Alcaldes, alcaldesses i representants del territori han analitzat les oportunitats del biogàs com a motor econòmic i energètic
El president Talarn ha inaugurat aquesta sessió que planteja el biogàs com una oportunitat per generar llocs de treball i impulsar la sobirania energètica del territori, mentre que el vicepresident Verdú ha fet la cloenda
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha inaugurat aquest divendres la jornada sobre biogàs adreçada al món local, una iniciativa impulsada per l’Oficina Tècnica de la Transformació de la Diputació de Lleida. L’acte, celebrat en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, ha reunit alcaldes, alcaldesses i representants del territori per abordar el potencial d’aquesta energia renovable i el seu paper en la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.
Talarn ha destacat que el biogàs “no és només una font d’energia, sinó una oportunitat per industrialitzar amb valor afegit el territori, generar llocs de treball qualificats i avançar cap a la sobirania energètica”. En aquest sentit, ha defensat la necessitat de crear biopolígons compatibles amb l’activitat agrícola i ramadera, i ha advertit que “cal evitar processos especulatius i instal·lacions sobredimensionades que no responguin a la realitat del territori”.
El president de la Diputació ha subratllat que aquest model ha de garantir cadenes de valor on “els agricultors i ramaders no siguin simples clients d’un gestor de residus, sinó proveïdors actius d’una indústria estratègica”. Així mateix, ha reivindicat el paper del sector primari en la transició energètica i la importància de fomentar instal·lacions col·lectives que permetin la seva participació en el negoci de l’energia.
Durant la jornada, Teresa Botargues, assessora de la Transformació de la Diputació, i Víctor Falguera, coordinador del BioHubCat, han explicat el potencial del biogàs a la demarcació de Lleida, que genera anualment més de 12 milions de tones de recursos biològics renovables provinents de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i la recollida selectiva de residus municipals. També han detallat els diferents models de plantes de biogàs el seu impacte en la bioeconomia circular, i les oportunitats que ofereixen per al desenvolupament sostenible del territori. Botargues i Falguera han remarcat que “posar en valor aquests recursos pot generar activitat industrial i llocs de treball, alhora que contribueix a la sostenibilitat del sector primari”.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, que ha reafirmat el compromís de la Diputació amb la bioeconomia circular. “Volem empoderar el món local perquè pugui avaluar la idoneïtat d’aquests projectes i, en el cas dels biopolígons, fins i tot liderar-los”, ha afirmat. En aquest sentit, ha destacat que l’Oficina Tècnica de la Transformació i el BioHubCat són eines al servei dels ajuntaments per facilitar aquesta transició.
Mollerussa, 21 de març de 2025

