Talarn defensa la necessitat de repensar les estratègies del model educatiu en benefici de les properes generacions

El president de la Diputació participa en la inauguració de les Vuitenes Jornades per a l’Excel·lència, que se celebren a Esterri d’Àneu fins demà dissabte

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha defensat que “l’educació és un dels factors clau a repensar i transformar en benefici de les futures generacions, ja que les persones que d’aquí 20 anys definiran les estratègies socioeconòmiques del món que deixaran a la seva següent generació segurament han de començar a rebre ja uns estàndards educatius ben diferents dels actuals”. Talarn ha ubicat aquesta reflexió dins “les polítiques per lluitar contra el despoblament, ja que l’educació, la seva qualitat i accés, n’és un factor especialment rellevant a les comarques amb més dificultats de mobilitat, com és el Pirineu respecte de la Plana”.

El president Talarn ha participat aquesta tarda en la sessió inaugural de la vuitena edició de les Jornades per a l’Excel·lència, que se celebren a Esterri d’Àneu fins demà dissabte. La inauguració ha comptat amb la participació també del conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray; la ministra d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, Ester Vilarrubla; el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isus; el president de l’Associació de les Jornades per a l’Excel·lència, Jesús Montoliu, i l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó. En l’acte inaugural, desenvolupat al Pavelló Poliesportiu d’Esterri, han assistit també el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert, i el diputat del Pallars Sobirà, Josep Ramon Fondevilla.

Les Vuitenes Jornades per a l’Excel·lència, que porten per títol ‘L’educació, clau del futur’, centren en aquesta edició el debat sobre diferents models educatius, la digitalització, els valors educatius o la realitat de les escoles situades en zones rurals. En aquest sentit, Joan Talarn ha destacat que el fet de celebrar-se a Esterri d’Àneu posa les comarques pirinenques al centre del debat global, “ja que trobar-nos al Pirineu per parlar de problemes que afecten tot el país suposa aportar el plus d’una mirada ni cosmopolita ni centralista a temes d’interès nacional, i no hi ha qüestió que més ens preocupi que el futur de la nostra societat, i aquesta passa, indefectiblement, per la qualitat de l’educació que reben les generacions cridades a liderar en el futur el nostre país”.

Per la seva part, el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, ha manifestat que “l’expressió de l’excel·lència en l’educació ha de ser heterogènia, orientada a acompanyar l’infant al seu ritme d’aprenentatge.”

Per a la ministra d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, Ester Vilarrubla, “l’educació és la millor manera de garantir el principi d’igualtat i és alhora una inversió en els talents que garanteixen el futur de la nació”.

L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha destacat que “la pandèmia ha posat de relleu l’escletxa digital, però gràcies als professionals de l’educació ha estat un problema en superació”.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha manifestat que “les escoles rurals aporten un equilibri important al sistema educatiu en el món globalitzat”.

En les diferents ponències i taules rodones del programa comparteixen experiències veus especialitzades en les polítiques educatives, com el docent i conferenciant César Bona, el mestre i mag Xuxo Ruiz, la sociòloga Marina Subirats, el filòsof i eurodiputat Josep-Maria Terricabras, i l’educador pedagògic Boris Mir, entre altres.

Desplaça cap amunt