Prioritat a l’acceleració de la digitalització del sector agrícola

Aquest és un dels temes que s’han posat sobre la taula a la jornada Infraestructures Tecnològiques per a la Digitalització del Sector Agrícola, organitzada per EURECAT al Parc AgroBioTech Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada adreçada a productors, empreses i entitats de recerca

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dijous en la inauguració de la jornada Infraestructures Tecnològiques per a la Digitalització del sector Agrícola, organitzada per EURECAT en el Parc AgroBioTech Lleida, amb l’objectiu d’accelerar la digitalització del sector agrícola.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi; del cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió i, de la regidora de les Persones, Comunitat i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Lleida i membre del consell d’administració del Parc AgroBioTechLleida, Mariama Sall. També hi han assistit el vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i els diputats Carles Gibert i Joan Gilart.

El president Talarn, en la seva intervenció, ha posat de manifest que “la digitalització és un vector d’innovació i sostenibilitat necessari per millorar la competitivitat del sector agroalimentari” i que “és una prioritat de l’agenda compartida per la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran i, alhora, ha de ser una prioritat de país”.

Ha recordat que un dels projectes tractor és el Centre d’Innovació Digital del sector agroalimentari i forestal de Catalunya, i que “aquest centre vol esdevenir una finestreta única de suport a la digitalització d’aquest sector estratègic, no tan sols a Lleida sinó en el conjunt de Catalunya, ja que el sector agroalimentari representa un 20% del PIB del país”.

Finalment, ha destacat que “el ventall de possibilitats és immens, però cal connectar l’oferta tecnològica amb la demanda veritable del sector i les seves especificitats”, i que “cal definir el catàleg de serveis d’aquest centre d’innovació digital, que ha d’afavorir, entre altres, el desenvolupament de solucions tecnològiques”.

La jornada ha començat amb la Taula de debat entre productors fruiters i institucions de recerca sobre la necessitat de disposar d’Infraestructures tecnològiques per accelerar la digitalització del sector agrícola, moderada per Víctor Falguera, responsable d’R+D a AKIS International i, en la qual han participat Raül Sánchez, responsable d’operacions a Serrater; Joan Esteve, director al Celler Raimat; Joan Bonany, coordinador de la Iniciativa Estratègica de Sistemes Agroalimentaris Intel·ligents a IRTA, i Jesús Pablo González, promotor tecnològic de robòtica a Eurecat.

Tot seguit, s’han presentat i validat solucions digitals en entorns reals, experiències i bones pràctiques de projectes actuals com: PAL Robotics, Teyme, SALTO, Lab4Impact, Alpha Unmanned Systems, JYMPA, Atria Innovation,  EbreDrone, Eurecat, entre d’altres. Són solucions digitals que han generat gran interès per part dels assistents.

La digitalització és un vector d’innovació i sostenibilitat necessari per millorar la competitivitat del sector agroalimentari i  per desenvolupar respostes efectives a reptes específics del sector, vinculats per exemple als impactes del canvi climàtic.

La demarcació de Lleida concentra més del 50% de la producció agrícola de Catalunya i és per això que la digitalització del sector és una prioritat de l’agenda compartida per la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

A través d’aquesta agenda, les principals institucions del territori han forjat una sòlida aliança per impulsar plegats projectes amb capacitat transformadora i és per això que un dels projectes tractor d’aquesta agenda és el Centre d’Innovació Digital del sector agroalimentari i forestal de Catalunya.

Aquest centre vol esdevenir una finestreta única de suport a la digitalització d’aquest sector estratègic, no tan sols a Lleida sinó en el conjunt de Catalunya, ja que el sector agroalimentari representa un 20% del PIB de Catalunya.

Així, fa poc més d’un any, es va signar un protocol de col·laboració entre un total de 13 entitats, entre les quals EURECAT, per tal de definir el catàleg de serveis d’aquest centre d’innovació digital, que ha d’afavorir, entre altres, el desenvolupament de solucions tecnològiques adaptades a les necessitats del sector i acostar-les al mercat mitjançant la seva validació en entorns reals.

Un cop acabada la jornada, s’ha organitzat un dinar amb networking per tal de generar sinergies entre els assistents.

Desplaça cap amunt