Granyena de les Garrigues recupera la Bassa de Baix

Un espai que tindrà la funció d’auditori per acollir tota mena d’esdeveniments i especialment com a punt de difusió per donar a conèixer el procés de captació d’aigua

Una actuació inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica “Paisatges de Ponent”, cofinançada per la Diputació de Lleida i de l’ajuntament de Granyena de les Garrigues amb fons FEDER, amb un import d’adjudicació de  23.454,53 €

Recentment han finalitzat les obres de recuperació de la Bassa de Baix al municipi de Granyena de les Garrigues, una actuació amb la què es guanya un espectacular espai que tindrà la funció d’auditori per acollir tota mena d’esdeveniments i especialment com a punt de difusió per donar a conèixer el procés de captació d’aigua.

A Granyena de les Garrigues l’aigua ha estat sempre un be força escàs degut a una pluviometria molt irregular i la manca de cursos d’aigua estables. Aquesta manca de pluja ha influït en les activitats agrícoles del municipi des de fa segles. Per tal de solucionar aquesta mancança a cavall dels s. XVIII i XIX es van començar a construir diferents receptacles per a captar i emmagatzemar l’aigua per al reg de les hortes o per al bestiar. Una d’aquestes construccions eren les basses que permetien un emmagatzematge d’aigua important tant per regar com per abeurar. El seu emplaçament anava lligat a la captació de les aigües de diferents indrets que, mitjançant canalitzacions, portaven l’aigua cap a la bassa.

La basses generalment es troben a l’aire lliure sense cobrir. Per tal de poder accedir a nivells inferiors quan l’aigua baixava o per netejar‐la, s’habilitaven unes escales que descendien cap a l’interior fins al fons. A l’entorn de la bassa s’hi construïen les aigüeres que portaven l’aigua des de l’exterior a l’interior de la bassa. Per filtrar l’aigua de les impureses, es podia col·locar brancassa -un feix d’argelagues o bé fulla d’olivera per exemple- que impedia el pas dels elements grans amb la corrent d’aigua.

Les obres de recuperació de la bassa s’han centrat en una sèrie d’actuacions estructurals, com el desbrossament de plantes i males herbes, neteja dels paraments verticals de plantes, reposició de les zones de paredat de pedra, utilitzant la mateixa tècnica constructiva que a la resta del monument: amb pedra treballada per anar vista, cairejada en els seus costats, amb morter de calç.  

Aquesta actuació està cofinançada  per la Diputació de Lleida, l’ajuntament de Granyena de les Garrigues i amb fons FEDER, dins del projecte Paisatges de Ponent amb un import d’adjudicació de 23.454,53 €. 

Desplaça cap amunt