Acollirà una vintena de demostracions, tastos i activitats de vuit comarques lleidatanes, del 19 al 23 de setembre
S’hi presentarà ‘La cuina de Lleida’, obra de Jaume Fàbrega publicada per Viena Edicions, amb un tast a càrrec de la cuinera Montse Freixa
Del 19 al 23 de setembre, Calella viurà la seva 44a Fira de Calella i l’Alt Maresme, un esdeveniment que cada any convida un territori perquè hi mostri la seva cultura popular, les seves festes i la seva riquesa gastronòmica. En aquesta edició, el territori convidat és la demarcació de Lleida, que hi serà present amb una vintena d’activitats coordinades pels consells comarcals, ajuntaments i entitats, i amb la participació directa de la Diputació de Lleida, que hi serà present amb la nova marca agroalimentària ‘Gust de Lleida’.
La marca, concebuda com a paraigua de productors, elaboradors, restauradors i distribuïdors, tindrà un paper central a la fira i esdevindrà fil conductor de la presència lleidatana. Un dels moments més destacats serà la presentació del llibre ‘La cuina de Lleida, la Vall d’Aran i la Franja’, obra de l’historiador de la gastronomia Jaume Fàbrega, publicada per Viena Edicions. L’acte tindrà lloc aquest divendres, 19 de setembre a les 18.15 h, i comptarà amb la participació de la cuinera i sommelier de l’oli Montse Freixa, que oferirà un tast de cinc receptes tradicionals.
Les comarques de Ponent i del Pirineu, presents a la fira
La programació de la Fira de Calella permetrà fer un autèntic viatge per les comarques de Lleida. L’Urgell hi serà present des del primer dia amb l’espectacle itinerant Àcid de la companyia Sound de Secà, sorgida de la FiraTàrrega, que omplirà els carrers de música i festa popular. La comarca també proposa una degustació de la ceba de Ciutadilla, producte que té una fira pròpia i que recupera una varietat antiga del patrimoni etnobotànic local; la promoció de la ceràmica i els vins de Verdú, en el marc de la Festa de la Verema, amb un taller de fang i tast de vins; i una demostració de cuina del Restaurant El Truc d’Agramunt, acompanyada dels torrons Fèlix.
Pel que fa al Pla d’Urgell, la comarca aposta per la divulgació científica i gastronòmica amb una xerrada sobre les propietats de la poma, a càrrec de l’enginyer agrònom Manel Montull, i un tast de fruita acabada de collir. També hi haurà la presentació de l’11a Mostra de Formatges Artesans de Ponent del Palau d’Anglesola, amb un tast guiat per la reconeguda Formatgeria Camps, i un dels plats més icònics de la cuina pagesa de la plana: la cassola de tros, que cuinarà en directe el xef Antonio Gou. Totes aquestes activitats estaran dinamitzades per Robert Gobern, especialista gastronòmic i dinamitzador de les fires de Sant Josep i Sant Miquel.
El Segrià portarà fins a Calella la seva festa més internacional: l’Aplec del Caragol, amb una gran caragolada popular, que mostrarà al públic la tradició culinària al voltant d’aquest producte. També hi haurà música amb el grup de rumba lleidatà Los Hernández i un tast de cultura popular amb l’espectacle de titelles Kissu, del Centre de Titelles de Lleida, que evocarà la Fira de Titelles, una de les més importants del sector a escala europea.
La Noguera hi serà present amb un tast i maridatge d’olis de finca Anècdota Rural, de Montgai, que permetrà conèixer varietats autòctones i la passió de joves productors pel territori. També hi haurà un taller d’astronomia a càrrec del Parc Astronòmic del Montsec, reconegut amb el segell internacional Starlight, que convidarà a construir un rellotge de sol i descobrir llegendes del firmament. A més, es podrà adquirir producte local del Montsec i de Térmens, com a mostra de la vitalitat agroalimentària de la comarca.
El Solsonès portarà tres cites de referència: la presentació de la nova fira La Baquiol de Biosca, que recupera la memòria històrica d’una dona perseguida per bruixeria, i l’exposició ‘La guerra amb ulls de dona’; el tast de productes de la Fira de la Mel del Santuari del Miracle de Riner, que uneix gastronomia i patrimoni natural; i la presentació de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya, a Solsona, que posarà en valor aquests productes singulars i l’artesania local.
El Pallars Jussà participarà amb un maridatge de formatges artesans i mel crua del Montsec, una experiència que combina la tradició formatgera de la Conca de Tremp amb la mel pura elaborada a partir de plantes aromàtiques de la serralada. La Val d’Aran estarà present al llarg de tota la fira amb la venda de productes de la Marca de Garantia dera Val d’Aran, que identifica la qualitat i l’origen d’uns productes que són emblema de la gastronomia aranesa. Finalment, per part de la comarca de les Garrigues, es presentarà la Fira d’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques, que se celebra anualment al mes de gener, i que estarà present durant els cinc dies de la Fira de Calella.
Una experiència completa
A més de totes aquestes activitats, la Fira de Calella oferirà cada dia concerts, espectacles i propostes familiars, que combinaran la programació pròpia amb la de les comarques convidades. Des de concerts de grups lleidatans com Clara i Judit o As de Rumbas, fins a tastos i tallers, la programació farà de Calella un aparador viu de la riquesa cultural i gastronòmica de Ponent i el Pirineu.
Amb aquesta participació, la demarcació de Lleida reafirma el seu potencial com a territori de fires, festes i productes únics, i ho fa sota el segell de ‘Gust de Lleida’, que vol esdevenir marca de referència per a la promoció agroalimentària del país.
Calella, 18 de setembre de 2025
[3d-flip-book id=”19296″ ][/3d-flip-book]


