La Setmana Europea de l’Energia Sostenible es durà a terme a Catalunya de l’11 al 13 de juny, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de transformar el model energètic actual per esdevenir una societat descarbonitzada. La campanya d’enguany se centra en les possibilitats i els avantatges de posar en comú l’energia autoproduïda mitjançant les comunitats energètiques. Tot, sota el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable”. La Diputació de Lleida, juntament amb altres entitats i institucions, col·labora per fer possibles nombroses activitats que s’oferiran fins a finals de juliol.
Les iniciatives que es duran a terme arreu de Catalunya inclouen jornades de portes obertes. Seran en instal·lacions d’energia renovable i eficiència energètica en diversos edificis i equipaments, tant públics com privats. Aquestes visites, acompanyades d’explicacions i activitats complementàries, posaran en relleu com el territori contribueix a la transformació del model energètic català. A més a més, s’organitzaran tallers, cursos i exposicions itinerants que aprofundiran en temes com la contractació i gestió de l’energia, l’autoconsum amb plaques solars fotovoltaiques, l’eficiència energètica a la llar, el vehicle elèctric, la infraestructura de recàrrega, la rehabilitació i la certificació energètica d’edificis. Igualment, s’impulsen jornades tècniques adreçades a professionals del sector, per contribuir a una major participació i conscienciació ciutadana sobre la importància de l’energia sostenible.
La iniciativa
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea per promoure l’eficiència energètica i les energies renovables. A Catalunya, la campanya està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA). L’ICAEN compta amb el suport de la xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica per organitzar activitats a nivell territorial.
Totes les activitats de la Setmana es poden consultar a la pàgina web de l’ICAEN, que ofereix un format actualitzat per facilitar la cerca d’informació segons ubicació, temàtica o públic destinatari.