Suport de la Diputació de Lleida als Grups d’Acció Local per a l’impuls de la transició energètica als territoris rurals

Amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb els Grups d’Acció Local del conjunt del territori amb una aportació institucional total de 75.000 € per a l’execució de la ‘Diagnosi de la situació energètica municipal, debat al territori i formació tècnica sobre eficiència energètica’

Els resultats obtinguts d’aquests convenis contribuiran al treball que s’està desenvolupant per impulsar la Transformació Econòmica de la demarcació, aprofitant totes les potencialitats del territori

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els representants dels  Grups d’Acció Local (GAL), Leader Ponent, Pirineu Occidental, Alt Urgell-Cerdanya, Catalunya Central i Noguera-Segrià Nord, han signat aquest dilluns, un conveni de col·laboració amb la finalitat de regular la col·laboració entre aquestes entitats, amb l’objectiu d’impulsar la transició energètica als territoris rurals.

Davant del repte d’impulsar plegats una agenda compartida per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, amb aquest acord, la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica aporta 75.000 € als Grups d’Acció Local de la demarcació en l’execució durant l’any 2021 de les actuacions que, concretament, cadascun dels GAL de la demarcació, haurà de realitzar en el seu àmbit territorial d’acció per obtenir els resultats de la Diagnosi de la situació energètica municipal, debat al territori i formació tècnica sobre eficiència energètica.

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat la tasca que fan aquests grups que “són entitats sense ànim de lucre seleccionades en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per garantir un desenvolupament econòmic i sostenible al món rural”.

Ha remarcat el treball de camp que han fet aquests cinc grups en els darrers cinc anys amb una enquesta “per tal de determinar quins municipis estan fent comptabilitat energètica municipal, quins d’ells la tenen al dia, quins coneixen el consum energètic, l’import econòmic i les emissions de C02 emeses degut a l’activitat energètica”.

Finalment, ha recordat la importància cabdal que tenen aquests grups, ja que garanteixen que aquest debat energètic s’està fent de baix a dalt, que els nostres municipis creuen en el concepte de la sobirania energètica”.

De la seva banda, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha remarcat que s’ha agafat un dels projectes estratègics Energia i Món Local, que s’ha consensuat amb els grups, i que aquest exemple ha de servir per a futures col·laboracions. Així, ha explicat que s’està treballant  en el problema del despoblament de l’àmbit rural, i que algunes de les accions de repoblament han de comptar amb la col·laboració dels GAL.

Les tasques a desenvolupar per cada grup d’acció local són:

a) Diagnosi de la situació energètica municipal.

b) Taula debat sobre la transició energètica.

c) Jornades tècniques sobre eficiència energètica

A més, els resultats obtinguts del treball fet a través de tots aquests convenis contribuiran al treball que està desenvolupant el Patronat de Promoció Econòmica per impulsar la Transformació Econòmica de la demarcació, aprofitant totes les potencialitats del territori. L’acte de la signatura ha comptat amb l’assistència del president de Leader Ponent, Rafael Panadés, i la gerent Teresa Fuentes; per al Pirineu Occidental, del president, Miquel Maria Bretcha, i la gerent Marian Rius; per a l’Alt Urgell-Cerdanya, de la presidenta, Josefina Ladós, i la gerent, Mireia Font; per al Grup Catalunya Central, el president, Francesc Lluch, i el gerent, Jordi Vilalta. El conveni també se signa amb el Grup Noguera-Segrià Nord. També han assistit el diputat Josep Ramon Fondevilla i el director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera.

Joan Talarn:


Carles Gibert:Desplaça cap amunt