Alumnes de l’Escola Pública Frederic Godàs inauguren les sessions de Show Cooking d’Aliments del Territori i tu, a la Fira de Sant Miquel
Els alumnes de l’Escola Pública Frederic Godàs de Lleida han inaugurat aquest matí a la Fira de Sant Miquel les sessions de Show Cooking, que organitza el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l’estand d’”Aliments del Territori i tu”. Els petits xefs han participat en el taller “Tiramisú energètic amb pera de Lleida”, dirigits pels monitors de l’empresa Petit Complet.
L’activitat ha consistit a elaborar un tiramisú amb un producte ben típic de la terra: la pera. En aquest cas s’ha comptat amb la col·laboració de la DO Pera de Lleida que ha aportat la fruita per a l’elaboració d’aquestes postres. L’objectiu del taller és conscienciar els petits de la necessitat de tenir una alimentació saludable, amb productes de la terra i de proximitat, i uns hàbits alimentaris sans. També han passat per l’estand per fer de xefs un nombrós grup d’alumnes del Centre Esperança de Lleida.
L’empresa Petit Complet, amb Gemma Llombart al capdavant, ha conduit el taller de “petits xefs”, que ha tingut molt èxit entre tots els alumnes.


Còctels amb fruita de Lleida i la reinvenció d’un plat tradicional, creacions d’alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida
Els alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida aquest matí han sorprès al públic de la Fira de Sant Miquel amb tres elaboracions que han preparat in situ a l’estand d’Aliments del Territori i tu, i que han encantat al públic.
D’una banda, els alumnes de segon curs de Serveis de Restauració han preparat degustacions de “Combinats saludables amb producte de proximitat”. Es tracta de dos còctels elaborats amb fruita de Lleida, un d’ells és l’anomenat Flor d’hivern, creat amb base de pera, i l’altre, Sabors de Ponent, amb base de préssec.
D’altra banda, els alumnes de segon curs de Cuina i Gastronomia han elaborat un plat que té com a objectiu “actualitzar la tradició”. En aquest cas ha estat patata confitada amb puré de pera i cansalada a baixa temperatura.
Demà divendres, a les 12.30 h, repetiran les demostracions d’elaboració de còctels i postres els alumnes de l’IFE, també de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida.


Rubén Ruíz, d’Huma Slow Broth, presenta a Sant Miquel els beneficis del brou d’ossos
El cuiner Rubén Ruíz, d’Huma Slow Broth de la Vall de Boí, ha sorprès al públic de la Fira de Sant Miquel amb un brou d’ossos molt poc convencional: amb ossos de vedella i pollastre. En aquesta presentació els assistents han pogut descobrir i degustar un dels productes més ancestrals i nutritius i que des de fa uns anys s’està recuperant i impulsant el seu consum: el brou d’ossos.
Ruiz ha explicat els múltiples beneficis per a la salut d’aquest brou, que es prepara de manera artesanal amb ingredients locals del Pirineu. “Després de gairebé un any de recerca i desenvolupament, hem creat diferents brous d’ossos de vedella i pollastre rics en proteïnes i col·lagen, sense gluten, greixos, sucres ni carbohidrats”, ha comentat. I ha parlat de l’origen del projecte, destacant la seva connexió amb la tradició muntanyenca i l’entorn natural que l’envolta.
A més, el cuiner ha explicat la diferencia entre el brou d’ossos del Pirineu i els brous convencionals, posant en valor el seu procés d’elaboració i el seu perfil nutricional superior i com pot ajudar a certs sectors de la població en la seva alimentació i millora de la salut. Entre alguns dels beneficis el brou d’ossos afavoreix la salut digestiva i l’enfortiment de les articulacions.
Amb la degustació, els assistents han pogut comprovar per ells mateixos la riquesa del seu gust.

Cal Valls presenta a la fira dos nous sucs ecològics que inclouen gingebre “per combatre el fred”
El responsable de l’empresa Cal Valls de Vilanova de Bellpuig, Ruben Valls, ha presentat aquesta tarda a la fira de Sant Miquel dos nous sucs ecològics i naturals. Es tracta de sucs de poma amb gingebre i de suc de llimonada amb poma i gingebre. Tots dos inclouen el gingebre com a novetat, una espècie i planta medicinal utilitzada des d’antic procedent de l’Àsia Central i el Sud-est Asiàtic.
El gingebre té un alt contingut de vitamines B i C, per la qual cosa és recomanat per reforçar el sistema immune o immunològic i molt recomanable en èpoques de fred. A l’estand d’Aliments del Territori i Tu, Valls ha explicat les propietats d’aquesta espècie i com van decidir incloure’l en els seus sucs. “Aquesta és una arrel molt apreciada per la seva aroma i sabor una mica “picant” que a més té propietats antiinflamatòries, expectorants, antioxidants i vitaminas B i C. Són sucs 100% naturals i estan elaborats amb fruita fresca de cultiu ecològic. Sense conservants, additius ni sucres afegits”, ha dit.
El públic assistent ha pogut gaudir de les degustacions d’aquests dos nous combinats de sucs que ha presentat aquesta empresa de Vilanova de Bellpuig, amb el suport de Delicadeses del Pla. Cal Valls és una empresa familiar compromesa a oferir a les persones una alimentació saludable i ecològica des de fa 45 anys. Elaboren conserves vegetals i sucs de fruita provinents d’una agricultura ecològica i biodinàmica de qualitat, propera i respectuosa amb la salut de les persones, de la terra i l’entorn.

