Joan Talarn anima a impulsar la promoció digital dels productes de qualitat a la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, que manté el format presencial i virtual

El Patronat de Promoció Econòmica ha programat a l’estand Aliments, Territori i Tu més de 15 activitats amb una vintena de productors locals i de qualitat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en l’acte inaugural de la 59a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, certament que se celebrarà fins diumenge a les Borges Blanques.


La inauguració ha tingut lloc al Pavelló de l’Oli sota la presidència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i a més de Joan Talarn, hi han pres part l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; i el director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida, Joan Segura. Per part de la Diputació de Lleida també hi han assistit el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i els diputats Helena Martínez, Jordi Verdú, Eloi Bergós i Agustí Jiménez.
En la seva intervenció, Joan Talarn s’ha felicitat pel fet que la Fira de l’Oli recuperi, “ni que sigui en part, la presencialitat”, tot recordant que l’any passat va ser gràcies al format digital que el certamen es va poder mantenir dins el reduït calendari firal que hi va haver, amb només una cinquantena de les més de 200 fires que es fan habitualment a la demarcació de Lleida.


En aquest sentit, el president ha precisat que també “és important mantenir una part telemàtica de la fira”, ja que la pandèmia ens ha ensenyat el camí obligat cap a “una major digitalització de la nostra economia”.


En qualsevol cas, sigui quin sigui el format, la Fira de l’Oli és “un referent” de l’agricultura lleidatana i d’un sector que, des de la producció primària a la indústria auxiliar, “genera més del 16 per cent del PIB català”. Per tot plegat, ha dit Talarn, la Diputació de Lleida és i seguirà essent “una aliada imprescindible d’aquesta fira”.


El president s’ha referit també al valor cultural de l’oli i al seu pes dins la gastronomia del país, elements que la Diputació té molt en compte “promovent els productors de proximitat” a l’estand Aliments, Territori i Tu, en el qual el Patronat de Promoció Econòmica ha programat “més de 15 activitats des d’ara mateix i fins diumenge, amb una vintena de productors locals i de qualitat”.


Així, l’estand de la Diputació donarà cabuda a maridatges amb oli, tallers gastronòmics per a infants, degustacions de diferents panadons artesanals, demostracions culinàries, tasts i maridatges de productes agroalimentaris i tasts guiats de vins, de pa de ronyó, de cava, de tapes i una acció final de tast i degustació de plats elaborats pels cuiners/xefs dels restaurants amb el nou distintiu Restaurant Verge Extra, ha precisat Talarn, que ha acabat recordant com la Diputació de Lleida regala una ampolla d’oli verge a les visites institucionals, perquè “volem ser ambaixadors i promotors del millor dels productes lleidatans”.


Durant l’acte inaugural, s’ha projectat el vídeo resum de la presentació prefiral de Cervera i de l’anunci de la Fira de l’Oli, a més de procedir al lliurament del Premi Cultura de l’Oli a l’Institut Josep Vallverdú. També han efectuat un recorregut pels estands del recinte firal i, ja a l’Espai Envelat de la Plaça Europa, ha tingut lloc l’acte d’Homenatge a la Memòria garriguenca, que ha inclòs la interpretació d’una peça musical a càrrec de l’Escola de Música de Les Garrigues i el lliurament dels diplomes commemoratius a totes les entitats de Gent Gran de la comarca de Les Garrigues. En acabar, la consellera ha signat al Llibre d’Honor de la Fira i han efectuat una visita als estands institucionals de l’Ajuntament, de la Diputació i del Consell Comarcal.


La 59a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues se celebrarà fins diumenge i enguany combinarà la modalitat presencial amb el format virtual, iniciat l’any passat i que va tenir molt bona acollida. El certamen amb les màximes garanties de seguretat sanitària, entre elles un circuit induït dins dels pavellons amb un únic sentit de circulació. Com és habitual, el certamen servirà per presentar les novetats del sector oleícola i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori. Compta amb un 100% d’ocupació gràcies a una vuitantena d’expositors, dels quals 30 estan vinculats al sector de l’oli de qualitat verge extra i 49 a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat. Entre tots ocuparan una superfície de més de 5.000 metres quadrats.
Desplaça cap amunt