És un pol d’infraestructures i serveis per desenvolupar el sector de la bioindústria, per poder crear un nou teixit industrial compatible i complementari a la producció agroalimentària i dinamitzador de les economies rurals
El Centre Cultural “Lo Casino” d’Alcarràs, ha acollit aquest divendres la Jornada de presentació del projecte BIOHUB CAT, en el marc del PECT Green&Circular, impulsat per la Diputació de Lleida i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Alcarràs.
L’aposta del BIOHUB CAT posarà en marxa una infraestructura publicoprivada, un espai per al desenvolupament de nous models de negoci i l’impuls i l’acceleració de l’emprenedoria al voltant de la bioeconomia circular.
Aquest projecte sorgeix de l’oportunitat que implica la transformació del model econòmic actual cap a un model econòmic que posa en valor recursos biològics renovables a través de processos circulars així com la reducció en la generació de residus.
El fet que la demarcació de Lleida concentri el 53% de la producció agrícola i el 47% de la producció ramadera de Catalunya, ens converteix en líders d’aquest sector estratègic què, per altra banda, està sotmès a importants pressions per l’ús intensiu que fa de determinats recursos (nutrients, aigua, energia) i per la generació de residus de difícil gestió, com és el cas de les dejeccions ramaderes.
Per aquest motiu, aquest model econòmic que integra el BIOHUB CATrepresenta una gran oportunitat per desenvolupar un nou teixit industrial a la demarcació conegut com a bioindústria. Un model que no gestiona residus, sinó recursos, uns recursos que provenen del sector productiu agrícola i ramader que liderem al territori.
La producció local de biofertilitzants, biocarburants, biomaterials, bioplàstics i bioenergies per ser reintroduïts en el sector primari i en altres té un potencial valor econòmic, social i ambiental que cal que sigui capturat pels mateixos territoris rurals. Només així es crearan llocs de treball qualificats, que permetran retenir i capturar talent i lluitar contra el despoblament, l’envelliment de la població, l’èxode de joves i la pèrdua de talent, entre d’altres.
En la seva intervenció, Carles Gibert ha destacat que “aquest projecte suposa una gran oportunitat per al nou model de Transformació Econòmica que s’està fent en el conjunt, de la demarcació de Lleida, ja que permet valoritzar tot el seu potencial més enllà de la producció agroalimentària, per proveir de béns, serveis i energia el territori.”
Amb aquest projecte es pretén impulsar la valorització dels recursos, excedents de l’activitat productiva del país, contribuint així a desenvolupar una transformació tecnològica que faciliti la generació de bioproductes, biomaterials i bioenergia a través d’un nou teixit bioindustrial, compatible i complementari a la producció agroalimentària i dinamitzador de les economies rurals.
Per la seva part, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, en la seva intervenció, ha refermat la necessitat d’avançar cap una economia circular i sostenible amb aquesta jornada de divulgació sobre el BIOHUB CAT, en la qual s’han donat a conèixer diferents projectes empresarials de valorització de recursos orgànics impulsats per empreses del Territori.
La transició verda impulsada per Europa requereix desenvolupar noves maneres de produir i consumir. Aquesta necessitat de transformar-se afecta, d’una manera o d’una altra, tots els sectors. Cal recordar que des del 2019, la Diputació de Lleida assumeix el repte de transformar el model econòmic cap a la bioeconomia circular, com a oportunitat per revertir el despoblament de la demarcació i per això impulsa, de la mà d’altres entitats i institucions del territori, el projecte d’especialització i competitivitat territorial Green&Circular, a través del qual s’han de mobilitzar un total de 1,4M€ dels fons europeus FEDER per, entre altres, desenvolupar el full de ruta d’aquest nou equipament cientificotècnic i de suport al desenvolupament de bioindústries.