Editat per Pagès Editors, ofereix una visió panoràmica fruit de la tasca de catorze autors i dos fotògrafs, Toni Prim i Santi Iglesias, que han aportat més de 300 imatges
Com a particularitat, la coberta del llibre està elaborada amb un paper especial a base de restes provinents de l’oliva
La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre ‘Una terra d’oli’, una obra editada per Pagès Editors amb la col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.
L’acte de presentació ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Joan Talarn; Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors; Josep Sucarrats, periodista gastronòmic i director de la revista ‘Arrels’, i una representació dels autors formada per Ignasi Revés, Toni Prim, Esther Girabet, Enric Vicedo i Jordi Graell, que en acabar l’acte de presentació han participat en una taula rodona de presentació del llibre. També hi han assistit Carles Gibert, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica; i el diputat Paco Cerdà. Un tast d’olis de la Cooperativa Agrícola del Soleràs (les Garrigues) i d’Oli Castelló de Castelló de Farfanya (la Noguera) ha posat la cloenda a l’acte.
En el seu parlament, Joan Talarn, que és l’autor del pròleg de l’obra, ha dit que el llibre suposa “una mirada integral sobre el producte que definitivament més ens representa, l’oli d’oliva”, explicant no només el seu procés d’elaboració, sinó la seva influència en la cultura i la societat lleidatana, així com en l’economia al llarg dels segles.
El president ha destacat, d’una banda, l’esforç realitzat per l’editorial en congregar tant talent “al voltant d’aquest projecte és prova de màxim respecte cap a una senya d’identitat lleidatana”, i de l’altra, “l’acompanyament des del Patronat de Promoció Econòmica”, tot plegat al voltant d’un producte que és “peça bàsica de la nostra gastronomia” i també “un dels identificadors culturals de les nostres terres”.
Talarn ha acabat recordant que, fins avui, la Diputació de Lleida regalava una ampolla d’oli verge a les visites institucionals, un obsequi que, a partir d’ara, anirà acompanyat d’un exemplar del llibre.
‘Una terra d’oli, l’oli d’oliva de les terres de Lleida’ és fruit de la tasca de diferents autors (Ignasi Revés, Ignasi Aldomà, Antonieta Barahona, Àngels Calvo, Mireia Campanera, Esther Girabet, Albert González, Jordi Graell, Mariona Jové, Natàlia Mota, Reinald Pamplona, Agustí Romero, Enric Vicedo i Xavier Vicens), amb tota l’amplitud de visió que això suposa, i de dos fotògrafs, Toni Prim i Santi Iglesias, que han posat les imatges (més de 300 fotografies) a una obra que il·lustra la pervivència del cultiu de l’oliva a les terres de Lleida i fa, per primera vegada, un ampli recorregut pels aspectes agrícoles, geogràfics i tecnològics que expliquen l’elevada qualitat de l’oli que s’hi produeix i els múltiples factors de salut i de gaudi gastronòmic que proporciona. Així, l’obra dona a conèixer la tradició mil·lenària de la cultura de l’oli d’aquestes comarques, els seus usos terapèutics i culinaris o la mirada de present i futur dels productors, tot plegat plantejant un viatge que permet descobrir els secrets de l’or líquid en un territori singular.
El llibre és la culminació d’un encàrrec que la Diputació de Lleida va fer a Pagès Editors, una editorial què es troba en redacció i producció de forma continua d’un conjunt de col·leccions i obres literàries dedicades al territori de Lleida, entre les quals destaquen llibres com ‘Les estacions de Lleida’, i, en aquest sentit és un referent com a editorial per poder ajudar a difondre i posar en valor un element característic de la demarcació de Lleida con és l’oli d’oliva.
Cal remarcar que, com a particularitat, el 40% de la polpa de paper de la coberta d’aquest llibre ha estat elaborat amb residus orgànics provinents del processament de l’oliva. Un llibre que, cal recordar-ho, ja es va poder adquirir el passat Sant Jordi, tot i que la presentació oficial no s’ha fet fins aquest dimecres.