La Diputació de Lleida facilita que la DOP Les Garrigues sigui l’oli oficial del Galicia Fórum Gastronómico

Joan Talarn ha participat a la presentació dels actes de 50è Aniversari de la DOP, celebrada en el marc de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques.

El president ha animat la DOP Les Garrigues a adaptar-se als nous temps per garantir la qualitat i “seguir fent el millor oli del món”.

Durant la jornada d’avui de la fira, s’ha dut a terme el lliurament de premis de la campanya ‘Compra i Descobreix Catalunya’, que reconeix el comerç i el turisme de proximitat amb 22 municipis participants.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en l’acte de presentació del 50è Aniversari de la DOP Les Garrigues, celebrat en el marc de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra que té lloc aquest cap de setmana a les Borges Blanques. Talarn ha aprofitat aquesta presentació per anunciar que l’oli de la DOP Les Garrigues serà present com a oli oficial al Galicia Fórum Gastronómico, un esdeveniment de prestigi internacional que contribuirà a projectar els productes del nostre territori a nivell global.

L’acte d’avui s’ha desenvolupat a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli i, a més de Talarn, hi han intervingut el conseller de Justícia i de Qualitat Democràtica de la Generalitat, Ramon Espadaler, el president del Consell Regulador de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau; el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín; l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran; i el director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Jaume Feixa. Durant l’acte, en el qual Talarn ha estat acompanyat pel diputat vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, s’ha efectuat un reconeixement a Carmel Mòdol, ex secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En el seu parlament, Joan Talarn ha començat dient que és “un orgull, i també un repte, celebrar 50 anys d’un mecanisme de protecció de la singularitat del nostre oli, com és la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues”.

El president de la Diputació de Lleida ha recordat que l’adopció d’aquest mecanisme al seu dia va ser absolutament innovadora i pionera, ja que les Garrigues és la primera Denominació d’Origen Protegida alimentària reconeguda a l’Estat espanyol i “van ser els primers elaboradors d’aliments de qualitat en ser conscients que calia un sistema de protecció i un organisme de certificació que garantís que l’oli de les cooperatives inscrites s’atenen a rigorosos controls de producció i elaboració”. D’aquesta manera, es feia una aposta “pel respecte als processos, per la seguretat alimentària i per la professionalitat”, amb l’objectiu d’assolir la màxima qualitat en l’elaboració d’un producte que és “no només un aliment, sinó un paisatge, una cultura, una manera d’ésser”.

En aquests cinquanta anys, ha dit Talarn, han canviat moltíssimes coses, i pràcticament “l’únic que es manté intacte és l’orgull per seguir fent el millor oli del món”. Un oli, i aquí hi ha el repte, que ha hagut d’adaptar-se a aquests nous temps, perquè “canvien les tecnologies, apliquem la ciència i la investigació, innovem en envasos i packaging, i en les tècniques de venda. Però tot això té un límit, mantenir el mateix objectiu: el nostre oli ha de continuar sent el millor producte que sabem fer a les comarques de Lleida. La renovació i actualització del segell de la DOP Les Garrigues ha de ser garantia que, com ara fa 50 anys, sabem que, en un setrill d’oli d’oliva de les Garrigues fet al segle XXI, continuem trobant el millor gust de Lleida”.

Joan Talarn ha acabat anunciant que la Diputació de Lleida “ha fet possible que l’oli de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues sigui l’oli oficial del Galicia Fórum Gastronómico” que se celebrarà al mes de març a A Corunya, “un esdeveniment d’impacte internacional i referent per als professionals de la prestigiosa gastronomia gallega”. Gràcies a l’acord que s’ha assolit, amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica, els olis de les Garrigues “seran en tots els escenaris dels espais i en les activitats del programa oficial i dels expositors”, de manera que, 50 anys després, “s’obre una porta no només de reconeixement a la feina feta, sinó d’important projecció comercial en futurs mercats que aprecien la qualitat”.

La presentació d’avui, durant la qual s’ha donat a conèixer el logotip commemoratiu del 50è aniversari de la DOP Les Garrigues, ha estat el tret de sortida a tot un seguit d’actes que se celebraran a llarg de l’any. Cal recordar que la Denominació d’Origen Les Garrigues va ser la primera DO de l’oli reconeguda a l’Estat espanyol, l’any 1975, i certificada el 1996 per la UE com a DOP (Denominació d’Origen Protegida), amb la qual es compleixen 50 anys d’un segell de qualitat que identifica un aliment originari d’un territori determinat.

Campanya ‘Compra i Descobreix Catalunya’

Durant la tarda de dissabte, a l’estand d’Aliments del Territori, ha tingut lloc el lliurament dels premis de la campanya conjunta de dinamització comercial i territorial ‘Compra i Descobreix Catalunya’. Els 22 guardonats i guardonades han rebut un lot de productes de proximitat de la mà del regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno, i del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú. Aquesta campanya de dinamització comercial i territorial ha comptat amb la participació de 22 municipis catalans, 9 dels quals de les comarques de Lleida, i té l’objectiu de potenciar el comerç local i el turisme de proximitat. Els 9 municipis de Lleida participants en la campanya són Balaguer, Cervera, Cervià de les Garrigues, el Pont de Suert, les Borges Blanques, Lleida, Solsona, Tàrrega i Torres de Segre.

Durant la jornada d’avui s’han dut a terme diverses activitats destacades a l’estand d’Aliments del Territori. Entre elles, tallers de tast d’oli a càrrec del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya i de Neus Costa, d’Oli Cometes; una demostració culinària per elaborar postres de músic amb fruits secs i licor artesanal; i degustacions de panadons i productes artesans, com embotits i vins de proximitat.

Per al darrer dia de la fira, diumenge, el programa d’Aliments del Territori inclou activitats com un tast guiat amb els olis guanyadors d’enguany, un maridatge de pa de ronyó, degustacions de vins premiats de la DO Costers del Segre i maridatges de dolços i salats, entre altres propostes que prometen atraure tant el públic local com visitants d’arreu.

Desplaça cap amunt