Degustacions de panadons i coques artesanes de Lo + Bo de Lleida, a l’estand d’Aliments del Territori i tu
El públic assistent aquesta tarda a l’estand d’Aliments del Territori i tu de la Fira de Sant Miquel ha pogut gaudir de delicioses degustacions de panadó de pinyons, panses i espinacs i de coques de recapte, elaborades per Albert Porté, de Lo + Bo de Lleida.
El responsable d’aquesta empresa familiar mollerussenca ha compartit els secrets d’aquestes dues receptes artesanals, imprescindibles de la gastronomia de les Terres de Lleida. Porté ha explicat que els panadons van néixer fa molts anys com un aliment molt nutritiu, fet amb ingredients que tothom tenia a casa en les zones rurals en èpoques d’escassetat: “Moltes famílies tenien vinya per a consum propi i guardaven panses per a l’hivern, sembraven espinacs als seus horts i recollien pinyons al bosc. La matèria primera la tenien fàcilment a l’abast”, ha comentat.
Ha explicat com s’elabora la pasta dels dos productes, sense llevat i afegint pebre i oli d’oliva verge extra a la massa de farina. Finalment, Albert Porté ha comentat que tant el panadó com la coca de recapte, ja es mengen durant tot l’any arreu.
La degustació d’avui de Lo + Bo de Lleida ha comptat amb la col·laboració de Delicadeses del Pla.

Royal de conill per tancar la primera jornada de presentacions i tastos a l’estand d’Aliments del Territori i tu
Les sessions de show cooking a l’estand d’Aliments del Territori i tu de la primera jornada de la Fira de Sant Miquel s’han tancat amb una veritable delicadesa per al paladar: un Royal de conill. Ignasi Bustamante i Adrià Zhyno, del restaurant El Celler de Montsonís, han presentat aquest plat que elaboren amb conill de l’empresa Conill com cal, de Baldomar, desossat i farcit amb les seves pròpies carns interiors i amb carn de porc per fer-lo més melós. L’han servit en petits tastos al públic assistent, acompanyat d’una guarnició de temporada a base de fulla de remolatxa i col llombarda.
Bustamante ha explicat que és un plat laboriós, sobretot per la tasca de desossar el conill, però que paga la pena un cop es tasta i s’assaboreix al plat. També ha reconegut que la qualitat del Conill com cal és insuperable.
Aquests animals estan criats a Baldomar amb una alimentació vegetal, lliure de transgènics i medicaments, amb l’objectiu d’obtenir una carn blanca d’excel·lent qualitat amb el gust més tradicional i tan enyorat de la cuina dels nostres avis. Aquest tipus d’engreix natural fa que la carn sigui tendra, d’intens sabor i aroma.

Alumnes de les Escoles Francesco Tonucci, Llar de Sant Josep i Plançó de Lleida es converteixen en petits xefs a la Fira de Sant Miquel
Aquest matí, alumnes de l’Escola Pública Francesco Tonucci, Escoles Llar de Sant Josep i Escola d’Educació Especial Plançó de Lleida han canviat el llapis pel davantal i han demostrat les seves habilitats culinàries a l’estand d’Aliments del Territori i tu, a la fira de Sant Miquel. Els petits xefs han participat en el taller “Tiramisú energètic amb pera de Lleida”, dirigits pels monitors de l’empresa Petit Complet.
Els joves cuiners han elaborat un tiramisú molt especial utilitzant un producte ben típic de Lleida: la pera. Un cop aconseguit el seu objectiu s’han pogut menjar les postres o bé emportar-se-les a casa.
La fruita per a l’elaboració d’aquest tiramisú ha estat gentilesa de la DO Pera de Lleida, col·laboradora habitual dels showcookings que organitza el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. L’objectiu del taller és conscienciar els petits de la necessitat de tenir una alimentació sana i saludable, amb productes de la terra i de proximitat, i, alhora, potenciar uns hàbits alimentaris sans.
L’empresa encarregada de conduir el taller dels “petits xefs” ha estat Petit Complet, dedicada a organitzar activitats sobre gastronomia i alimentació, adreçades tant a públic infantil i juvenil com a adults.

