La jornada, inaugurada pel president Joan Talarn, ha comptat amb la participació de 350 ramaders i productors d’aquest sector professional
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat a l’acte d’inauguració de la XXIV Jornada Tècnica de Boví de Carn, organitzada per l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs, i que ha comptat amb la participació de 350 ramaders i productors d’aquest sector professional, amb l’objectiu de crear un punt de trobada, un dia per rebre informació, debatre, intercanviar impressions i degustar carn de vedella.
L’acte ha tingut lloc a l’edifici Lo Casino d’Alcarràs i ha comptat també amb la participació de Carlos Ribot Cascarra, president de l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs, i Ricard Gòdia Companys, president d’Asoprovac Nacional, a més de l’assistència de la diputada Rosa Pujol i el diputat Eloi Bergós.
Joan Talarn ha agraït a l’organització la realització d’aquestes jornades, les quals reben el suport de la Diputació de Lleida des del 2019, i de les quals n’ha destacat la importància que tenen per al territori i per al sector. “No tenim cap dubte de la influència i repercussió que any rere any ha tingut aquest esdeveniment en l’evolució del sector del boví de carn i, de retruc, en el sector ramader lleidatà i català”.
Per aquesta raó, Talarn ha remarcat la necessitat d’abordar i conjurar, durant la jornada d’avui, polítiques encaminades a treballar per la viabilitat i la persistència de les empreses del sector, molt tocat per les crisis dels darrers temps. “Persistència i no resiliència. Aquesta última virtut l’estem utilitzant molt darrerament, perquè el context econòmic mundial en el qual estem immersos des de l’esclat de la pandèmia ens està obligant a esmerçar esforços per recuperar-nos de les adversitats. Però el vostre cas, el dels productors de carn de boví, és de persistència, perquè al llarg d’aquestes darreres dècades heu mostrat fermesa i constància en la millora de les vostres explotacions, els animals i la investigació en la qualitat del producte final”.
Tanmateix, ha posat en valor la professionalització de l’activitat ramadera i els seus treballadors i empresaris, així com l’aposta que s’està fent per reduir les emissions de les explotacions ramaderes, treballant en base a un model econòmic que contribueix a la sostenibilitat del sector primari i la generació d’ocupació a partir de la valorització dels excedents orgànics renovables derivats de la producció agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal. “Perquè el vostre sector és clau en la transformació del nostre model econòmic que volem sustentar-lo sobre la bioeconomia. Perquè aquesta aposta per fer de Lleida capital de la bioeconomia no és cap invent de les administracions, és una necessitat que sorgeix en origen del propi sector, de vosaltres mateixos, els primers que vau veure la necessitat de canviar les coses per fer-les millor.”
El president ha finalitzat la seva intervenció oferint mà estesa a les empreses del sector per treballar conjuntament i fer que les necessitats que sorgeixin de la jornada d’avui les puguin convertir en accions que siguin efectives des de les diferents administracions. “Debateu i poseu en comú al llarg d’aquest matí, i feu-ho amb el convenciment que ens tornareu a fer aportacions sobre les claus de les nostres oportunitats per a invertir en futur i en la Catalunya sencera”.
La XXIV Jornada Tècnica de Boví de Carn ha estat centrada en el debat sobre la professionalització versus les barreres econòmiques i socials, un debat que ha partit del punt òptim de la professionalització en què es troba el sector. La necessitat de treballar la viabilitat de les empreses i de com resoldre les dificultats actuals del sector produïdes per l’increment dels costos de producció: cereals, carburants i energia, que són els inputs bàsics.
En el decurs de la jornada, Gonzalo Bernardos, analista, consultor i professor d’Economia de la Universitat de Barcelona, ha fet una anàlisi socioeconòmica global i ha parlat de la ‘Importància del sector primari’, vinculat al relleu generacional i els models sostenibles. Tot seguit ha tingut lloc la xerrada per part de l’Organització Interprofessional Agrària de Boví de Carn sobre ‘La importància del sector boví de carn i el paper de Provacuno’ i, la conferència ‘La teranyina tecnicoeconòmica i el sector; perspectives’ impartida per Carles Buxadé, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid i docent de la Universitat Alfonso X El Sabio.
Per finalitzar, Matilde Moro Valentín, gerent d’Asoprovac Nacional (Associació de Productors de Boví de Carn), ha parlat sobre ‘La situació del sector, dades, exportacions i mercat nacional i de com afectarà el nou sistema d’ajudes de la PAC’.