El vicepresident i diputat del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha donat la benvinguda a aquesta jornada celebrada al Parc Agrobiotech de Lleida, que ha servit per identificar noves accions per equilibrar l’oferta i demanda laboral juvenil i impulsar l’emprenedoria
El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha donat la benvinguda aquest divendres a un nou camp d’innovació centrat en la retenció i fixació del talent jove a Ponent, que s’ha celebrat a l’Espai AgrolivingLab del Parc Agrobiotech. La jornada, promoguda per la Comissió de Formació i Ocupació del G10, ha comptat amb la participació d’una cinquantena de representants dels Serveis Territorials d’Educació, membres del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), representants dels ajuntaments i el món local, així com responsables de les Oficines de Joventut de les comarques de Ponent.
Com a resultat del debat i les aportacions dels participants, s’han identificat una trentena d’actuacions estratègiques que es desenvoluparan en forma de projectes concrets per millorar la formació ocupacional a Ponent sense necessitat de marxar, impulsar l’emprenedoria i els nous models de negoci, i equilibrar l’oferta i la demanda de feina per als joves. Entre les actuacions identificades, destaquen la coordinació dels serveis d’orientació professional, el foment de l’emprenedoria a les escoles des de petits, i l’optimització dels serveis de transport públic per afavorir la formació al territori.
En la seva intervenció, Verdú ha subratllat la importància de treballar col·lectivament per a una transformació justa que fomenti el talent, l’ocupació de qualitat i l’emprenedoria: “Necessitem articular l’acció col·lectiva de tots aquells actors compromesos amb la transformació i que ens ajudin a identificar actuacions concretes per superar obstacles i aprofitar oportunitats.” Així mateix, ha recordat que aquest camp d’innovació és complementari als celebrats el mes d’octubre a la Seu d’Urgell i Tremp, on es van abordar reptes similars en relació amb l’atracció i retenció del talent jove a les comarques de muntanya.
Per la seva banda, l’assessora de la Transformació, Teresa Botargues, ha destacat el paper de l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’ com a eina per estructurar el desenvolupament del territori: “Tenim l’engranatge en funcionament. Ens vam posar d’acord sobre com volíem transformar el territori i treballem amb accions de cooperació on s’aborden reptes específics. Els camps d’innovació són l’ecosistema que permet que tothom pugui participar en aquestes dinàmiques, i el model de governança de l’Agenda és el vehicle que ho fa possible”, ha dit Botargues.
El taller s’ha estructurat al voltant de tres grans reptes: com millorar la formació ocupacional sense haver de marxar, com impulsar l’emprenedoria i nous models de negoci, i com equilibrar l’oferta i la demanda de feina per als joves. Els assistents han valorat molt positivament l’enfocament col·laboratiu de la jornada i han subratllat la importància d’impulsar mesures per fixar el talent al territori. En els pròxims mesos, es treballarà en la implementació de les mesures acordades.
Aquest camp d’innovació s’emmarca en els treballs de la Comissió de Formació i Ocupació del G10, una de les tres comissions en marxa dins de l’Agenda Compartida. Des que es van començar a organitzar aquests camps d’innovació, s’han dut a terme més de deu dinàmiques i s’han mobilitzat més de 600 actors.
Finalment, Verdú ha anunciat que el proper 25 d’abril se celebrarà un altre camp d’innovació per abordar reptes relacionats amb les necessitats formatives de les empreses i ha animat tots els presents a participar-hi.
Lleida, 4 d’abril de 2025



