona i pretén potenciar la contribució dels ramats en la gestió d’incendis mitjançant la pastura en zones forestals prescrites com a tallafocs. Posteriorment, el Gremi de Carnissers treballa per donar un valor afegit als productes de les explotacions participants mitjançant un distintiu que certifiqui el recolzament d’aquests ramats al control de risc d’incendi.