Talarn participa a la VI Trobada dels ambaixadors del Pacte Europeu pel Clima a Espanya

La jornada, sota el títol ‘El canvi climàtic en el context del sector primari i la indústria agroalimentària’ té l’objectiu de consensuar entre el sector públic i privat com afrontar el repte de la transició ecològica vers un entorn rural i agrari, amb perspectiva d’una indústria agroalimentària idealment sostenible, circular i neutra.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha participat a l’acte d’inauguració de la VI Trobada dels ambaixadors del Pacte Europeu pel Clima a Espanya, que durant els dies 19 i 20 d’abril s’ha dut a terme a la ciutat de Lleida. Un esdeveniment de caràcter estatal, que porta per títol ‘El canvi climàtic en el context del sector primari i la indústria agroalimentària’.

A la trobada, que ha tingut lloc a la Sala Víctor Siurana, a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida,  també han intervingut l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol; el director de la representació de la Comissió Europea a Catalunya, Manuel Szapiro, i el vicerector d’Infraestructures de la Universitat de Lleida, Narciso Pastor.

En els darrers anys hi ha hagut un increment de la sensibilització social que ha promogut moviments institucionals encaminats a la mitigació del canvi climàtic. Fruit d’aquesta mobilització social, el Consell d’Europa ha promogut la figura dels Ambaixadors Europeus del Pacte Climàtic amb la finalitat de ser pioners en la conscienciació social i empresarial, amb esperit constructiu i proactiu.

L’objectiu d’aquesta cimera ha estat presentar i discutir juntament amb professionals i investigadors del sector agroindustrial, representants sindicals del món agrari, així com administracions públiques, sobre els mecanismes, opcions i tecnologies disponibles per tal d’afrontar el repte de la transició ecològica vers un entorn rural i agrari, amb perspectiva d’una indústria agroalimentària idealment sostenible, circular i neutra, compatible amb un ús òptim dels recursos a escala industrial i social.

En la seva intervenció el president Joan Talarn, ha refermat que des de la  Diputació de Lleida, “continuem treballant perquè el territori i els ajuntaments segueixin implementant l’agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, lluitant contra l’emergència del canvi climàtic, la neutralitat carbònica i el benestar de les persones, pensant en el futur de les noves generacions”.

També ha explicat que a les comarques de Lleida hi ha una baixa densitat poblacional i que, si bé aquest fet ens ha generat el repte de superar la tendència a la despoblació a l’entorn rural, actualment suposa una oportunitat excepcional des del punt de vista mediambiental.

Així mateix i, davant la situació actual de la manca d’aigua, Talarn ha explicat als assistents, què “a Lleida, Alt Pirineu i Aran ja vam començar  a fer previsió del que ens passarà aquest estiu durant aquest hivern passat i, des de les comunitats de regants a les administracions, ens estem preparant; encara que no podrem mitigar els seus efectes negatius, confio a poder atenuar-los gràcies a la previsió, com l’adaptació dels regs, les millores de les canalitzacions i els dipòsits d’aigua potable als pobles”.

El president ha finalitzat la seva intervenció demanant que es valori “que a casa nostra tenim llarga experiència a posar el nostre talent a disposició d’una transformació profunda del nostre sistema econòmic més d’acord amb la coexistència pacífica i regeneradora del nostre entorn vital”.

A més de la presència d’ambaixadors europeus que representen l’Estat espanyol, les jornades també han comptat amb la participació d’entitats sindicals en representació dels treballadors del sector, col·legis professionals (entre d’altres, el COEAC) que han afrontat les qüestions més tècniques, així com representants de les administracions públiques, com a gestors dels fons públics dedicats a fer front a la transició ecològica.



Desplaça cap amunt