Els joves lideren les XI Jornades per a l’excel·lència amb una gran implicació

Debat i propostes de futur sobre emprenedoria, formació, habitatge, ús de la tecnologia, valors o associacionisme
Esterri d’Àneu acollirà la nova edició els dies 4 i 5 d’octubre, es consolida la sessió prèvia a Andorra i es prepara un acte a l’Aran

Els i les joves són els protagonistes de les onzenes Jornades per a l’excel·lència que se celebraran els dies 4 i 5 d’octubre a Esterri d’Àneu. El títol escollit, ‘Joventut al Pirineu. Projecte vital i professional’, defineix de forma clara l’objectiu d’enguany per aprofundir en els problemes, inquietuds, reptes i propostes de futur dels i les joves al Pirineu.

La presentació de l’acte s’ha celebrat aquest dijous al matí a la Diputació de Lleida amb la participació del seu president, Joan Talarn, així com de l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, i del president de les Jornades per a l’excel·lència, Jesús Montoliu. També hi ha assistit el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, i el tècnic de la Coordinació Territorial de Joventut a Lleida del departament de Drets Socials de la Generalitat, Víctor Saló, entre altres autoritats.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que en onze anys, aquestes jornades han abordat aspectes crucials per a la millora de les condicions de vida dels habitants del Pirineu i que enguany és molt encertat posar la mirada en com la joventut pot arrelar projectes de vida al Pirineu. “La joventut del Pirineu té molts projectes de territori i moltes ganes de tirar-los endavant, que a més d’arrelar-los, permeten generar llocs de treball perquè altres joves puguin quedar-se i tenir un Pirineu viu”, ha detallat Talarn.

Per la seva banda, l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha agraït l’esforç que es fa per “poder crear aquest espai de reflexió i punt de trobada de professionals i entitats de diferents sectors amb la voluntat d’aportar un impuls social, intel·lectual i econòmic a les nostres valls”, ha dit Ticó.

Igualment, el president de les Jornades per a l’excel·lència, Jesús Montoliu, ha explicat que està previst que enguany hi participin unes mil persones, entre les que hi assistiran presencialment i les que ho faran telemàticament. Per a Montoliu, la presència de la joventut no només figura als títols sinó que tot l’esdeveniment està liderat pels joves de les comarques de muntanya. “Hem volgut expressament que fossin ells mateixos els qui s’impliquessin en l’organització de les Jornades d’enguany, perquè ningú com ells i elles poden aportar la visió que els i les adults no veiem”, ha explicat. Igualment, ha detallat que des de fa mesos i fins després de l’estiu, se celebraran diferents processos participatius per abordar diferents aspectes que preocupen aquest col·lectiu.

Les Jornades per a l’excel·lència de 2024 estaran dividides en quatre blocs, que entre altres àmbits obriran el debat i la reflexió sobre l’emprenedoria, la formació, l’accés a l’habitatge, l’ús de noves tecnologies, el teixit associatiu i l’oci, així com sobre els valors dels joves d’avui. El programa provisional ja està força definit i es poden confirmar ponents de reconegut prestigi i referents en els seus àmbits com l’exfutbolista Bojan Krkic, l’actor i monologuista Marc Buixaderas o l’escriptor i filòsof Ferran Sàez, entre altres.

Aquest esdeveniment de referència segueix apostant per la participació de centres educatius del Pirineu, que preparen treballs de recerca i activitats vinculades a les Jornades i també se segueix treballant per al creixement territorial. D’aquesta manera, enguany hi haurà representants de totes les comarques de muntanya entre els ponents i també es consolida la participació d’Andorra, amb una estreta col·laboració del seu Govern. Un any més se celebrarà a finals de setembre una sessió prèvia al Principat d’Andorra i també es treballa per celebrar un acte a la Val d’Aran, la qual cosa referma el compromís d’aquest territori i del Conselh Generau amb les Jornades per a l’excel·lència.

Declaracions del president Joan Talarn

Declaracions de Pere Ticó

Declaracions de Jesús Montoliu

Desplaça cap amunt