Còctels de tardor, cafè de Sant Miquel i cassoleta de fruita, a càrrec dels alumnes d’IFE de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida
Una desena d’estudiants del curs Itinerari Formatiu Específic (IFE) de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida han fet les delícies del públic a la Fira de Sant Miquel, amb diferents elaboracions que han presentat a l’estand d’Aliments del Territori i tu, sota el títol “Sabor sense límit”.
Els alumnes han preparat degustacions de dos còctels molt especials: un d’ells anomenat “De tardor” i que inclou el vermut com a ingredient, i l’altre que han batejat com “De mitja tarda”, elaborat a base de fruites. D’altra banda, han presentat el cafè de Sant Miquel en honor a la Fira (amb decoració de fruites) i, finalment, han preparat una cassoleta de fruita amb diferents varietats. El públic ha pogut gaudir de degustacions de cada una de les elaboracions que han presentat els joves xefs.
Cal recordar que els itineraris formatius específics (IFE) són ensenyaments professionals que s’adrecen a alumnes amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, amb l’objectiu d’oferir atenció educativa, a l’etapa postobligatòria, segons les necessitats individuals i les capacitats i habilitats pròpies.




Lo Vilot i Cal Quitèria d’Almacelles demostren que els formatges també poden maridar perfectament amb bones cerveses artesanes
Els formatges no solament mariden bé amb el vi, habitualment negre. També ho poden fer de forma idònia amb una bona cervesa artesana. Ho han demostrat aquest matí dos productors d’Almacelles, Cerveses Lo Vilot i Formatges Cal Quitèria, que han proposat el tast de quatre diferents combinacions dels seus respectius productes.
Les degustacions s’han dut a terme seguint una escala “de menor a major intensitat” de sabors, tant dels formatges de llet de cabra com de la cervesa, tal com havia advertit préviament la Quiònia Pujol, de Lo Vilot, una empresa que es defineix com una “granja cervesera” perquè a la mateixa finca produeixen i transformen tots els ingredients de les seves begudes, que tenen certificat ecològic i sense gluten.
Així, s’ha començat amb el formatge més fresc i de pasta tova, l’Anhel, acompanyat de la cervesa Blat Eco, una rossa suau de blat d’estil alemany i ecològica. Tot seguit s’ha pogut experimentar la combinació de la IPA Comet, que porta el nom del tipus de llúpol que incorpora, més aromàtica, amb un formatge tendre de cabra amb escorça de pebre negre.
Cada cop amb més potència gustativa, el següent tast ha vinculat la Zatec, una Ale torrada d’estil belga, maltosa i una mica afruitada, apta per a celíacs, amb un formatge semicurat tipus Garrotxa, amb escorça florida de tipus natural i un gust lleugerament salat. Finalment, s’han maridat l’únic formatge de llet crua, no pasteuritzada, de la jornada, un curat de llarg període de maduració, i una My Black Hole, una Russian Imperial Stout, cervesa negra intensa i molt torrefacta de 10,5 graus que empra set maltes diferents.

La fruita dolça i l’oli d’oliva verge extra, una combinació tant inesperada com encertada
Encara que pugui sobtar, la fruita dolça combina prou bé amb l’oli d’oliva verge extra. Aitona Gourmet, d’aquesta població del Segrià, i Cuadrat Valley, de l’Albagés, a les Garrigues, han presentat aquesta tarda a la Fira de Sant Miquel diversos maridatges dels seus productes i n’han convençut als assistents.
Aitona Gourmet ha aportat als tastos els seus almívars i melmelades de fruita de pinyol, ja que ja no és època per a emprar fruita fresca, ha explicat l’Anna Bebel, excepte en la primera proposta, que ha estat una amanida feta amb l’única nectarina que resta de la temporada i una tomata també de l’horta de l’empresa d’Aitona, regats amb l’Oli, un dels productes de Cuadrat Valley, un OOVE d’arbequina afruitat i madur.
Seguidament, s’ha degustat una torrada amb melmelada de prèssec combinada amb l’Elixir, un oli de recolecció precoç, fet amb una arbequina encara verda. El tercer tast ha plantejat la combinació d’una torradeta fina amb paraguaià en almívar cobert amb un raig de l’oli Elixir Despinyolada, extret d’arbequines desossades, i un polsim de sal amb espirulina aportada per Blauver, d’Almacelles, un dels productors de qualitat i proximitat amb els quals treballa Aitona Gourmet.
L’espirulina és una microalga amb 3.500 milions d’anys de vida a la Terra considerada un superaliment i amb la qual es treballa com a opció per a nodrir els astronautes en futurs llargs viatges espacials.

