La Diputació de Lleida acull la presentació de la primera granja a Europa d’espirulina fresca, un superaliment que es conrea a Almenar

El president Joan Talarn ha elogiat la iniciativa d’Organa Espirulina d’Almenar, que s’ha presentat dins les activitats de l’espai ‘Aliments del territori i tu’ de la Fira de Sant Josep de Mollerussa

La granja d’aquesta alga, mitigadora dels efectes del canvi climàtic i generadora de beneficis en la salut de les persones, s’ampliarà enguany fins al 700 metres quadrats

Un repte, no només per produir-la i comercialitzar-la, sinó en educar-nos per tal que nous aliments sans, sostenibles i locals puguin entrar a formar part dels indispensables a les neveres catalanes

L’espai ‘Aliments del territori i tu’ de la Diputació de Lleida al recinte de la 149 Fira de Sant Josep de Mollerussa ha acollit aquest matí la presentació del projecte de creació de la primera granja de producció d’espirulina fresca a Europa, que s’ubica a Almenar. Joan Solé, CEO d’Organa Espirulina, ha donat a conèixer les propietats de l’espirulina fresca, considerat el superaliment del futur que estem produint a Lleida. Per a Solé, es tracta d’un repte, no només per produir-la i comercialitzar-la, sinó en educar-nos per tal que nous aliments sans, sostenibles i locals puguin entrar a formar part dels indispensables a les neveres catalanes.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha elogiat la proposta d’aquest productors del superaliment, al temps que ha posat en valor l’aposta per la innovació i els productes de proximitat, una de les característiques del món agroalimentari de Ponent. L’espirulina és la microalga més cultivada al món. Es tracta d’un cianobacteri que s’utilitza en dietes per perdre pes, combatre la fatiga, l’estrès, i també en tractaments contra el càncer i la reducció del colesterol; i és, probablement, un dels aliments que més estudis científics n’avalen el seu ús.

Organa Espirulina és el líder del Grup Operatiu per la Innovació Agroalimentària, en el que participen entre altres l’IRTA i la Universitat Pompeu Fabra, convertint-se en la primera empresa europea en comercialitzar l’espirulina en fresc, un nou format on l’espirulina es converteix en un aliment neutre de gust i amb una textura suau que recorda el paté.

La granja pilot ubicada el 2019 a Almenar triplicarà la superfície de cultiu, passant dels 180 m² inicials a més de 700 m² aquest any 2022. Aquest tres primers anys de comercialització també han servit per veure l’acollida del producte, i és que el 80% de la seva producció és venuda en un radi de 15 km. Joan Solé ha explicat que allò que més li agrada de produir la microalga espirulina és conèixer els clients i veure com millora el seu estat de salut al cap d’un temps continuat de consumir-ne.

La presentació de l’espirulina en fresc ha estat una de les primeres de les 18 activitats programades al llarg de la Fira de Sant Josep per la Diputació de Lleida a l’espai ‘Aliments del territori i tu’, que promou els productes agroalimentaris de proximitat de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran. La Diputació també és present a la Fira amb un estand institucional i un altre dedicat a l’impuls de les empreses emergents del conjunt del territori, sent la primera vegada que GLOBALLEIDA té presència en un certamen firal fora de la ciutat de Lleida.

El president de la Diputació també ha participat a la inauguració oficial de la 149a Fira de Sant Josep i del 41è Saló de l’Automòbil, que ha estat presidida per Laura Vilagrà, consellera de la Presidència de la Generalitat, i en què també hi han pres part Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president de Fira Mollerussa; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; la directora dels Serveis Territorials de la Presidència a Lleida, Maria Eugènia Puiggrós; i el director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, a més del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafeal Panadés, i el delegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, entre altres.

L’acte s’ha celebrat al Teatre L’Amistat i per part de la Diputació hi han estat presents el vicepresident primer, Jordi Latorre, el vicepresident quart, Ferran Accensi, i els diputats Jordi Verdú, Eloi Bergós, Joan Gilart, Francesc Sabanés i Jordi Llanes. Un cop celebrat l’acte, s’han traslladat al recinte firal per fer el protocol·lari tall de cinta inaugural  i efectuar un recorregut pels diferents espais de la fira, durant el qual han visitat l’estand de la Diputació de Lleida.

Scroll to Top