Tàrrega incrementa el seu patrimoni cultural recuperant la casa d’Avraham Xalom

Una actuació inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica “Paisatges de Ponent”, cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega amb fons FEDER, amb un import d’adjudicació de  108.927,23 €

Tàrrega ha finalitzat el projecte de consolidació estructural, adequació interior i museïtzació de la Casa del Call de Tàrrega, dins del projecte “Paisatges de Ponent”, una actuació que compta amb el suport de la Diputació de Lleida.

Aquesta casa té un interès especial per la ciutat donat l’important llegat medieval jueu de Tàrrega. És una peça clau per completar les troballes realitzades a la necròpolis jueva de les Roquetes i el traçat urbà del call, força ben conservat cinc segles i escaig després de l’expulsió dels jueus.

Els treballs que s’han fet a la casa -que té unes dimensions modestes, d’uns 40 metres quadrats de planta amb planta baixa (dividida per un altell), primer pis i golfes, amb entrada només per la banda del carrer de l’Estudi- han permès deixar al descobert l’estructura gòtica de l’immoble on va viure el metge i filòsof jueu targarí Avraham Xalom. També han corroborat l’afectació de la rubinada de Santa Tecla l’any 1874, sota els llots de la qual s’hi han trobat restes d’inundacions anteriors a l’època medieval.

Aquest nou atractiu turístic i cultural s’integrarà com a centre d’interpretació en el projecte museogràfic ‘Tragèdia al Call-Tàrrega 1348’, l’eix del qual és la sala permanent del Museu Tàrrega-Urgell dedicada a l’antic call jueu. Es tracta d’una actuació cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega amb fons FEDER, dins del projecte ‘Paisatges de Ponent’, amb un import de subvenció de 108.927,23 €.

En aquesta casa, situada al cor del call de Tàrrega, s’han conservat d’una manera excepcional bona part de l’estructura medieval de l’edifici, gràcies a que les obres fetes al llarg dels segles han alterat ben poc la seva fisonomia, i a que en el decurs del segle XX, tret de la teulada que es devia reformar en algun moment de la primera meitat del segle XX, la resta de l’edifici ha quedat intacte. Que no hagi existit mai cap instal·lació d’aigua corrent ni de llum indica que fa més de cent anys que no s’hi viu. Aquest fet ha possibilitat que es conservessin molts elements estructurals antics de la casa i que aquesta esdevingui un testimoni únic de com podia ser una casa del call de Tàrrega en l’època medieval.

Desplaça cap amunt