La DO Costers del Segre presenta quatre dels vins guanyadors del seu concurs de l’any passat a l’estand d’Aliments del Territori i Tu
La darrera presentació de la jornada a l’estand d’Aliments del Territori i Tu ha volgut fer palesa al públic assistent la gran diversitat dels vins de la Denominació d’Origen Costers del Segre, segons ha explicat en Jordi Martínez, professor del grau d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, propietari de la botiga Selecte Wine Store de Guissona (Segarra) i sommelier de la DO.
La sessió ha informat de les característiques i ha ofert al tast quatre dels vins guanyadors -medalles d’or, de plata o de bronze- del 2n Concurs de la DO Costers del Segre, celebrat l’any passat, al qual es van presentar 140 vins.
Els vins degustats han estat el Valerna 2022 de Carviresa, de Tàrrega (cupatge amb un 80% de chardonnay), de la subzona Valls del Riucorb, medalla d’or en la categoria de vins blancs joves; el medalla d’or de vins blancs amb criança, el Niu 2020 de Raimat (xarel·lo, chardonnay i albarinyo) de la subzona Raimat; el guanyador absolut entre els vins joves negres, Sios Nature 2022 de Costers del Sió (100% syrah), de la subzona Artesa de Segre, i el Saó Rosat 2022 de Mas Blanc i Jové (garnatxa negra i syrah), de la subzona Garrigues, medalla de plata de la categoria de vins rosats.
Martínez ha argumentat que s’havien triat vins de diferents zones (la DO s’estén sobre set subzones geogràfiques), d’estils diferents, de cellers més grans i més petits, i amb diferents tipus de raïm (amb 32 varietats autoritzades, Costers del Segre és una de les DO amb més varietat en aquest terreny) per a poder comparar i fer palesa la gran riquesa d’aquesta Denominació d’Origen.

Els esmorzars de forquilla es reivindiquen al showcooking de la Fira de Sant Miquel
El programa d’activitats d’avui dissabte a l’estand d’Aliments del Territori i tu a la Fira de Sant Miquel s’ha obert amb la presentació del perfil “esmorzarsdeforquilla.cat”, que ha anat a càrrec del seu promotor Jonathan Nuevo. La iniciativa, que pretén divulgar els esmorzars de forquilla i els establiments que els dispensen, té presència a les xarxes socials Instagram, X (abans Twitter), TikTok i Facebook i aplega més de 55.000 seguidors. A més, Jonathan Nuevo, que és empresari, gastrònom i gourmet, ha referenciat 220 vins de Catalunya i la Franja de Ponent, més de la meitat dels quals (120) corresponen a les comarques de Lleida.
L’activitat s’ha arrodonit amb la degustació d’un plat de popets i cranc de Lleida amb samfaina, elaborat per membres de l’associació gastronòmica, cultural i d’oci “Lo Porró Carrincló” i maridat amb el vi Petit Baldomà 2023-DO Costers del Segre del celler Vall de Baldomà, a la Noguera. Ha estat, sens dubte, un esmorzar per llepar-se’n els dits.

“Mà de Sant”, el refresc tranquil que delecta el paladar dels assistents a la Fira Agrària de Sant Miquel
Aquest migdia s’ha presentat a l’espai de showcooking de la Fira de Sant Miquel la beguda natural d’infusió “Mà de Sant” en les seves dues versions: la de menta fresca amb mel, amb una pretensió decididament refrescant, i la de farigola amb mel, amb una vocació més gastronòmica per acompanyar àpats i degustacions.
Aquest original producte va néixer de la iniciativa de Xavi Homs, que va fer una aposta personal per elaborar una beguda tradicional amb herbes mediterrànies. Per tal de cristal·litzar el projecte i crear el producte, es van associar tres empreses del territori: DVerd de Vilanova de Segrià, productor d’herbes aromàtiques i culinàries; la fàbrica Click & Brew de Torrefarrera, que elabora begudes sense conservants, i Torrons i Mel Alemany d’Os de Balaguer, que lidera el projecte i aporta al refresc el toc de la seva mel de qualitat.
A la fira agrària de Lleida han explicat el concepte d’aquesta beguda natural, refrescant i honesta Ferran Alemany, gerent de Torrons i Mel Alemany; Joan Farré, en representació de DVerd, i Miquel Simon, en nom de Click & Brew.

