Digitalització, urbanisme i habitatge, eixos de les polítiques combinades de Generalitat i Diputació per dinamitzar l’àmbit rural

Així ho ha defensat el president Joan Talarn durant la jornada ‘Accions territorials per a l’impuls de l’entorn rural’, celebrada en el marc de Municipalia i en què també hi ha intervingut Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el Secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, han inaugurat aquest dijous la jornada ‘Accions territorials per a l’impuls de l’entorn rural’, que s’ha organitzat conjuntament amb la Generalitat de Catalunya en el marc de la celebració de Municipalia.


La jornada ha tingut lloc a la Sala Maria Rúbies del Palau de Congressos-La Llotja i ha comptat amb la participació de diversos responsables polítics de les àrees de Polítiques Digitals, Urbanisme, Habitatge, Territori i Mobilitat de la Generalitat, de Serveis Tècnics de la Diputació, de l’ACM, de la FMC, i de l’Associació de Micropobles. També hi han assistit, entre d’altres, els vicepresidents Jordi Latorre, Estefania Rufach i Ferran Accensi, i els diputats Jordi Verdú, Helena Martínez, Mercè Carulla i Rosa Maria Perelló.

Joan Talarn ha destacat que la jornada d’avui és una acció de la qual les alcaldies de Catalunya “segur que no tenim referents anteriors”, perquè suposa “poder abordar de manera global i transversal les principals polítiques públiques d’impuls dels municipis rurals, aquells que precisament acostumen a tenir més problemes per accedir a la informació de primera mà” i que són l’eix d’una jornada que, a més, serveix per “demostrar que Municipalia és el principal fòrum del món local català i estatal”.

El president ha volgut agrair a la Generalitat i especialment a Isidre Gavín la seva “proactivitat” per fer realitat aquesta jornada i, sobretot, la col·laboració institucional que ha facilitat les polítiques combinades i transversals que s’impulsaran per “abordar amb èxit el repte de frenar el despoblament”, tal i com ja es va fer palès en una altra jornada, celebrada també en el marc de Municipalia, en què “vam presentar la Càtedra de Repoblament que hem creat des de la Diputació de Lleida juntament amb la Universitat de Lleida per tal de disposar de la radiografia més precisa possible d’aquest fenomen a la nostra demarcació”.

En aquest sentit, Joan Talarn ha remarcat que tres dels principals eixos d’acció que han d’abordar les alcaldies són “potenciar la digitalització dels nostres municipis, abordar solucions legals i tècniques per ordenar l’urbanisme de nuclis no urbanites, i trobar les fórmules que ens permetin disposar de més i millor habitatge”.

“En aquestes línies treballem, tant des de la Generalitat de Catalunya com des de les diputacions, però avui per primera vegada les podrem abordar de manera unitària”, ha insistit el president de la Diputació de Lleida.

Per la seva part, Isidre Gavín s’ha referit a la necessitat de treballar plegats i cooperar per aconseguir superar determinats reptes, motiu pel qual ha dit que “la Generalitat s’ha d’alinear amb l’administració local: amb la Diputació, amb els consells comarcals i amb els ajuntaments”. Es tracta de treballar amb “la cooperació necessària per aconseguir reptes importants”, i això passa, en el cas d’enfortir els nostres pobles petits, per “un enfocament molt transversal i molt obert”, ha afegit Gavín, que també ha remarcat que Municipalia “és una fira de referència i per això hem volgut reforçar la presència de la Generalitat”.

La jornada s’ha articulat en els tres blocs que ha destacat Joan Talarn en la seva intervenció. Al primer, sota el títol ‘Les polítiques digitals al món rural’, hi han intervingut David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i Jordi Latorre, vicepresident primer de la Diputació de Lleida. El segon, sobre ‘L’urbanisme al món rural’, ha comptat amb Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. I el tercer, ‘L’habitatge al món rural’, ha anat a càrrec de Carles Sala, secretari d’Habitatge i Inclusió Social del Departament de Drets Socials.

També s’ha celebrat una taula rodona presentada per Marc Baró, diputat de l’Àrea de Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida, moderada per Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i en què hi han intervingut M. Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; Gonçal Marquès, director d’Operacions de l’Institut Català del Sòl; Josep Casas, subdirector general d’Habitatge del Departament de Drets Socials; Sergi Pedret, vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya; i Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, en representació de l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Joan Talarn:


Isidre Gavín:Desplaça cap amunt