Talarn destaca que la digitalització del territori és fonamental per a la transformació del model econòmic

El president de la Diputació de Lleida ha signat un conveni amb l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec i ha visitat diversos indrets del Geoparc Mundial UNESCO Orígens, al Coll de Comiols, Conca Dellà, Congost de Collegats, Gerri de la Sal i l’Epicentre de Tremp

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat aquest dimarts el Geoparc Mundial UNESCO Orígens, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i del diputat Marc Baró on, entre d’altres coses, ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec per a l’impuls de la seva digitalització.

Talarn ha estat rebut a l’entrada del Geoparc, al Coll de Comiols, per l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; el coordinador del Geoparc Guillem Puras; el coordinador científic, Xavier Mir, i la tècnica Núria Verdeny. Després de visitar el Museu de la Conca Dellà, s’ha desplaçat fins a Tremp, des d’on ha iniciat una ruta amb parada a l’Argenteria, al Congost de Collegats; visita al Museu de la Sal, a Gerri de la Sal, i visita a l’Epicentre de Tremp, centre de visitants del Geoparc.

Justament, en aquest punt és on s’ha fet la signatura del conveni amb l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, representada per la seva presidenta, Maria Pilar Cases, per valor de 100.000 € i que permetrà que faci front a activitats com la digitalització de la gestió turística del Geoparc; sessions de formacions per a agricultors, ramaders i treballadors; creació d’una plataforma de comercialització per a la venda online de productes locals; un estudi paisatgístic i d’espais agraris; la recreació digital de viatge al passat, i accions de difusió d’actuacions realitzades.

Joan Talarn ha destacat que la pandèmia de la Covid “ha servit per posar en valor espais de natura i, al temps, ha accelerat la transformació digital en tots els àmbits socials”, i ha posat com a exemple que “com a destinació turística s’implementaran activitats que permetin l’inici d’aquesta digitalització. En concret, s’elaborarà una nova estratègia digital que permeti un impuls al centre BTT del Pallars Jussà”, o que es farà “un estudi paisatgístic i d’espais agraris per dotar d’eines digitals els ajuntaments en la seva conservació del paisatge i espais agraris”.

Finalment, ha recordat que “la transformació del nostre model econòmic s’ha de fer des de les oportunitats que ens aporten les singularitats pròpies de cada territori, amb el major respecte a l’entorn i amb la vista posada en la captació de nous residents perquè aquí es poden guanyar la vida”.

Aquest conveni signat amb la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, es genera davant del repte d’impulsar plegats una Agenda compartida per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, com a resposta no tan sols a la crisi socioeconòmica derivada de la Covid-19, sinó també als problemes estructurals del territori. Justament aquesta Agenda forma part del Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, 2020-2027 i pretén ser un instrument aglutinador d’iniciatives i actuacions que tenen en comú la voluntat de contribuir a fer efectiva una visió de futur compartida del territori.

Un Geoparc és un territori rural que implementa un model de desenvolupament propi de la UNESCO basat en la gestió d’un patrimoni geològic, paleontològic i miner excepcional, i l’objectiu principal és la dinamització econòmica i cultural que beneficiï la comunitat local.



Desplaça cap amunt