L’associació Alba presenta el projecte “OH MY LOT”, que ofereix lots gastronòmics de productes artesans de qualitat del territori
Jordi Lloberas, de l’associació Alba, ha estat l’encarregat de presentar aquest migdia a la Fira de Sant Miquel el projecte “OH MY LOT”, una iniciativa que impulsa l’economia social a través de la creació de lots gastronòmics amb productes artesans i de proximitat, elaborats per tres entitats socials de la Segarra i l’Urgell: El Rosal de Tàrrega, fabricant de galetes; L’Olivera de Vallbona de les Monges, productor de vins, escumosos i olis ecològics, i Casa Dalmases de Cervera, que produeix xocolates artesanes i cervesa. Aquestes tres entitats han fet una aposta decidida per proporcionar llocs de treball a persones discapacitades i elaborar alhora uns productes artesans de qualitat contrastada.
A l’espai de showcooking d’Aliments del Territori i tu s’ha ofert una degustació d’alguns dels productes dolços que constitueixen els lots gastronòmics del projecte “OH MY LOT”, que juga amb la popular frase anglesa “Oh my god!”. Així, el taller El Rosal ha ofert al públic assistent un tast de galetes, neules i arrugats, el seu producte estrella, mentre que la Casa Dalmases ha donat a tastar algunes de les seves xocolates i torrons neulats.

Un tast del millor cava del món 2023 clou la sessió matinal de dissabte del showcooking de la Fira de Sant Miquel
L’última presentació de la sessió del matí del dissabte a l’estand d’Aliments del Territori i tu a la Fira de Sant Miquel ha tingut com a gran protagonista el cava ecològic Nu Brut Nature. En el decurs de l’acte Rosa Peñafiel, del celler Maset Penedès, ha exposat les característiques i peculiaritats d’aquest producte de primeríssima qualitat, que ha anat evolucionant amb el temps fins a esdevenir un cava de guarda, és a dir, amb 24 mesos de criança, monovarietal de raïm ecològic 100 % xarel·lo. Peñafiel ha explicat també que el celler Maset és un elaborador que fa el degollament de les ampolles dels seus escumosos en funció de la demanda del client i que ha optat per la producció ecològica en tot el procés, avançant-se així a la normativa obligatòria en aquest sentit que el Consell Regulador de la DO Cava imposarà a tots els productors a partir del 2025.
El novembre passat, el cava ecològic Nu Brut Nature reserva 2020 va ser escollit a Londres com el millor cava del món 2023 i millor vi escumós ecològic del món 2023 en la desena cerimònia d’entrega dels premis Best in Class Awards del The Champagne & Sparkling Wine World Championship (CSWWC), el campionat de xampanys i vins escumosos més important del planeta.

Mel de l’Oest i Formatges Montllobé proposen un saborós maridatge aitonenc
La ronda de degustacions d’avui dissabte a la tarda a l’espai de showcooking d’Aliments del Territori i tu s’ha obert amb un deliciós maridatge de dos ingredients produïts a Aitona. D’una banda, Anna Mor, de l’obrador Mel de l’Oest, ha explicat les característiques de la seva mel d’alta muntanya, elaborada a la Vall de Boí a partir de la flor de neret, mentre que Manel Pla, de la formatgeria aitonenca Montllobé, ha aportat un formatge de cabra de llet crua amb pasta tova per maridar-lo amb aquesta mel d’altura.
La degustació s’ha completat amb el tast d’un xopet d’hidromel, un altre dels productes que Mel de l’Oest comercialitza des del seu establiment situat a Aitona i a l’estand que ha instal·lat a la Fira Agrària de Sant Miquel.
Montllobé és una formatgeria artesanal on els seus propietaris, Mercè Puigvert i Manel Pla, estan especialitzats en l’elaboració de tot tipus de formatges, incloent un formatge de pasta tova molt apreciat arreu de Catalunya. Els més coneguts són el Tabollet i el Montllobé, formatges de granja elaborats a Aitona amb llet crua de cabra.

El distingit Blackberry Cocktail Bar de Lleida demostra a la Fira de Sant Miquel que la cocteleria és un art
José Person, propietari del Blackberry Cocktail Bar, ha presentat aquesta tarda a l’estand d’Aliments del Territori i tu la degustació “L’art de la cocteleria”, en la qual ha donat a tastar al públic assistent dues atractives propostes que seran presents al Raimat Arts Festival, un esdeveniment que combina música, gastronomia, vi i art i que tindrà lloc del 4 al 6 d’octubre a Raimat, al Segrià. Els dos còctels han estat elaborats amb productes d’Aitona Gourmet i d’Elixirs de Ponent d’Almacelles, i són el Tardor de Lleida, un licor de figues de Lleida fet a casa, amarg d’herbes i hibisc, i el Sweet Paraguayo, un còctel a base de paraguaià, una fruita conreada a l’Horta de Lleida, amb canyella.
El Blackberry Cocktail Bar és un establiment situat a l’avinguda Alcalde Rovira Roure de Lleida que enguany ha estat reconegut com una de les millors barres d’Espanya i Portugal a la llista anual “Top Cocktail Bar” que atorga la revista Neodrinks. Aquesta distinció vol premiar l’ambient, la qualitat i el servei que ofereixen les cocteleries recollides en aquesta llista. A més, el local de copes lleidatà ha obtingut la distinció Soletes Guía Repsol 2024.
Aitona Gourmet són una família de productors especialitzats en fruita de pinyol d’estiu: cirera, paraguaià, préssec roig i nectarina. Des del 1947, aposten per l’agricultura que vetlla pel camp i pels qui la treballen.
Elixirs de Ponent és una empresa jove que va néixer per satisfer l’augment de demanda en productes naturals i de proximitat. Proporciona al mercat destil·lats i licors d’alta qualitat fusionant les tècniques d’artesania i d’innovació.

