La demarcació de Lleida estrena l’Observatori 231

Un instrument d’Informació Socioeconòmica Local, que permetrà recopilar, organitzar, generar i difondre de manera continuada informació territorial d’interès per a la presa de decisions, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament econòmic local

La incorporació del número 231 fa referència al nombre total de municipis de la demarcació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i del director del Patronat, Ramon Boixadera, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa l’Observatori 231 (el número fa referència al nombre de municipis de les comarques de Lleida), un instrument d’Informació Socioeconòmica Local (SCL), que té com a objectiu facilitar l’anàlisi i el coneixement de les dades que caracteritzen els àmbits territorials de la demarcació, i que permet recopilar, organitzar, generar i difondre de manera continuada informació territorial d’interès, ja sigui per obtenir dades demogràfiques o d’ocupació, per posar-ne dos exemples.

L’Observatori s’inclou en el marc del suport a les iniciatives locals de promoció econòmica i foment de l’ocupació del Patronat de Promoció Econòmica que, amb aquest SCL, permet gaudir dels avantatges que aporten actualment les noves tecnologies de la informació i la comunicació a partir del convenciment que l’oferta i l’ús de la informació són un imprescindible de la vida diària, tant social com econòmica i política. Es tracta d’un projecte innovador a la demarcació de Lleida, en el sentit que fins ara no hi ha hagut cap eina que aglutini i reculli totes les dades que ofereix aquest servei.

Joan Talarn ha destacat que “es tracta d’un servei que pretén dotar la demarcació de Lleida d’una eina que reculli i generi la informació necessària i de forma continuada, per a la correcta planificació, gestió i avaluació de les polítiques de promoció socioeconòmica i desenvolupament local. És, a més, un servei de suport per a les institucions i als agents socioeconòmics, tant públics com privats, per tal que puguin prendre decisions estratègiques i operatives en el camp del desenvolupament local”.

Carles Gibert ha explicat que l’abast d’aquest Observatori és obert tant al sector públic com al privat, “i això fa que també ajudi a prendre les decisions, especialment al sector privat, i d’aquí que, des del Patronat de Promoció Econòmica, veiéssim que aquest era un dels punts forts. També serà un termòmetre dels principals indicadors que incideixen a la nostra província i, a més, permet incidir en la realitat socioeconòmica que tenim al territori que tant valorem nosaltres a l’hora de generar projectes”. En aquest sentit, ha recordat que “està adreçada a tot tipus de públics, electes i càrrecs amb responsabilitats de direcció i gestió; tècnics institucionals i tècnics de les organitzacions socials i econòmiques, i empreses, entitats i ciutadans en general”.

Per la seva banda, Ramon Boixadera ha fet una explicació pràctica de navegació per la pàgina, amb els 400 tipus de cerques genèriques o fragmentades que es poden fer de les dades que s’ofereixen i que s’aniran actualitzant de forma permanent. Aquest és un servei del qual no disposava la demarcació de Lleida, a diferència de les altres províncies catalanes.

Cal destacar, que en un escenari competitiu i globalitzat, els territoris del segle XXI requereixen instruments que els permeten aprofundir en el propi coneixement i en els factors que determinen el seu progrés i la seva qualitat de vida. Conèixer les pròpies fortaleses i debilitats de l’economia i societat local, els elements que la condicionen i interpretar-les en un context global, constitueix una bona base per a la presa de decisions dels agents institucionals, econòmics i socials del nostre entorn.

OBJECTIUS

PRODUCTES

El sistema es configura en quatre àrees:

§  Dades municipals

És el sistema d’informació municipal que forma l’arrel principal de la resta de productes. Aglutina la major part de la informació socioeconòmica dels 231 municipis de la província de Lleida i permet agregar la informació a mida de l’usuari: es pot seleccionar un municipi, una agrupació qualsevol de municipis o àmbits predefinits.

§  Dades de la demarcació

Inclou dos tipus d’informació:

1)    Informació generada per l’agrupació dels 231 municipis de la província, que reprodueix el menú de dades municipals.

2)    Estadístiques d’àmbit provincial, comarcal o altres que no es poden desagregar a escala municipal.

§  Indicadors

Els apartats de dades municipals i provincials generen principalment dades absolutes; són recomptes d’una variable estadística. «Indicadors» utilitza aquesta informació per generar informació nova amb la creació de ràtios, índexs, taxes, variacions, estructures percentuals, etc.

§  Informes

Aquest apartat mostra informes de dades i indicadors automatitzats, és a dir, que es poden extreure per a qualsevol municipi o agrupació de municipis que se seleccioni, excepte en el cas de la síntesi d’indicadors, que només es pot consultar a escala municipal, comarcal i provincial.

La informació d’aquests productes ha estat obtinguda mitjançant un procés de concertació amb diferents institucions i entitats públiques, titulars d’aquestes bases, entre les quals destaquen l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), l’Instituto Nacional de Estadística (INE), els Departaments de Treball i de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), etc. A més, s’actualitza de manera periòdica i supeditada a la periodicitat en què les fonts subministradores emeten dades i elaboren estudis i informes.

Les dades estadístiques es poden visualitzar o descarregar en format Excel. Quan sigui adient, estarà disponible la visualització de mapes temàtics en línia.

Totes les variables tenen una descripció tècnica que ajuda a entendre millor la informació que recullen. A més, els indicadors s’acompanyen d’una explicació metodològica.

Per a més informació, cal accedir al web del Patronat i, a la pestanya Serveis, cercar “Observatori 231”: http://observatori231.promocioeconomica.cat


Joan Talarn:

Carles Gibert:
Ramon Boixadera:


Desplaça cap amunt