Talarn inaugura les obres de restauració de la plaça de la Bassa del Parc de Sant Eloi de Tàrrega, reconvertida en espai polivalent

Les obres han suposat una inversió de 68.459,66€ cofinançats per fons FEDER, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament i han dignificat una zona que ara serà apta com a espai escènic o aula de natura.​

L’acte s’ha celebrat en el marc de l’Aplec de Sant Eloi i el president de la Diputació ha signat al Llibre d’Honor de l’Associació Amics de l’Arbre, entitat gestora del parc.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha inaugurat aquest diumenge la reforma de la plaça de la Bassa, un dels punts més emblemàtics del Parc de Sant Eloi de Tàrrega. L’acte s’ha emmarcat dins la celebració de l’Aplec de Sant Eloi, que ha tingut lloc aquest cap de setmana.

A més de Joan Talarn, a la inauguració hi han participat M. Alba Pijoan, alcaldessa de Tàrrega, Jaume Aligué, president de l’Associació Amics de l’Arbre de Tàrrega, entitat gestora del Parc, i la diputada Rosa Maria Perelló. El president també ha aprofitat la seva estada per visitar la seu social d’aquesta entitat, ubicada als baixos de l’antiga casa de l’ermità, on ha signat al Llibre d’Honor de l’Associació.

L’actuació a la plaça de la Bassa ha finalitzat aquest mes d’agost, ha suposat una inversió de 68.459,66€ i ha estat cofinançada per fons FEDER, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega en el marc del projecte ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni’, una iniciativa impulsada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida que pretén posar en valor el patrimoni cultural vinculat als diferents trams del Camí de Sant Jaume al seu pas per Catalunya, així com millorar de la competitivitat del sector turístic territorial entre d’altres.

En el seu parlament, Joan Talarn ha assenyalat que l’actuació duta a terme es fonamenta en la preservació del patrimoni singular dels nostres municipis amb la que tant els veïns de Tàrrega com dels veïns de les terres de Lleida podran descobrir “aquest espai magnífic com és el Parc de Sant Eloi”. Així, Talarn ha destacat que aquesta plaça “representa la recuperació del passat de Tàrrega i a la vegada és una aposta de futur per a tots aquells visitants que vulguin conèixer la ciutat i la seva realitat”. En aquest sentit, Talarn ha volgut felicitar tant a l’Ajuntament com a l’Associació Amics de l’Arbre de Tàrrega per treballar per la protecció de la natura.

Per últim, el president ha destacat que hi ha una col·laboració interna entre els municipis i la Diputació de Lleida “per recuperar el patrimoni que és propi, i que es pot fer gràcies a l’actuació cofinançada entre els ajuntaments, els fons FEDER i la Diputació”.

L’alcaldessa de Tàrrega, M. Alba Pijoan, ha puntualitzat que amb aquesta remodelació, “la plaça de la Bassa passa a ser un espai més del parc, que conferirà també un nou espai per acollir possibles representacions artístiques”, tot recordant que enguany FiraTàrrega celebra la 40a edició. Així, ha explicat que la inauguració de la plaça coincideix amb el 50 aniversari de la remodelació de les obres de l’ermita.

Ubicada a la vessant sud del Parc de Sant Eloi, la plaça de la Bassa és un espai d’interès cultural i natural que, mitjançant aquesta intervenció, ha estat objecte de significatives millores i treballs de dignificació per evitar la seva degradació i així transformar-se en un recinte polivalent a l’aire lliure. Així, ara podrà acollir usos com a espai escènic o aula de natura, entre altres possibilitats, essent idoni per tal de donar cabuda a activitats relacionades amb la cultura i l’educació, a la vegada que podrà ser un àrea de descans i un punt de trobada dels pelegrins que segueixen el camí de Sant Jaume que passa pel costat del Parc de Sant Eloi. L’obra realitzada també vol potenciar així aquesta zona verda municipal, un dels símbols de Tàrrega, com a punt d’encontre dels pelegrins.

Els treballs d’adequació duts a terme, que comprenen 1.866 metres quadrats de superfície, han consistit en la construcció d’una petita grada de formigó de cinc esglaons al costat nord-est que servirà de tribuna per al públic i que a la vegada exercirà de mur de contenció. Els seients frontals de la grada presenten un acabat de pedra vista harmonitzat amb l’entorn. A més, l’espai central, que ha quedat diàfan, s’ha cobert amb paviment de sauló. Finalment, s’han dut a terme millores als accessos des del carrer dels Amics de l’Arbre.

Pel que fa a l’Aplec de Sant Eloi, es tracta d’una tradició centenària que perdura de l’antiga festa major que se celebrava el segon diumenge de setembre des del segle XVIII i que a partir de l’any 1981 donà pas a la Fira de Teatre al Carrer. L’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat gestora de l’espai, i l’Ajuntament són els organitzadors d’aquest Aplec que enguany, entre d’altres actes, ha proposat una Missa a l’ermita de Sant Eloi en commemoració del 50è aniversari de les obres d’inauguració del temple el 12 de setembre de 1971; una exhibició de La Fal·lera Gegantera; jocs infantils de Fefe i Companyia; i el 36è Concurs Nacional de Colles Sardanistes encapçalat pels Amics la Sardana i la Cobla Tàrrega.

Desplaça cap amunt