El Patronat de Promoció Econòmica destina el 77% del seu pressupost a implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l’ONU

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, explica el grau de compliment de l’Agenda 2030 a la institució en la Jornada de presentació del Pla Estratègic per a l’Assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 organitzada per la Diputació de Girona

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida destina el 77% del seu pressupost a implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per l’Agenda 2030 de l’ONU. Així ho ha avançat aquest divendres el president de la Diputació, Joan Talarn, en el marc de la jornada de presentació del Pla Estratègic per a l’Assoliment de l’Agenda 2030 de la Diputació de Girona. Aquesta jornada, per via telemàtica, ha comptat també amb la participació del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

L’Agenda 2030 s’estructura en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, que s’integren en 5 àmbits: les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i les Aliances per assolir aquesta agenda. Joan Talarn ha explicat que, en el cas de la Diputació de Lleida, “hem decidit anar a l’arrel del problema i assumir el rol d’impulsar la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran cap a un model d’economia verda i circular, capaç de contribuir de forma activa a l’assoliment de més de la meitat dels ODS, però també capaç de desenvolupar respostes efectives a les nostres problemàtiques socioeconòmiques. I ho fem, precisament, en base al que promou l’ODS17, és a dir, buscant aliances per fer possibles els consensos necessaris per definir aquesta visió de futur compartida i les prioritats estratègiques per fer-la efectiva”.

El propi Patronat de Promoció Econòmica ha fet una avaluació de les 18 activitats i projectes que gestiona i ha determinat que són 9 els ODS en els quals les accions del Patronat impacten més. D’elles, a les que es destina més pressupost són: el 12% a l’ODS 12 (Consum i Producció Responsables); l’11,8% a l’ODS 8 (Treball Digne i Creixement Econòmic), el 10,9% a l’ODS 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles), i el 9,1% del pressupost a implementar l’ODS 13 (Acció Climàtica). L’import total d’aquestes accions, programades entre els anys 2018 i 2020, és de 27.559.011 €.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assenyalat que l’assoliment dels ODS “no el podem fer sols, sinó que l’hem de fer juntament amb el Govern del país, les altres diputacions catalanes, les universitats, els sindicats, les entitats empresarials, les organitzacions del tercer sector i la ciutadania”, i ha afegit que “som en una crisi sanitària, la de la COVID-19, que derivarà en una crisi econòmica i social molt important del món en general i de la nostra societat en particular”, i que, per tant, “hem de ser cautelosos i pensar en els objectius i en els col·lectius més vulnerables, i vincular-ho estretament al territori”.

Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha assegurat que “no renunciem de cap manera a les ambicions i esperances que hem dipositat en el mandat col·lectiu de l’Agenda 2030”. Per Solé, “la reactivació al nostre país, i a la resta del món, exigeix criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental”, i l’Agenda 2030 és “la columna vertebral per a la reconstrucció en l’era Covid”. El conseller ha fet una crida “a la consciència i al compromís col·lectiu de totes les institucions”.

La jornada ha finalitzat amb la taula rodona “Treballant pels ODS des de l’àmbit local. Casos pràctics”, moderada per la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas.

Desplaça cap amunt