Suport de la Diputació de Lleida a l’Associació de Defensa Vegetal de les Terres de Ponent

A les accions realitzades dins el  marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l’ADV de les Terres de Ponent

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del president de l’ADV Terres de Ponent, Ramon Sarramona, ha participat aquest dilluns en la benvinguda de la jornada ‘Meteorologia: Pedregades i gelades al Pla de Lleida’, organitzada per ADV Terres de Ponent, a la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida. L’acte ha comptat també amb l’assistència de la directora del Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca; la tècnica de l’equip de predicció i vigilància del SMC, Carme Farnell; el tècnic de la Unitat de Sistemes de l’Observació Meteorològica, Tomeu Rigo; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i el director del Patronat, Ramon Boixadera.

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat la importància de la feina d’aquesta associació, ja que els danys produïts per les pedregades al Pla de Lleida o a altres zones poden tenir una repercussió molt important a nivell econòmic i de retruc també a nivell social, ja què en poques hores pot desaparèixer la feina de tot l’any.

Per la seva banda, Ramon Sarramona ha valorat molt positivament el suport que des de fa tants anys reben per part de la Diputació de Lleida, que els permet dur a terme tasques principals de l’associació com són el manteniment, difusió i estudi de la xarxa de granímetres.

Posteriorment, i una vegada iniciada la jornada, la meteoròloga Carme Farnell, ha explicat el sistema d’alerta de pedregada i altres episodis de temps sever, com ara tornados, que avisa amb una antelació de dues hores sobre el risc de pedregada als municipis que se’n veuran afectats. Tomeu Rigo,  ha complementat l’exposició explicant la situació meteorològica actual i com es fa aquesta predicció.  La directora del SMCA, Sarai Sarroca, ha estat l’encarregada de cloure la jornada

El nivell de complexitat i els problemes que pot ocasionar una pedregada fa que sigui un fenomen força estudiat però del qual també queda molt per conèixer.

En aquest sentit, en el decurs de la jornada s’ha posat de manifest què, amb les dades obtingudes després d’una pedregada no resulta senzill establir una relació directa entre intensitat pedregada (energia cinètica) i els danys produïts al cultiu.  

En aquest sentit, també s’ha destacat l’estudi de la calamarsa dels últims 20 anys al pla de Lleida, una de les actuacions principals que van portar a terme dins el conveni del 2021.

L’ADV a través del conveni de col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica, amb un import concedit de 22.264,00€ durant el 2022, ha efectuat diferents actuacions per al manteniment, ampliació i reposició de la xarxa de granímetres com: el manteniment d’una xarxa dels més de 160 granímetres, o el seguiment i estudi dels episodis de pedra/calamarsa des del 15 d’abril fins al 15 d’octubre, entre d’altres.

L’ADV, dins el  marc del conveni de col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, que des de fa 15 anys tenen ambdues entitats, té com a objectiu aportar el coneixement i la conscienciació necessària per a poder gestionar millor les explotacions.

Les comarques de Lleida, sempre lligades a l’agricultura, tenen una meteorologia singular i plena de reptes i oportunitats. Any rere any, i durant la primavera i l’estiu, les gelades i pedregades produeixen danys importants a les collites. I l’ADV fa més de 20 anys que recull i estudia les dades sobre pedregades facilitades principalment per la xarxa de granímetres i la xarxa d’informadors que té per la zona.

Desplaça cap amunt