El Patronat de Promoció Econòmica participa a la Trobada d’Àrees Digitals a Lleida

L’acte, celebrat a l’Auditori del Parc Agrobiotech, ha reunit les àrees digitals de tot Catalunya i ha servit per donar a conèixer les iniciatives tecnològiques impulsades al territori

El director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera, ha participat aquest dimarts en la trobada de les Àrees Digitals de Catalunya, que s’ha celebrat a l’Auditori del Parc Agrobiotech de Lleida. L’esdeveniment ha aplegat les tres àrees digitals del territori català, i ha servit per posar en relleu la importància de Lleida com un dels epicentres d’innovació tecnològica al país.

El director del Patronat, juntament amb el tècnic Francesc Altés, han estat presents en aquesta jornada clau per impulsar el desplegament de tecnologies digitals avançades, com el 5G, arreu del territori. Durant la trobada, s’ha fet un repàs de les diferents proves pilot que s’han dut a terme recentment a diverses zones de Lleida, com l’eix comercial i el parc tecnològic de Gardeny, on ja s’ha instal·lat una antena de 5G.

Les Àrees Digitals al territori

Les Àrees Digitals són una iniciativa de la Generalitat de Catalunya amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT. Aquest projecte es basa en la col·laboració entre ciutadania, empreses, administració pública i centres de recerca, amb l’objectiu de generar nous projectes d’innovació i fomentar la inversió en recerca i desenvolupament arreu de Catalunya. En aquest sentit, cal destacar la importància d’aquests espais com a dinamitzadors econòmics i de retenció de talent, especialment en entorns rurals on la connectivitat digital és un desafiament.

A la trobada, també s’han compartit els avenços de diversos pilots tecnològics al territori. Entre aquests, destaca el pilot 5G Rural a Albatàrrec (Segrià), que ha connectat el primer camp de nectarines amb 5G a tot l’Estat, i ha optimitzat processos clau com la poda. Altres iniciatives inclouen el projecte de realitat augmentada per als senderistes i turistes de muntanya a la Vall d’Aran, amb l’aplicació Guarda+, que ofereix informació d’utilitat sobre les rutes i la meteorologia, així com experiències immersives.

Al Pirineu, les Àrees Digitals han impulsat sectors estratègics com l’agricultura de muntanya, la ramaderia, i el turisme actiu, i s’ha fet ús de tecnologies digitals per millorar la comercialització i distribució directa entre productor i consumidor, així com la monitorització ambiental. Això ha permès abordar reptes específics com la baixa cobertura de telefonia mòbil i dades en zones d’orografia complicada.

Amb la celebració d’aquest acte a Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica reafirma el seu compromís en la implementació de solucions digitals que potencien el desenvolupament territorial i l’economia local i que s’emmarquen en l’estratègia d’innovació digital de Catalunya.

Desplaça cap amunt