Impuls de la demanda local de bioproductes, biomaterials i bioenergia

Una jornada on s’han presentat els resultats de dos projectes que han posat en valor la importància de prioritzar el desenvolupament de bioindústries locals i analitzar el potencial de biorecursos generats i demandats pels sectors serveis i primari de les comarques de Lleida

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, i el cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General del Departament d’Acció Climàtica i Alimentació i Agenda Rural i responsable de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030, Jaume Sió, han inaugurat aquest dilluns la jornada ‘Anàlisis de la demanda Bio als sectors productius de Lleida’, que s’ha celebrat a la sala d’actes del Palau de la Diputació, i  que tenia com a objectiu donar a conèixer els resultats de dos estudis realitzats per tal d’impulsar la demanda local de bioproductes, biomaterials i bioenergia.

La bioeconomia és un model econòmic circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals, molts dels quals tractem actualment com a residus, per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics.

Per tal d’accelerar el desenvolupament d’aquest model econòmic, la Diputació de Lleida va impulsar l’any 2019 el projecte Green&Circular, un projecte amb un pressupost de 2,3 milions d’euros i que compta amb finançament europeu. Aquest projecte ha permès, entre d’altres, finançar els estudis que s’han presentat durant la jornada.

Carles Gibert, en la seva intervenció, ha posat de manifest que el desenvolupament de la bioeconomia circular és un dels àmbits prioritaris de l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, impulsada per les principals institucions del territori, el conegut com a G6, en què participen la Generalitat, la Paeria de Lleida, les cambres de comerç de Lleida i de Tàrrega, la Universitat de Lleida i la mateixa Diputació.

Ha recordat que l’objectiu de l’agenda és fer efectiva una visió de futur en què la demarcació de Lleida esdevé un territori que posa en valor totes les seves capacitats i recursos desenvolupant un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, capaç de generar els nivells de benestar necessaris per fixar i atreure població i talent. I per fer efectiu aquest model de desenvolupament es van identificar tot un seguit d’àmbits prioritaris, un dels quals és la bioeconomia.

La jornada ha començat amb la presentació del primer estudi, Potencial demanda de bioconsumibles al sector serveis de Ponent, a càrrec de la directora de projectes, Esther Garcia, i la tècnica de projectes i consultora en màrqueting digital de la Cambra de Comerç de Lleida, Vivian Medina. Un estudi que ha constatat que cal identificar quina pot ser la potencial demanda d’aquests tipus de productes per part de les empreses del territori i intentar prioritzar el desenvolupament de bioindústries locals que puguin cobrir una part d’aquesta demanda.

Tot seguit, ha tingut lloc la presentació del segon estudi, Anàlisi del potencial dels biorecursos renovables generats i demandats pel sector primari a Ponent, de la mà de Francesc Prenafeta, investigadors sènior al programa de ‘Sustainability in Biosystems’, d’IRTA. Amb aquest estudi s’han aconseguit uns resultats que ens ajudaran a desenvolupar la bioeconomia de manera que no només ens permeti posar en valor tot el que ara tractem com un residu a través d’un nou teixit industrial;  sinó que també en ajudarà a fer que aquestes noves bioindústries puguin proveir de materials, productes o energia els principals sectors d’activitat del territori, contribuint així a la necessària descarbonització que hauran de dur a terme en els propers anys.  

Per la seva part, Jaume Sió ha explicat que, per tal que això sigui possible, cal identificar quina pot ser la potencial demanda d’aquests tipus de productes per part de les empreses del territori i intentar prioritzar el desenvolupament de bioindústries locals que puguin cobrir una part d’aquesta demanda.

També ha insistit en el fet que “no podem permetre que per fer efectiva aquesta descarbonització les nostres empreses hagin d’acabar important de llocs llunyans productes fabricats amb primeres matèries disponibles en el territori”. “I, potser l’exemple més paradigmàtic són els biofertilitzants, però en trobem molts d’altres, com s’ha vist en les presentacions dels estudis”.

Desplaça cap amunt