Gran interès de municipis i empreses emergents del territori per obtenir informació dels ajuts Next Generation i generar contactes empresarials durant la Fira Municipàlia

Durant aquest dies de la fira municipalista, l’estand de la Diputació de Lleida ha acollit l’Oficina d’Informació als Municipis i ha aixoplugat les empreses que formen part de la Xarxa CEI a l’estand de GLOBALLEIDA

L’estand que la Diputacio de Lleida ha tingut els dies 19, 20 i 21 d’octubre a Fira Municipàlia ha permès que es convertís en l’Oficina d’Informació als Municipis, un espai dedicat a l’atenció d’entitats locals, a través del servei de cita prèvia, amb el personal tècnic del Patronat de Promoció Econòmica, que ha tancat amb un balanç molt positiu.

Alcaldes, regidors, tècnics i empreses especialitzades han pogut consultar i aclarir individualment qualsevol dubte relacionat amb ajuts, subvencions o projectes que afecten els seus municipis. S’ha constatat, entre altres, un especial interès en les tramitacions d’ajuts Next Generation (NGEU), el programa DUS 5.000 destinat a les millores energètiques i el mateix pla de subvenció dels certificats d’eficiència energètica per part de la Diputació als ajuntaments.

Així, representants municipals del Baix Pallars, la Vall de Boí, Miralcamp, Prats i Sansor, el Palau d’Anglesola, Pinell del Solsonès, el Consell Comarcal de la Cerdanya o empreses especialitzades en instal·lacions de plaques solars com Becquel han mostrat interès en algun d’aquests àmbits.

La informació general més demanada ha estat la de les quines mesures hi ha, quins terminis i quina documentació es requereix per sol·licitar cada projecte, que fa referència a la DUS 5000. Aquesta línia d’ajuts del NGEU està destinada específicament a impulsar inversions que afavoreixin projectes d’energia neta, en municipis de menys de 5.000 habitants, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia fòssil i emissions de CO2, utilitzant energies renovables en edificis i infraestructures públiques noves o existents.

Tots els ajuntaments han valorat molt positivament l’ajut màxim de 2.000 € que donarà el Patronat de Promoció Econòmica per obtenir les certificacions energètiques necessàries per optar a la millora de l’eficiència energètica dels edificis públics, que inclou la mesura 1 (destinada a la millora de l’eficiència energètica dels edificis públics), i la instal·lació de xarxes de calor i/o fred, en edificis i infraestructures públiques, tant nous com existents.

També destacar que altres mesures com la 2, destinada a la instal·lació de plaques solars i la 4, destinada al canvi de l’enllumenat públic per enllumenat eficient, són les que han generat més interès i han considerat més fàcils d’executar.

En el marc de Municipàlia també s’ha celebrat la reunió del Consell General de l’operació del Camí de Sant Jaume, en el qual participen 17 municipis de les comarques del Pla d’Urgell, la Noguera, el Segrià i l’Urgell. Es tracta d’un projecte que té com a objectiu, posar en valor tota la riquesa patrimonial que ofereix el Camí de Sant Jaume al seu pas per Catalunya com a element de desenvolupament territorial d’un model de turisme ètic, sostenible, responsable i accessible, basat en l’acolliment i l’hospitalitat. El projecte compta amb un pressupost de 2.950.632,31 €, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Pel que fa a l’estand de GLOBALLEIDA, dedicat al suport de les empreses emergents del conjunt del territori que formen part de la Xarxa CEI, n’han participat 11 que estan especialitzades en aplicacions i serveis informàtics, energies verdes, en la promoció del patrimoni i turisme o, en controls d’accessos intel·ligents als espais públics. Tot això ha estat possible en un espai compartit en què han tingut l’oportunitat d’oferir els seus productes i serveis a les administracions públiques i empreses que els han visitat.

Cal destacar en aquesta edició la visita a l’estand de GLOBALLEIDA de la missió tècnica d’autoritats de diversos països d’Amèrica del Sud, Amèrica Central i Amèrica del Nord coordinada per la Unión Iberoamericana de Municipalistas (UIM), per tal de conèixer solucions per optimitzar la gestió municipal, una oportunitat que han aprofitat els emprenedors per iniciar contactes amb els convidats internacionals que ocupen càrrecs en empreses i administracions públiques de diferents sectors.

Un any més, els emprenedors de la Xarxa CEI, sota el paraigües de la marca GLOBALLEIDA, que actua com a eina de suport en l’àrea d’emprenedoria i empresa del Patronat de Promoció Econòmica, han tingut l’oportunitat de participar en aquesta fira de referència del municipalisme.

Desplaça cap amunt