Talarn assenyala l’Alberg de Peregrins i els Trullets d’Algerri com a exemples de buscar les oportunitats en elements singulars

El president he efectuat una visita inaugural a dos espais que han estat adequats gràcies a l’ajut de la Diputació i que esdevindran un reclam turístic per a la població

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha efectuat aquest dissabte una visita inaugural a dos espais emblemàtics d’Algerri, com són l’Alberg de Peregrins i a la restauració dels Trullets.

Talarn, que ha estat acompanyat per Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació i vicepresidenta de l’IEI, ha estat rebut a l’Ajuntament d’Algerri per l’alcalde Miquel Plensa i per Ana M. Calvís, vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera. Des d’allí s’han traslladat a peu a l’Alberg de Peregrins per fer la visita inaugural, que a més ha coincidit amb una jornada de portes obertes per als veïns i veïnes del municipi, una visita en la que també hi ha participat el diputat Jaume Rutllant. En acabar, han visitat les obres de neteja i restauració dels Trullets.

Joan Talarn ha manifestat que Algerri “sap trobar les seves oportunitats de projecció en les seves pròpies singularitats”, una afirmació que ha sustentat en els dos espais que ha visitat avui. D’una banda, per haver estat “pioner en adaptar un local municipal com alberg de pelegrins”, l’únic que hi ha a la zona, i convertint-lo, doncs, en un lloc obligat de parada. I de l’altra, fent visitables els Trullets, un dels conjunts més interessants de l’arquitectura popular, que esdevé, així, un nou reclam turístic.

Tot plegat ve a fomentar “la pròpia autoestima” i ajuda a que “arrelin al territori projectes de vida i persones”, i que ho facin en un moment en què s’està intentant lluitar per tots els mitjans contra el despoblament de l’entorn rural. Algerri és, doncs, un exemple de “buscar solucions” potenciant “allò que és distintiu i singular” de la seva identitat, i que pot generar noves oportunitats de futur. És per això que, ha dit Talarn, la Diputació de Lleida ha estat i estarà sempre al costat de l’Ajuntament.

Els espais que ha visitat avui són el resultat de dos obres que han estat subvencionades per la Diputació de Lleida amb fons FEDER. En el cas dels Trullets, l’actuació estava inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica ‘Paisatges de Ponent’, cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Algerri amb fons FEDER, amb un import de 34.472,05€.

L’espai resultant ha de servir com un reclam turístic per al municipi i les comarques del Pla de Lleida, a més d’esdevenir un element rellevant dins de l’oferta patrimonial. Cal remarcar, en aquest sentit, que els Trullets d’Algerri, que daten del 1640, constitueixen un dels conjunts més interessants de l’arquitectura popular de les comarques del Pla de Lleida, no només per l’elevat nombre de construccions per emmagatzemar el vi, sinó pel seu bon estat de conservació. Es troben emplaçats al llarg dels dos barrancs principals que s’ajunten als afores del municipi, integrats en l’Espai d’Interès Natural la Serra Llarga. Els trullets estan disposats en fileres tot seguint l’orografia del terreny i se’n tenen documentats 23, distribuïts en tres àrees.

L’actuació ha consistit en la neteja interior i exterior dels trullets, així com la neteja superficial de cada element i del seu entorn, eliminant l’acumulació de sediments i altres materials que ha provocat la creació d’irregularitats en el seu entorn. També s’ha anivellat el terreny allà on s’ha cregut necessari i, a la vegada, s’ha dut a terme la infraestructura necessària per tal de millorar l’accés de la visita i la seguretat, col·locant baranes i escales on ha calgut.

Pel que fa a les obres d’arranjament i restauració de l’Alberg de Pelegrins, l’actuació compta amb un pressupost de 92.127,86 € i està cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Algerri, emmarcada en el projecte ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel Patrimoni’.

Les obres es van iniciar el passat mes de novembre i han inclòs un arranjament complet i una actualització tant dels espais com dels elements que formen l’alberg. També s’ha aprofitat per actualitzar les instal·lacions, tant de calefacció com elèctriques i de telecomunicacions.

Cal destacar que Algerri es troba en ple camí de Sant Jaume, concretament és el final de l’etapa número 5 del Camí Català per San Juan de la Peña, i que, davant l’absència d’albergs per a pelegrins a la comarca, Algerri va ser pioner en adaptar un local municipal, concretament al primer pis d’un edifici propietat de l’Ajuntament, amb data de construcció aproximada de 1964 i molt a prop de la seu consistorial. Està gestionat pel mateix personal municipal i, en la seva habilitació inicial, es va dotar aquest edifici amb lliteres i es van condicionar els espais comuns per convertir-lo en alberg.



Desplaça cap amunt