La donació l’ha fet efectiva el president Joan Talarn durant l’acte de cloenda de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra Les Garrigues, que ha presidit.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest diumenge l’acte de cloenda de la 28a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra, durant la qual la corporació ha fet efectiva la cessió a l’Ajuntament de les Borges Blanques de l’exposició ‘Una Terra d’Oli’. El certamen firal s’ha celebrat des de divendres fins avui.
A més de Joan Talarn, a l’acte de cloenda hi han pres part l’alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran; Xavier Bueno, regidor de Promoció econòmica i Fires de l’Ajuntament de les Borges; i Ramon Solé, vicepresident del Consell Comarcal de Les Garrigues. Per part de la Diputació també hi han assistit el diputat vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, la diputada Estefania Rufach i el diputat Fermí Masot. Durant l’acte s’ha lliurat el premi del Públic al Millor Oli de la 28a Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra a Oligami, dels Omellons.
En la seva intervenció, Talarn ha començat felicitant els organitzadors per l’èxit d’una fira que confirma les Borges Blanques com la capital de l’oli de Catalunya, que equival a dir que és “la capital que millor dignifica l’oli de qualitat que es produeix al sud d’Europa” i que és “el millor producte que sabem fer en aquesta terra d’oportunitats”.
Una dignificació a la qual, des de la Diputació, s’hi contribueix elevant l’oli “a categoria de regal institucional”, perquè “quan t’estimes algú, li regales el millor que tens i el que més et representa”, ha precisat Talarn. A aquest detall s’hi van afegir, l’any passat, la publicació del llibre ‘Una Terra d’Oli’ i l’exposició del mateix nom que, al llarg de tot el 2024, s’ha pogut veure a la planta baixa de la Diputació, això sense oblidar les prop de 20 accions de promoció culinària dels diferents olis i productes de la nostra terra que ha impulsat la corporació. “Són aliments que, més enllà de les seves propietats nutritives, tenen gust de Lleida”, ha remarcat el president, i “si hi ha un producte que té gust de Lleida és l’oli de les Garrigues”.
L’exposició ‘Una Terra d’Oli’ s’ha pogut veure en aquesta edició de la Fira de l’Oli, perquè “complert el seu periple d’un any ‘tancada’ a la Diputació, ara li toca el torn d’obrir-se allà on va començar tot: les pròpies Garrigues”, de manera que les fotografies de Toni Prim i Santi Iglesias, amb textos coordinats per Ignasi Revés, “conformen una mirada de 360 graus sobre l’oli que a partir d’ara formarà part del patrimoni borgenc”.
És per això que Talarn ha anunciat que “no ens endurem de tornada l’exposició, sinó que avui mateix la cedirem a l’Ajuntament de les Borges Blanques, amb la voluntat que la puguin gaudir els borgencs i borgenques i, també, la resta de municipis de les Garrigues d’acord amb l’esperit d’empatia amb la qual aquí se sap exercir la condició de ser la capital de l’oli”, de manera que, en acabar la intervenció de Joan Talarn, s’ha procedit a la signatura de la cessió, en el que és “un nou compromís de la Diputació de Lleida amb la difusió del millor producte que sabem fer”, ha reblat el president.
La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra va ser inaugurada divendres i ha gaudit de la participació de mig centenar d’expositors, 37 dels quals han estat productors d’oli de diferents varietats, essent l’arbequina la màxima protagonista de la mostra. Aquesta 28a edició ha comptat amb 6.200 metres quadrats de recinte firal (dos pavellons, una carpa de 1.200 m² i un espai exterior).
Estand d’Aliments del Territori
L’acte de cloenda ha posta el punt final a una fira que ha acollit una intensa jornada d’activitats gastronòmiques a l’estand d’Aliments del Territori de la Diputació de Lleida. Així, al matí, Manel Llaràs, del Forn i Pastisseria Llaràs de Lleida, ha guiat un tast maridat de pa de ronyó amb els olis premiats de la Fira 2025, seguit de la presentació de productes sense gluten a càrrec de Montse Fabrés, de Davantal Net de Gluten (el Palau d’Anglesola). També s’ha celebrat un tast dels vins guanyadors del concurs DO Costers del Segre 2024, conduït per Dani Miquel, de Bo de Shalom.
A la tarda, Montse Llort, de Cal Senzill (Bellpuig), ha ofert maridatges de dolços i salats, mentre que Jaume Espart i Lídia Fernández, de Mos de Tros (Vallverd), han delectat el públic amb una selecció de tapes creatives. La jornada s’ha completat amb un tast d’olis d’oliva verge extra DOP Les Garrigues, a càrrec de Blanca Casañola, de Cuadrat Valley (l’Albagés), i una degustació de plats elaborats pels cuiners participants de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues amb el distintiu ‘Restaurant Verge Extra’.


