Montse Fabrés aposta pel pa sense gluten i Jaume Espart i Lídia Fernández revitalitzen un antic teatre amb la producció de conserves artesanals
El programa La Fonda de Catalunya Ràdio, presentat per Pep Nogué, ha viatjat a les Terres de Lleida per conèixer dos projectes emprenedors que estan deixant empremta al territori. En aquesta edició, el programa s’ha centrat en la història de persones que han decidit donar un gir a la seva vida professional, impulsats per la necessitat, la voluntat de canvi, o les reflexions sorgides arran de la pandèmia.
Montse Fabrés és una d’aquestes persones. Després de detectar una creixent demanda en el mercat, es va llançar a elaborar pa i pastisseria sense gluten, un sector cada vegada més en auge a causa de l’augment de diagnòstics de celiaquia i sensibilitat al gluten. El seu projecte destaca per la qualitat i la varietat de productes que ofereix, que han estat molt ben acollits pels clients. Fabrés ha explicat que el seu projecte va néixer “de la necessitat de trobar productes de qualitat per a persones amb intoleràncies, perquè el gluten no ha de ser un impediment per gaudir del bon pa”. La seva oferta s’ha anat ampliant gràcies a “la resposta positiva de la gent, que buscava opcions segures i saboroses”.
D’altra banda, en Jaume Espart i la Lídia Fernández han decidit donar una nova vida a un antic teatre del poble convertint-lo en un obrador on produeixen conserves, melmelades i fruites en almívar. Aquest projecte neix de la seva passió per la cuina tradicional i l’artesania, i s’ha convertit en un referent de la producció local. “Vam veure en aquest espai una oportunitat única per crear alguna cosa especial, mantenint viu l’esperit del poble”, ha comentat Jaume Espart. Per la seva banda, Lídia Fernández ha afegit que “el que més ens agrada és poder oferir un producte autèntic, fet amb ingredients de proximitat i molta dedicació”.
El programa també ha fet parada al mercat de la Vall d’Hebron, on el pagès arrossaire Martí Llenas de Pals ha passat pel segment “Bocatto di cardinale”, i l’Òscar Gómez ha destacat el Bar Sanz a la seva “Guia Virginias”.
Aquest nou programa de La Fonda ha estat un viatge ple de sabor i tradició, que ha servit per posar en relleu la riquesa del patrimoni gastronòmic català i la iniciativa emprenedora que floreix a les Terres de Lleida.