Joan Talarn explica la visita a la seu del COI a Lausana els dies 27 i 28 de setembre, i afirma que els projectes olímpics “han de comptar amb la complicitat dels territoris que l’organitzen” i “no han de generar infraestructures casuals, només per a un esdeveniment puntual”
El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, i celebrat de forma híbrida aquest dijous, ha donat llum verda a l’aprovació inicial del Pla per a Consells Comarcals i per l’Ajuntament de Lleida per fer front a les despeses de redacció de projectes d’inversió d’àmbit comarcal i local per als municipis de la demarcació de més de 50.000 habitants, que identifiquin, valorin i planifiquin el desenvolupament d’inversions susceptibles de contribuir a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran i d’accedir a convocatòries del Next Generation EU (NGEU) per a administracions locals. El Pla compta amb un pressupost de 420.000 €.
En aquest pla s’inclouen activitats com:
 Foment dels sistemes de recollida selectiva i la millora dels actuals.
 Desenvolupament comarcal de xarxes de calor municipals amb biomassa de proximitat.
 Implantació d’infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics a escala comarcal.
 Desenvolupament comarcal del potencial de generació solar fotovoltaica per a autoconsum i/o consum compartit en cobertes d’edificis d’equipaments públics i en altres espais de titularitat pública qualificats de sistemes urbanístics on s’admeti la implantació de plaques solars.
 Desenvolupament d’habitatges de lloguer social a escala comarcal.
 Millora de les xarxes d’aigua potable i sanejament municipals.
Visita al COI
Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha parlat de la visita que les presidències de les quatre diputacions catalanes van realitzar a la seu del Comitè Olímpic Internacional, a la ciutat de Lausana, els passats 27 i 28 de setembre. “Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida vam ser rebuts pel director adjunt del COI, el català Pere Miró, qui ens va informar i detallar sobre quins són els canvis estructurals que marcaran les futures fites olímpiques”, ha explicat.
“Al segle XXI, —ha afegit— els Jocs Olímpics han de ser més respectuosos amb l’entorn en el qual es desenvolupen, no han de generar infraestructures casuals, només per a un esdeveniment puntual, han de poder ajudar a millorar aquells equipaments que tinguin garantit un servei públic més enllà dels propis jocs i, sobretot, han de ser projectes que comptin amb la complicitat dels territoris que l’organitzen”.
El president de la Diputació ha continuat la seva intervenció referint-se a la importància de la celebració d’activitats firals, com la Fira de Sant Miquel, la 26a Fira Autotardor de Mollerussa o la Fira del Formatge de la Seu d’Urgell; també ha fet referència a l’inici del curs acadèmic a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, recordant que “el patrimoni cultural i la memòria són un capital simbòlic valuós que ha de poder ser preservat”, i ha finalitzat parlant de la decisió presa per la Generalitat de Catalunya d’operar la línia de Rodalies de Lleida, a partir de l’any 2024, a través de Ferrocarrils de la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat la Taula de Rodalies creada per la Diputació durant la presidència de Rosa Maria Perelló, “i la feina de mediació i pressió que hem fet i que ens pertoca entre les administracions implicades”. Així, ha volgut veure aquesta decisió “com un primer pas que s’ha de completar necessàriament amb la integració i millora de les Rodalies amb les línies de Tarragona i Montsó”.
Altres temàtiques
La sessió plenària ha donat el vistiplau a l’aprovació de la segona addenda modificativa del conveni de col·laboració estratègica entre la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida, anualitats 2020-2023, pel qual s’inclouen la realització del Postgrau sobre Polítiques LGBTI a la Gestió Pública; una nova Càtedra d’Estudis Socioeconòmics i Despoblament del territori rural de Lleida, i la Càtedra Màrius Torres.
Al mateix temps, s’ha aprovat l’autorització a l’Institut d’Estudis Ilerdencs per a la signatura del conveni de col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, anualitats 2021-2023 i aprovació de la despesa plurianual, amb una aportació per al 2021 de 10.000 €.
Respecte de la comissió de Serveis Tècnics, s’ha donat llum verda a la resolució de les al·legacions i aprovació definitiva del “Projecte constructiu. Projecte reduït. Reforçament del ferm i obres d’urbanització. Carretera LV-3342, de la A2 a Anglesola. PK 0+000 al PK 1+606. Tram: Anglesola”.
Mocions
Finalment, i pel que fa a les mocions, s’ha aprovat amb 24 vots a favor la presentada pel grup polític d’ECP en suport al projecte de modernització del regadiu ecosistèmic, la creació d’una infraestructura verda, la recuperació patrimonial dels Canals d’Urgell i la preservació de les seves banquetes i arbredes.
De la seva banda, s’ha donat llum verda parcialment a la moció presentada pel grup polític de Cs per a l’adopció de mesures que mitiguin la precarietat del col·lectiu de secretaris-interventors, amb el rebuig per 19 vots en contra i 5 a favor, als punts que feien referència a què la Diputació de Lleida sol·licitarà formalment a la Diputació de Tarragona el traspàs del programari del seu “gestor d’expedients” perquè aquest recurs pugui ser implantat als ajuntaments de la província que així ho demandin, i al que la Diputació de Lleida implantarà un servei de compra centralitzada que s’adeqüi a les necessitats reals dels ajuntaments.
Finalment, també s’ha aprovat parcialment la moció presentada pels grups polítics del PSC i UA per a la regeneració i el repte demogràfic a les Terres de Lleida, Pirineu i l’Aran. Concretament, s’han rebutjat, amb 11 vots en contra, 8 abstencions i 5 a favor, els punts que fan referència al fet que la Diputació de Lleida crearà un programa d’ajudes per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica en edificis i cases destinats a primer habitatge en municipis de menys de 5.000 habitants, i el que explica que la Diputació de Lleida posarà en marxa un pla d’inversions directes en matèria d’eficiència energètica i integració d’energies renovables en edificis i infraestructures públiques dels municipis de menys de 5.000 habitants de la província.
Abans de començar el ple, el president de la Diputació ha repartit entre els diputats presents un exemplar del llibre ‘Aigua a les venes’, de Francesc Canosa, que explica la història de la construcció del Canal d’Urgell i com va canviar la fesomia d’aquestes terres.