Jornades de talent jove al Pirineu: una iniciativa per retenir el talent i impulsar el futur del territori

La Seu d’Urgell i Sort acullen dues sessions amb més d’una quarantena de persones, entre representants del sector públic i privat

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha organitzat aquesta setmana unes jornades per retenir el talent jove al Pirineu, que han comptat amb més d’una quarantena de persones participants. La primera sessió ha tingut lloc a la Seu d’Urgell amb 17 assistents, i la segona a Sort amb 24 participants. A les jornades hi han assistit principalment tècnics de les oficines de joventut i representants de diversos ajuntaments, com ara alcaldesses, regidores i representants dels Consells Comarcals.

A més a més, l’esdeveniment ha comptat amb la participació de diverses entitats i institucions com l’IDAPA, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, Pallars Actiu, AODL, Oficines de Treball de Joventut i Consorcis Grups d’Acció Local. També hi han participat destacades entitats del sector privat, com la Fundació Projecte Boscos de Muntanya, KM0 Energy i RECREANT.

Aquestes dues primeres jornades han servit per copsar les necessitats del jovent per poder construir una visió de futur que respongui a les seves necessitats. En aquest sentit, s’han identificat els àmbits prioritaris sobre els quals treballar, com és d’oferir una formació de proximitat a les diferents comarques del Pirineu, en funció de les necessitats del territori. Igualment, s’ha abordat la necessitat de conèixer de primera mà les preferències laborals dels joves, i la necessitat de buscar projectes d’emprenedoria i de models de negoci que aprofitin els recursos locals més enllà del turisme.

Després d’aquestes primeres jornades, de les quals han sorgit els temes que més interessa tractar, es durà a terme un nou camp d’innovació que tindrà lloc els dies 28 i 29 de juny, que tractarà les temàtiques que han suscitat més interès entre els participants. Aquestes sessions, que ocuparan tot un matí, se centraran en dinàmiques participatives per identificar les necessitats del territori i els reptes més urgents. Els participants treballaran en àmbits com la formació professional, cicles formatius i la dotació de competències per permetre que els joves puguin treballar a la zona sense haver de marxar fora.

Aquestes jornades han posat en relleu la necessitat de col·laboració entre el sector públic i privat per aconseguir una transformació real que permeti fixar el talent jove als territoris de muntanya, assegurant així un futur prometedor per a les comarques de la demarcació de Lleida.

Desplaça cap amunt