Nou Centre d’Interpretació de les Energies Renovables a Almatret

Està ubicat a l’edifici de les antigues escoles, en una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’, cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Almatret, i fons FEDER amb un import de 57.354 €

Recentment han acabat les obres d’adequació del Centre d’Interpretació de les Energies Renovables, a les antigues escoles al municipi d’Almatret, emmarcades en el projecte ‘Paisatges de Ponent’. Amb aquesta actuació el municipi guanya un espai interpretatiu que suposarà un nou atractiu turístic de la zona.

Aquest nou centre turístic proporcionarà al visitant una experiència activa i interessant, amb un petit recorregut ple d’interès i curiositat. S’oferiran  continguts accessibles, motivadors i comunicadors, pensats per a un públic heterogeni, un centre que ha de resultar atractiu i comprensible per a qualsevol persona, a més de ser un espai de sensibilització vers l’estalvi energètic i la sostenibilitat.

El nou Centre d’Interpretació de les Energies Renovables és la conjunció de dos factors: el discurs expositiu i el seu plantejament museogràfic, que s’han concebut de forma integrada per facilitar la comprensió dels continguts i fer accessible el missatge didàctic que dona sentit al mateix museu.

La proposta de l’exposició permanent es complementa, en una de les sales del pis superior de l’edifici, amb dos Tours Immersius de Realitat Virtual, que es poden dur a terme en paral·lel: un primer grup viu una experiència interactiva on es presenta la producció́ d’energia integrada al territori, mentre que el segon grup duu a terme una visita també interactiva per cadascun dels punts de valor del Centre d’Interpretació́ (imatges, mapes, figures i maquinària).

El discurs expositiu del relat s’ha plantejat en tres àmbits:

  • Àmbit A: Almatret i el projecte ALMIA. Exposa com les particularitats de l’emplaçament geogràfic d’Almatret han propiciat el vincle històric i actual del poble amb activitats i infraestructures per a la producció d’energia.
  • Àmbit B: La producció d’energia (fòssil i renovable). Dedicat a la producció de l’energia.
  • Àmbit C: Suficiència, eficiència i sostenibilitat.  Per sensibilitzar el visitant sobre els impactes ambientals i socioeconòmics de la producció d’energia, però també dels seus avantatges, així com les seves expectatives en favor d’un futur sostenible.

El nou Centre d’Interpretació és una actuació inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica ‘Paisatges de Ponent’, cofinançat per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Almatret, i fons FEDER amb un import de 57.354 €.

Desplaça cap amunt