Un cant a l’excel·lència dels productes de temporada i els vins garriguencs tanca el cicle d’activitats de showcooking del dissabte
El xef Salvador Trabalón, del Restaurant Saroa de Lleida, ha estat l’encarregat de cloure la jornada de sessions de showcooking d’avui dissabte a l’estand d’Aliments del Territori i tu mostrant al públic assistent l’elaboració d’un carpaccio de figues amb foie micuit, anxova i mel de tòfona, i d’una amanida de tomàquet fresc i en conserva amb burrata fresca, mongeta i seitons.
Tatiana Simó, de La Cistella de Ponent, establiment que té el seu punt de venda al barri de Balàfia de Lleida, ha assenyalat les característiques i les virtuts gastronòmiques dels productes de temporada que s’han utilitzat per a la confecció d’aquests dos plats tan exquisits.
Per la seva banda, Gerard Aldomà, representant del celler Vilars d’Arbeca, ha aportat els dos vins amb què s’ha regat aquesta degustació, que han estat el rosat Nena, per acompanyar el carpaccio, i el blanc Quim, que s’ha fet servir per maridar l’amanida.

Les tradicions de les orelletes i la ratafia, en la primera demostració del dia a l’estand d’Aliments del Territori
Les orelletes són un dolç fregit típic, amb algunes variants, de diferents zones de Catalunya, però tenen al Pla d’Urgell, i més en concret al poble de Sidamon, una gran tradició que manté ben viva l’Andreu Montserrat, qui avui ha ensenyat al públic com es fan en la primera demostració del dia a l’estand d’Aliments del Territori.
Montserrat n’ha portat d’acabades de fer aquest mateix matí per a tots els assistents, però també duia quatre boles de massa (a base d’ous, farina de blat, oli, sucre i el suc de bullir llavors de matafaluga -anís- i celiandre -coriandre-) per a fregir-les davant del públic mentre explicava la història i peculiaritats d’aquesta menja, que antigament es preparava a totes les cases del poble per la festa major de Sant Blai, al febrer. Avui se’n mengen tot l’any, malgrat que cada cop en queden menys productors: en tot el Pla d’Urgell només resisteixen tres forners artesans.
Les orelletes del Forn Macià s’han maridat amb la ratafia del Miracle, que s’elabora seguint les receptes del germà Benet del santuari del mateix nom, prop de Solsona, amb les nous i herbes que creixen al seu voltant. És una beguda suau i té poc grau alcohòlic, la qual cosa la fa ideal per a acompanyar dolços com les orelletes, com han pogut constatar els assistents.

El Davantal Net de Gluten presenta la seva panaderia i pastisseria artesanes per als que no poden consumir aquesta proteïna ni la lactosa
El Davantal Net de Gluten ha presentat aquest matí el seu pa i productes de pastisseria artesans i fets amb productes de proximitat però sense aquesta proteïna que no poden digerir les persones afectades per l’enfermetat celíaca, un col·lectiu que troba força mancances a l’hora d’adquirir els aliments per a dur una dieta sana, equilibrada i apta per al seu problema.
Arran que a la seva filla gran li van diagnosticar la malaltia fa vuit anys, la Montse Fabrés, del Palau d’Anglesola, va decidir que havia de fer alguna cosa per a què pogués continuar consumint aliments de qualitat, de proximitat i artesans adaptats a les seves noves circumstàncies. A la comarca, va constatar, no n’hi havia. Només trobava articles industrials. Així que va decidir aprendre a fer-los ella mateixa, i d’aquesta manera ajudar també a altres persones amb aquestes limitacions alimentàries.
Ara elabora pans (de barra, rodons, de motlle), pastissos i brioixeria (magdalenes, brioixos, pans de pessic, coques, galetes) tot sense gluten, i també sense lactosa per als que hi han desenvolupat intolerància, i els ha donat tastar a l’estand d’Aliments del Territori i Tu a la Fira de Sant Miquel, juntament amb la primícia d’algunes novetats salades.
Els assistents han pogut descobrir que no tenir aquesta proteïna, de poc valor nutricional, no els fa perdre gens ni mica de qualitat, de textura ni de sabor. El Davantal Net de Gluten, el seu obrador, no té una botiga física. Els qui vulguin repetir hauran d’encarregar-los, ella els produeix únicament segons demanda.

