Tret de sortida al primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia

El mercat del Ram a Vic i la Fira de Sant Miquel de Lleida són les seus on es desenvolupa aquest primer congrés per a l’impuls de la bioeconomia i l’economia circular  

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha participat aquest dimecres en la primera jornada del primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022), que es celebra els dies 6 i 7 d’abril a l’Edifici El Sucre de Vic amb motiu de la celebració del Mercat del Ram.

Gibert ha estat acompanyat del cap del gabinet tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió; el regidor de Fires i Mercats de Vic, Titi Roca; la directora del certamen, Carme Sáez; el president de l’Associació Frisona d’Osona, Jordi Juanola, i, el membre de la comissió de Canals Porcines, Albert Noguera. 

Aquest congrés ha estat organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida i compta amb el suport de la Diputació de Lleida. Té la finalitat de ser un punt de trobada d’empreses i institucions que promouen el desenvolupament de la bioeconomia a Catalunya.  Aquestes dues jornades a Vic tindran continuïtat durant el mes de setembre, amb la celebració de la Fira de Sant Miquel i han de servir per consolidar i ampliar l’èxit de la iniciativa.

L’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran identifica precisament la bioeconomia, tant de base agropecuària com forestal, com un àmbit de desenvolupament prioritari per fer efectiva la visió de futur construïda de manera col·laborativa de la mà de les principals institucions del territori. Per això, l’organització d’aquest congrés en l’àmbit català compta amb la implicació de les institucions lleidatanes des del seu origen i la ciutat de Lleida esdevé una de les dues subseus que, juntament amb Vic, acullen la celebració d’aquest esdeveniment.

El Congrés BIT respon també als reptes associats al desenvolupament de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, en la mesura que pretén facilitar el creixement i desenvolupament de projectes i negocis basats en la bioeconomia. 

Gibert i el tècnic del Biolab Baix Segre, Jacob Marcos, també han participat en el “Taller d’iniciatives de bioeconomia per municipis”, adreçat a tècniques i tècnics de l’àmbit públic. L’objectiu del taller era donar a conèixer projectes i iniciatives impulsades des del món local per potenciar el desenvolupament de la bioeconomia. En el taller s’han exposat els projectes Green&Circular, coordinat per la Diputació de Lleida, i el projecte BioValor, impulsat per vuit municipis de la comarca del Segrià.

Gibert ha posat en valor el fet que es tracta de dos projectes que aborden de forma coordinada diferents reptes identificats per fer efectiu el desenvolupament de la bioeconomia de base agropecuària a les terres de Lleida i que s’integren a l’Agenda Compartida de la demarcació.

Com una de les activitats principals d’aquesta edició del congrés, Jaume Sió ha estat l’encarregat de presentar l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024.

A més, a través de les 40 ponències organitzades entre les dues jornades, el congrés donarà veu a projectes destacats en els àmbits de la producció de bioproductes, la reutilització d’excedents agraris i la conversió de residus en recursos. També les taules rodones amb la intervenció d’empreses destacades del sector, com Gepork, Casa Ametller, Grup Unió i Grup Carinsa, i ponències per mostrar altres iniciatives d’àmbit europeu, com el Systemic Project de Wageningen han estat protagonistes en aquest congrés.

L’interès i èxit de participació que ha generat aquesta primera fase del congrés, ha fet que el BIT 2022 es postuli com un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials al voltant de la bioeconomia sobre tres espais principals: comercial, coneixement i sensibilització. 

Desplaça cap amunt