Joan Talarn destaca el potencial de Ponent en bioeconomia circular i l’assenyala com un motor de transformació de l’economia

Ho ha dit en la presentació del Congrés BIT 2022, que se celebrarà l’any vinent a Vic i Lleida amb l’objectiu d’impulsar un canvi de paradigmes en el sector primari

Ha recordat que Lleida concentra el 53% de la producció agrícola i el 47% de la producció ramadera de Catalunya, amb la qual cosa és “el territori amb més subproductes susceptibles de valorització”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en la jornada ‘Cap a una Bioeconomia Circular a Catalunya’, un acte que ha servit com a presentació del Congrés BIT 2022, de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, per impulsar la transformació del sector primari, que se celebrarà a Vic i Lleida l’any vinent.

La jornada ha tingut lloc al Palau de Congressos La Llotja de Lleida i, a més de Joan Talarn, hi han participat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; Eva María Menor, diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona; i Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Jordà i Menor hi han intervingut per via telemàtica. A la sessió també hi han assistit el vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert; el diputat de Sostenibilitat i Medi Ambient, Ramon Consola; i el director del Patronat, Ramon Boixadera.

En acabar la benvinguda de la jornada, s’ha procedit a la presentació del Congrés BIT 2022, que ha anat a càrrec del director de Fira de Lleida, Oriol Oró, i de Carme Sáez, coordinadora del Congrés BIT 2022 a Vic. La presentació ha donat pas a la jornada ‘Cap a una Bioeconomia Circular a Catalunya’, que ha inclòs diferents ponències i taules rodones que s’han celebrat al llarg de tot el matí.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha remarcat que el Congrés BIT 2022 suposa fer “un pas decisiu en els intents per posar en pràctica de manera col·laborativa un dels puntals que ens definiran en el futur com a territori tant a Osona com al Segrià, i per extensió les comarques de Lleida i Catalunya”.

Talarn ho ha dit des del convenciment que la bioeconomia circular, pel fet que implica “posar en valor tots els subproductes que genera la producció agroalimentària, per reintroduir-los a l’economia en forma de materials, productes, energia o combustibles”, és “una de les principals oportunitats que tenim, i així ho defensem”.

Un punt, aquest, absolutament clau per tal de transformar l’economia de les nostres comarques, on el sector agroalimentari “és el primer motor”. “La gran transformació que proposem –ha dit Talarn– és la de posar en valor allò que fins fa poc era considerat rebuig i residus. En la bioeconomia circular no es gestionen residus, es gestionen recursos, i per fer això amb èxit necessitem i provocarem desenvolupament tecnològic, nous productes i nous mercats”.

En aquest sentit, el president de la Diputació ha detallat que Lleida concentra el 53% de la producció agrícola i el 47% de la producció ramadera de Catalunya, amb la qual cosa és “el territori amb més subproductes susceptibles de valorització”.

Per tot plegat, ens trobem davant “una oportunitat que no podem deixar passar de llarg”, i ha posat com a exemple que “a Lleida estem promovent el hub de la Bioeconomia Circular de Catalunya, un pol d’atracció d’innovació i talent. Aquest és l’objectiu del projecte BIOHUB KM0, amb seu a Alcarràs, que avança físicament sota l’atenta mirada d’empreses tecnològiques europees. I no dubtem que comptarem en aquest intent amb les sinèrgies necessàries d’altres territoris, com Osona i Vic, per enfortir el nostre futur”.

Joan Talarn ha tancat el seu parlament recordant que la recerca de desenvolupament tecnològic, de nous productes i de nous mercats permetrà “desenvolupar un nou teixit industrial que no generi competència amb la producció d’aliments, sinó que el complementi i que ens permeti establir vincles amb sectors industrials que a dia d’avui ens semblen llunyans al nostre model productiu, com el de l’automoció, el farmacèutic o el de la producció de combustibles”.

Pel que fa al Congrés BIT 2022, se celebrarà l’any vinent i tindrà com a objectiu impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa envers el medi ambient. Comptarà amb dos seus i dos dates que coincidiran amb els dos esdeveniments de referència del sector agrari català: el Mercat del Ram de Vic (especialitzat en ramadera) i la Fira de Sant Miquel de Lleida (especialització agrícola). Recollirà així la tradició del calendari pagès amb una reorientació i obertura a la innovació i la tecnologia.

El Departament d’Agricultura està liderant l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya, que té l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de l’aprofitament i de la producció de recursos i processos biològics renovables, alhora que promou la conservació del medi natural i la biodiversitat.

Joan Talarn – President de la Diputació de Lleida

Desplaça cap amunt