Ha reunit més de 200 experts, empreses, centres educatius i representants institucionals per abordar el paper dels biopolígons com a motors de transició verda, innovació sostenible i desenvolupament territorial
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de l’alcalde d’Alguaire, Joan Guillaumet, i el director de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, Xavier Gómez, han inaugurat aquest dijous la jornada ‘Biopolígons: un model industrial que contribueix a la sostenibilitat del sector primari i a la diversificació econòmica’, que ha abordat les oportunitats que ofereix aquest nou model de polígon industrial per transformar el territori. La trobada, organitzada pel G10 en el marc del programa radiofònic ONDA ODS d’EMUN FM, s’ha dut a terme a l’Aeroport Lleida-Alguaire i ha reunit més de 200 experts, empreses, centres educatius i representants institucionals.
La jornada ha servit per debatre sobre com avançar cap a una economia més verda i innovadora, i sobre el paper que poden tenir els biopolígons en aquest canvi. S’hi ha destacat com els projectes basats en la bioeconomia, les energies renovables i la mobilitat neta, poden ajudar a impulsar el territori, així com la necessitat de col·laborar entre administracions i empreses per fer-ho possible.
L’acte ha començat amb les intervencions del director de l’Aeroport, Xavier Gómez, que ha destacat el paper de la infraestructura com a pol d’innovació; de l’alcalde d’Alguaire, Joan Guillaumet, que ha remarcat l’aposta pel futur del territori; i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha defensat amb contundència el potencial transformador dels biopolígons. Talarn ha explicat que “els biopolígons són una aposta estratègica per fer de Ponent un territori capdavanter en sostenibilitat, amb capacitat d’atreure noves indústries, generar llocs de treball i fer créixer l’economia verda arrelada al món rural”, ha dit.
Per la seva banda, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha estat l’encarregat de la cloenda, on ha destacat que els biopolígons són una oportunitat real per crear llocs de treball qualificats, impulsar el desenvolupament tecnològic i generar nous models de negoci arrelats al territori. “Esteu tots convidats a formar part d’aquesta transformació que ha de fer de Lleida el referent del sud d’Europa en el desenvolupament de biopolígons”, ha reblat.
La jornada s’ha desenvolupat a través d’un col·loqui radiofònic centrat en l’Agenda 2030, en el marc del programa ONDA ODS, conduït per Pili Garcia, coordinadora d’EMUN FM Ràdio. Hi han intervingut Teresa Botargues, de l’Oficina Tècnica de la Transformació, que ha presentat les bioindústries com a prioritat de l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’; Flore Victor, responsable d’Innovarum, que ha explicat el projecte europeu MainstreamBIO, i ha presentat casos d’èxit i sortides professionals vinculades a aquest àmbit emergent; i Susanna Cabiscol i Maria Rovira, responsables de RTV Cardedeu, que han donat a conèixer el projecte ONDA ODS.
La primera taula rodona, moderada per Teresa Botargues, ha servit per analitzar com els biopolígons poden actuar com a motors de diversificació econòmica i sostenibilitat, i ha comptat amb la participació de Víctor Falguera (BIOHUB CAT), Xavier Gómez (director de l’Aeroport Lleida-Alguaire), Miquel Serra (Alcarràs Bioproductors), Flore Victor (Innovarum) i Míriam Díaz de los Bernardos (EURECAT-H2CAT). La segona taula, moderada per Víctor Falguera, s’ha centrat en el paper del biogàs com a recurs clau dins els biopolígons, la seva capacitat per generar energia neta i valoritzar residus orgànics del sector primari. Ha comptat amb aportacions de Jaume Sió (DARPA), Ricard Carreras (Centre Beta), Laia Sarquella (ICAEN), Sebastià Farré (Noguera Renovables) i Eduard Antorn (Consell Comarcal del Segrià). També s’han presentat l’Estratègia Catalana del Biogàs, a càrrec de Laia Sarquella (ICAEN), i l’estratègia del digestat, a càrrec de Neus Ferrete (Departament d’Agricultura).
També s’han donat a conèixer en detall els tres biopolígons especialitzats que actualment s’impulsen a les comarques de Ponent com a exemples de model industrial sostenible. En primer lloc, el biopolígon d’Alcarràs, impulsat per Alcarràs Bioproductors, i que neix d’una planta de compostatge promoguda per ramaders i ja treballa en l’atracció de noves refineries i bioindústries. En segon lloc, el biopolígon de Balaguer, promogut per l’empresa Noguera Renovables, que es focalitza en la generació d’energia i química verda. Finalment, el biopolígon d’Alguaire, en què Aeroports de Catalunya impulsa un projecte per a la producció d’hidrogen verd, una hidrolinera i la captació d’indústries vinculades a la mobilitat neta i el sector aeroespacial.
Hi han participat empreses innovadores com EVARM i Aldoratech, així com les universitats UPC i URV, que contribueixen a la transferència de coneixement i al desenvolupament tecnològic d’aquest nou ecosistema industrial. Amb una elevada participació i un format col·laboratiu, la jornada ha evidenciat que els biopolígons són una oportunitat real per consolidar Ponent com un referent industrial verd, competitiu i arrelat al territori, amb capacitat de lideratge a escala catalana i europea.
Podeu descarregar els talls de veu a través del següent enllaç: https://we.tl/t-3EpVDG3rca
L’arxiu inclou declaracions de:
- Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida
- Joan Guillaumet, alcalde d’Alguaire
- Xavier Gómez, director de l’Aeroport Lleida-Alguaire
- Jordi Verdú, vicepresident i diputat del Patronat de Promoció Econòmica
- Teresa Botargues, responsable de l’Oficina Tècnica de la Transformació (OTT)
- Víctor Falguera, responsable del BIOHUB CAT
- Flore Víctor, responsable del projecte ‘Innovarum’
Alguaire, 10 d’abril del 2025