L’aparent paradoxa del maridatge de vins d’alta muntanya amb formatges de les terres més planes de Lleida
A l’alta muntanya es fan grans vins i a la plana un excel·lents formatges artesans, enfront del que podria pensar molta gent. Ho ha demostrat al darrer tast d’aquest matí en Dani Miquel, responsable de la gestió gastronòmica de BO de Shalom, una botiga de vins i productes gourmet amb vocació social, qui ha volgut fer palesa aquesta aparent paradoxa plantejant un maridatge, o com ell diu, agermanament, de vins del Pirineu amb formatges de la plana de Lleida.
El canvi climàtic està fent que les vinyes de la plana comencin a veure mermada la seva producció, així que els viticultors cerquen finques cada cop més cap al nord i situades a major altitud. D’aquesta manera, es comencen a fer bons vins en indrets que fa dècades haurien semblat inapropiats. De la mateixa manera, a les comarques més meridionals, a la plana, es fan grans formatges força lluny de les muntanyes que la majoria de la gent associa amb els millors exemples aquest producte alimentari.
Els vins presentats han estat el Batlliu Salvavides, un riesling conreat al Pallars (que destina part dels seus beneficis a la lluita contra el càncer), i la Presumida del Pallars, de garnatxa blanca i macabeu i maceració carbònica. Els formatges, el Garrotxa de Cal Quitèria, de llet de cabra i escorça florida, que es fa a Almacelles; el Blau del Nét, del Palau d’Anglesola, d’ovella i injectat amb el bacil de la penicil·lina emprat al rocafort abans d’embolicar-lo en paper d’alumini per a intensificar els seus aromes i textura, i el Montllobé, d’Aitona, un altre tipus Garrotxa de cabra madurat dos mesos molt aplaudit pels entesos.

Una estudiant de l’Escola d’Hoteleria i Turisme presenta els seus originals còctels que empren com a base el suc DOP Pera de Lleida
La Blau Osorio, estudiant de segon curs de grau mitjà de Serveis de Restauració a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, ha sorprès i delectat el públic a l’estand d’Aliments del Territori i Tu amb les seves creacions de còctels sense alcohol que usen com a base el suc de pera de la DOP Pera de Lleida.
L’any passat, Osorio es va presentar al concurs de cocteleria de l’escola i va guanyar amb una de les propostes presentades avui, que ha batejat com a Flor d’Hivern, i que compta amb aquest ingredient principal i alguns complements que li aporten tocs àcids.
La segona creació, a la qual encara no li ha posat nom i que ha presentat a la Fira de Sant Miquel combina la base de suc de pera amb nata líquida, xarop d’avellana i una decoració amb xocolata d’Agramunt.
A banda de formar-los en les tècniques més avançades i les elaboracions més convencionals, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida anima als seus estudiants a explotar la seva creativitat i a cercar combinacions noves mirant d’usar tant com sigui possible els productes de qualitat i proximitat que ofereixen el Pirineu i les Terres de Lleida, sempre amb el doble objectiu de crear una gastronomia saborosa i alhora saludable.

Montgai combina les seves verdures més fresques amb el millor oli d’oliva verge extra
Dos interessants projectes de Montgai, a la Noguera, s’han aliat per tal de sumar les virtuts dels seus respectius productes en una combinació perfecta: les verdures ecològiques més fresques de l’hort condimentades amb un oli d’oliva verge extra també ecològic i de proximitat.
Aquesta ha estat la proposta conjunta de la Cistella de Montgai i Olis Anècdota, que, després d’explicar com es van originar les seves exitoses iniciatives, han ofert aquesta tarda a l’estand d’Aliments del Territori i Tu quatre tasts creuant dues elaboracions de cada productor en una experiència que la Carla Gili, d’Anècdota, defineix com un “maridatge per contrast”.
D’una banda, una crema de carbassa i un hummus d’albergínia cuinats amb hortalisses conreades als horts del municipi de forma totalment respectuosa amb l’entorn i elegides per a l’ocasió pel fet de ser productes de temporada. D’altra, dos olis també del territori, un primerenc d’oliva Arbequina, premsat el mateix dia de la collita, i un altre de la varietat Picual. Els assistents han pogut tastar els dos plats assaonats amb cadascun dels olis i d’aquesta manera fer les corresponents comparacions.

