La Diputació de Lleida presenta un informe que descriu el potencial fotovoltaic i eòlic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran

L’anàlisi, fet pel gabinet Km0 Energy, identifica com a superfícies òptimes per al desenvolupament de generació renovable el 1,44% del total de superfície del sòl no urbanitzable de la demarcació.

El president Joan Talarn anuncia que l’informe es farà arribar a la Generalitat i al món local lleidatà per buscar un Pacte Territorial Sostenible de les Energies Renovables que determini les condicions en les quals promoure l’energia neta de manera ordenada i beneficiosa per al conjunt del territori.

El vicepresident Jordi Latorre detalla que, a partir d’aquest dijous, la Diputació organitzarà unes jornades per posar a disposició dels ajuntaments tota la informació continguda al document.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat aquest dimecres l’estudi ‘Anàlisi del potencial fotovoltaic i eòlic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran’. La presentació s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Diputació, on Talarn ha estat acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert; i el fundador i director general del gabinet especialitzat en energia de proximitat Km0 Energy, Santi Martínez.

Aquest informe, encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’insereix en la voluntat de la Diputació de promoure un Pacte Territorial Sostenible per a les Energies Renovables a les terres de Lleida. De fet, l’informe identifica com a superfícies òptimes per al desenvolupament de generació renovable el 1,44% del total de superfície del sòl no urbanitzable de la demarcació. Ara el document es farà arribar a la Generalitat i al món local lleidatà per buscar un consens entre les diferents administracions i actors territorials que faciliti el Pacte Territorial Sostenible que determini les condicions en les quals promoure l’energia neta de manera ordenada i beneficiosa per al conjunt del territori.

Segons ha detallat Santi Martínez, els resultats de l’informe identifiquen superfícies òptimes per al desenvolupament de generació renovable que sumen 16.858 hectàrees, una xifra que representa el 1,44% del total de superfície del sòl no urbanitzable.

Aquesta superfície podria convertir-se en uns 11.126 MW de potència solar que podrien generar uns 16.918 GWh d’energia anual. Pel que fa a les teulades, s’estima que podrien allotjar fins a uns 3.137 MW de potència, possibilitant una generació de 4.253 GWh. Finalment, a nivell eòlic la potencia estimada és de 4.366 MW, amb un potencial de generació de 5.709 GWh.

La interpretació d’aquests resultats portaria a fer referència que Catalunya s’ha fitxat l’objectiu de desenvolupar 6.000 MW de generació solar al 2030, objectiu que s’ha de multiplicar al 2050 si es vol arribar a cobrir tota la demanda amb energia 100% renovable.

Només per aconseguir una generació equivalent al consum (infravalorat) actual de les terres de Lleida, Pirineu i Aran serien necessaris prop de 1.700 MW entre fotovoltaica sobre terreny, sobre teulada i eòlica.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha recordat que la Diputació, en la seva condició d’administració de representació més directa del món municipal, i dins el seu compromís en la promoció de les energies netes d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, s’ha volgut erigir en impulsora d’aquest pacte, motiu pel qual va encarregar “una radiografia el més acurada possible per tal de definir quin és el problema i quines les oportunitats”, que és el que reflecteix aquest informe. Segons Talarn, les oportunitats són moltes per al nostre territori, però el debat “no es pot allargar”.

Ara el document es farà arribar “d’immediat a la Generalitat de Catalunya” a la recerca d’un ampli consens en el que ja es compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que “ja ha pres les primeres mesures al respecte”, i que espera tenir també el recolzament indispensable “dels propietaris i dels ajuntaments”. És per això que l’informe també “es posarà a disposició del món local lleidatà, ajuntaments i consells comarcals”, sense més pretensió que fer-lo coneixedor de “la radiografia més àmplia”.

En aquest sentit, Jordi Latorre ha precisat que a partir d’aquest dijous “començarem unes jornades per posar a disposició i facilitar la informació al món local per tal de donar veus a diferents sensibilitats, i acompanyar els ajuntaments  perquè coneguin la normativa, les possibilitats i que el territori per si mateix pugui decidir què és allò que més li convé”. Serà a partir d’aquí que, segons Joan Talarn, es pot “obrir el debat sobre models d’explotació energètic, sobre models de territori, sobre totes i cadascuna de les variables que la implantació de l’energia sostenible pot provocar”.

En la mateixa línia, Latorre també ha explicat que l’informe presentat avui és “una eina que pot ajudar en aquest debat” que està tan d’actualitat al voltant “d’una problemàtica tan greu”. “Tots tenim molt clar que s’ha d’actuar, però el gran debat és com fer-ho”, ha dit Latorre, segons el qual “Catalunya no pot perdre el tren de les energies renovables”, i aquí és fonamental el pla d’inversions europees Next Generation, que ha de facilitar que, quan acabi tot aquest procés, Catalunya sigui “absolutament autosuficient i equilibrada”.

Per la seva part, Carles Gibert ha felicitat l’equip de Km0 Energy i ha remarcat que amb aquest 1,44% de zona òptima, “som capaços amb teulats, sòl no urbanitzable i energia eòlica, de produir de cara al 2050 o de cara a dia d’avui, cinc vegades més del que necessitaríem al 2050”. Si aconseguim aquest objectiu, ha dit Gibert, “significaria que no només tindríem una energia neta i distribuïda pel nostre territori, sinó que a més a més seríem capaços d’exportar-la”. Gibert també ha explicat que amb aquest estudi “per primera vegada cada  municipi sap el potencial del que disposa” i que amb “aquest primer pas”, des de la Diputació “s’està treballant tant amb totes les administracions i totes les àrees de la corporació per buscar aquest consens i empoderar-nos”.

És per aquests motius que Gibert ha demanat que el pacte ha de ser vist com una oportunitat emmarcada dins el pla Next Generation per a la recuperació econòmica post-Covid, amb finançament per a accions globals que tinguin cabuda en l’assoliment de les ODS i el Green Deal, que pot coordinar i impulsar l’agenda compartida del Patronat de Promoció Econòmica.

Joan Talarn:


Carles Gibert:

Jordi Latorre:

Santi Martínez:

Desplaça cap amunt