El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha fet la cloenda d’aquesta trobada en la qual s’han compartit iniciatives innovadores per lluitar contra el desaprofitament d’aliments
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha fet aquest dimecres la cloenda de la VIII Jornada “Aprofitem els aliments”, una trobada celebrada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i centrada en la prevenció del malbaratament alimentari que ha reunit destacades empreses del sector agroalimentari i entitats socials per compartir bones pràctiques i experiències innovadores.
En la seva intervenció, Verdú ha destacat la importància de treballar conjuntament per “fer front a aquest repte global amb solucions locals”, i ha subratllat el compromís del Patronat per seguir donant suport a iniciatives que promoguin un ús més eficient dels recursos. “Si treballem colze a colze, podem construir una economia circular i digitalitzada que fixi població al nostre territori”, ha afirmat Verdú.
La jornada ha estat inaugurat per la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) a Lleida, Maria Dolors Vila, i per la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch. Igualment, ha comptat amb una conferència i dues taules rodones amb empreses i entitats socials.
Vila ha destacat que a Catalunya es malbaraten 35 quilos d’aliments per persona i any, i ha subratllat la necessitat d’una sensibilització progressiva per abordar aquesta problemàtica. Per la seva banda, Bosch ha recordat que “Lleida és la segona capital de Catalunya però la primera capital agroalimentària”, i ha posat en valor el treball d’empreses locals que aposten per l’aprofitament de recursos, i ha agraït la seva contribució a un model més sostenible.
L’esdeveniment ha reunit iniciatives com les de Talkual Foods, la Fundació Jericó, Huma Broth i Quàlia Cooperativa de Lleure, que han compartit els seus projectes per reduir el malbaratament a través de la col·laboració entre empreses, entitats socials i cooperatives, i d’un aprofitament dels recursos disponibles. Per la seva banda, empreses com bonArea, Costa Concentrados Levantinos i Roscofruits han presentat iniciatives que integren l’economia circular en els seus processos productius, amb la qual cosa han demostrat com la innovació pot ser una eina clau per a la valorització de subproductes i la reducció de residus.
La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Banc dels Aliments, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, ha posat de manifest que la col·laboració entre institucions, empreses i entitats socials és essencial per afrontar el malbaratament alimentari i avançar cap a un sistema agroalimentari més sostenible.