Carpaccio de corder de pastura de la mà de la cuinera Txica dxef i els ramaders de Pla Oví
Quan una carn és d’una qualitat excepcional, la millor manera de consumir-la és crua, ho té molt clar l’Eva Chica, de Txica dxef, que es defineix com a ‘cuinera a domicili’ i ofereix els seus serveis per a celebracions familiars o trobades de tota mena, on es desplaça per a treballar a la cuina dels seus clients, a banda d’impartir també tallers de cuina.
La cuinera de Balaguer creu que aquesta és la manera de respectar més el producte, sotmetent-lo a la menor manipulació possible i, inspirada en una iniciativa que va descobrir a l’Aragó, ha proposat aquesta tarda el tast d’un carpaccio de corder de pastura.
Per a elaborar-lo, ha triat la mitjana, curada, desossada, lleugerament salada i pebrada i envasada al buit, que ha tallat en fines làmines in situ. Després, les ha posat sobre una base mare de coca de recapte i ha afegit una ratlladura de pell de llima, uns brots japonesos de gust cítric i una micro-rúca que simbolitza l’herba de la qual s’ha alimentat l’animal. Ha rematat el plat amb un raig d’oli d’oliva d’Algerri.
La carn l’ha aportat Pla Oví, un projecte de ramaderia extensiva iniciat fa deu anys a Algerri que ofereix carn de corder de raça aragonesa criat durant cinc mesos a l’aire lliure, durant els quals només ha tastat la llet materna i pastures fresques. D’aquesta forma, la carn té menys greix, infiltrat a més per l’exercici. Amb els seus 400 caps de bestiar, que ajuden a prevenir incendis forestals, la Gemma Arnillas i el Jordi Terés tanquen el cercle: controlen tot el procés de producció de la carn, ells mateixos conreen el cereal i el farratge que mengen les ovelles.

Conserves artesanes de tota mena, dolces i salades, que van directament del pot al plat
Les conserves poden ser de molts tipus, i n’hi ha de dolces i salades. De les dues classes n’han presentat aquesta tarda a l’estand d’Aliments del Territori i Tu els impulsors de Mos de Tros, la Lídia Fernández i en Jaume Espart. L’èxit entre familiars i amistats de les conserves que feien a casa seva a Vallverd va fer que uns amics barcelonins els animessin a produir-ne per a vendre i guanyar-s’hi la vida. Els van convèncer, fa deu anys s’hi van posar i la cosa ha funcionat prou bé.
Avui han donat a tastar als presents els seus bolets en escabetx, l’escalivada, una melmelada de poma, una confitura de figa i l’almívar de pera i préssec. La seva proposta és degustar-los tal com surten del pot, directament al plat.
També fan patés d’albergínia i melmelades de ceba, pebrot vermell i tomata per a ‘vermutejar’; melmelades de maduixa, pera i nous, pruna, taronja i figa amb ametlla, i acompanyaments culinaris com la samfaina, el romesco, la tomata natural, el freginat i el sofregit. I, com a tribut al seu poble, expliquen, la ceba confitada amb fesols. Tot artesà, envasat en un pot de vidre i esperant arribar al plat.

L’antítesi del fast food: hamburgueses artesanes de Km 0 maridades amb cerveses artesanes del territori
Que una hamburguesa no té per què ser un plat de menjar ràpid i matèria primera d’origens dubtosos, sinó una plat exquisit fet amb productes de la màxima qualitat i al damunt Km 0 ha quedat ben demostrat en la darrera presentació de la jornada, a càrrec de Joaquim Castells, de Càrniques del Pla, i de Dani Miquel, de BO de Shalom, que ha maridat l’hamburguesa artesana preparada pel primer amb cerveses també artesanes del territori triades pel segon.
Castells ha cuinat davant del públic unes hamburgueses artesanes de carn de vedella, d’una raça encreuada entre bruna del Pirineu, llemosina i xarolesa criada especialment per a fer carn per un ramader de la Noguera.
Les ha presentat dins un pa de brioix del Pla d’Urgell, buscant el contrast entre dolç i salat, amb una salsa de formatge blau de Formatges Camps dissolt meitat i meitat en crema de llet per a donar-li una mica més de suavitat.
L’hamburguesa ha estat maridada amb les cerveses artesanes Menarguina, de La Vella Caravana, i Hoppy, de Cerveses de Ponent. La primera, una lager lleugera i refrescant per ajudar a baixar el pa i el greix de la carn de vedella, i la segona, una India Pale Ale, per posar un contrast amb una cervesa amb més cos, més estructura i més llúpol, que li confereix més amargor, la qual cosa crea un contrast amb els agredolços de l’hamburguesa.
