El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, han visitat aquest Hub Forestal de Catalunya, a Olius, així com les instal·lacions del CTFC, a Solsona
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat aquest dimarts el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, i posteriorment el Hub Forestal de Catalunya, a Olius, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú.
Talarn i Verdú han estat rebuts pel director general del CTFC, Antoni Trasobares; el director de transferència, Francesc Cano, i el tècnic de transferència, Francesc Viaplana, que els han explicat les activitats que duen a terme.
Posteriorment, a Olius, han visitat la planta preindustrial que acull el Hub Forestal de Catalunya, i que ha de començar a ser operativa en breu. El Hub ha de servir per accelerar l’ús i valoritzar la fusta local, essent el laboratori de referència en divulgació tecnicocientífica en relació amb l´ús de la fusta a Catalunya. En aquest cas, la visita s’ha dut a terme amb el guiatge del responsable de l’Institut Català de la Fusta del CTFC, Jordi Gené, i de l’arquitecte Josep Bunyesc.
Durant la visita, Talarn ha posat de manifest que amb la pròxima obertura de la planta preindustrial, que compta amb finançament de l’ens provincial, “el Centre del Solsonès consolida la seva posició de referent en la investigació forestal”.
Es tracta d’un laboratori innovador que vol ajudar les empreses a elaborar productes de fusta per a la construcció econòmicament viables gràcies als assajos que s’hi faran.
Les previsions del Centre és que a finals d’any es pugui completar la maquinària amb la qual començar a treballar les diferents línies d’investigació en un edifici que ha estat construït amb fusta del Pirineu.
Per a Talarn “és important demostrar l’aposta de Lleida per la bioeconomia vinculada a la gestió forestal i la biodiversitat”. A més dels usos de construcció, el laboratori també estudiarà biocombustibles i productes amb plantes aromàtiques i medicinals.
El CTCF i la Diputació coincideixen en promoure els canvis, també en matèria educativa i de formació, que permetin que en un futur proper els consumidors i les empreses apostin per la construcció amb fusta.
Terrenys forestals
El 60% de la superfície de la demarcació de Lleida són terrenys forestals de diferents tipus, sobretot boscos. En total, més de 700.000 hectàrees, de les quals prop de 300.000 hectàrees són de titularitat municipal. És per això que la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i la bioeconomia forestal són àmbits prioritaris de la transformació, en la mesura que la valorització integral d’aquests boscos permeti cadenes de valor i nous model de negoci en l’àmbit agroforestal que impulsin la bioindústria, la gestió multifuncional dels boscos i la reducció del risc d’incendis, però també la creació de llocs de treball i oportunitats d’emprenedoria i de diversificació econòmica que revitalitzin aquests municipis.
Per aquest motiu, moltes de les actuacions que està desenvolupant el CTFC reben el suport de la Diputació de Lleida, com per exemple, del Hub Forestal, per a la seva posada en marxa, a través del PECT BIOMARKETS.
El CTFC és una centre de referència en l’àmbit de la ciència per a la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i la bioeconomia circular, tots ells àmbits prioritaris de l’Agenda de Transformació Econòmica “Lleida, Terra d’Oportunitats”, impulsada pel G10. El centre organitza el seu treball al voltant de tres programes: la gestió forestal multifuncional, la dinàmica del paisatge i la biodiversitat, i la bioeconomia, la salut i la governança.