Els Fons FEDER potencien l’atractiu de la Fabrica Museu de Cal Trepat de Tàrrega, en el marc del pas del Camí de Sant Jaume per les comarques de Lleida

La fàbrica Trepat, popularment coneguda com “Cal Trepat” va ser el principal productor de maquinària agrícola a l’estat espanyol durant el segon terç del segle XX. Passejar per les seves naus transporta els visitants cap a un passat marcat pel dia a dia del treball a l’interior de la fàbrica, en la que es pot resseguir tot el procés industrial, des de la fundació del mineral fins a l’embalatge i expedició de la maquinaria.

En aquest sentit, han finalitzat les obres de conservació de les seves cobertes, que suposarà fer visitables tres naus més, que poden ser destinades tant augmentar la superfície visitable de la fabrica, com a disposar d’un nou espai d’expressió artística a disposició dels agents culturals i cívics establerts a Tàrrega.

La inversió total, de 103.693,77€ està finançada en un 50% pels Fons FEDER de la UE, en un 25% per la Diputació de Lleida i en un 25% per l’Ajuntament de Tàrrega.

Les obres han consistit en el reforç de l’estructura de les teulades i se n’ha assegurat la impermeabilitat. Aquestes actuacions suposen la preservació d’aquest conjunt arquitectònic que va tenir el seu moment d’esplendor entre el primer terç del segle xx i mitjans de la dècada de 1960.

La conservació fins a l’actualitat de l’antiga maquinària, les naus i la documentació, la converteixen en un cas d’estudi singular, motiu pel qual tot el complex s’ha convertit actualment en un museu de mecanització agrària. L’edifici és una obra protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

L’operació “CAMÍ DE SANT JAUME. XARXA PEL PATRIMONI”, dissenyada per la Diputació de Lleida consisteix en impulsar el Camí de Sant Jaume entre Tàrrega i Alfarràs com a eix vertebrador de dinamització econòmica, cultural i ambiental del territori i compta amb un pressupost global de 2.950.632,31€.

L’operació s’engloba en l’objectiu temàtic de conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos i més concretament en promoure la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural.

 

Desplaça cap amunt