Un nou camp d’innovació identifica fins a vint actuacions per impulsar els polígons d’activitat econòmica de la demarcació

El vicepresident i diputat del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha donat la benvinguda a aquesta jornada que ha reunit més d’una vintena d’actors al Parc Agrobiotech

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha donat la benvinguda aquest divendres al camp d’innovació centrat en el futur dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de la demarcació de Lleida, celebrat a l’Espai AgrolivingLab del Parc Agrobiotech. La jornada, promoguda per la Comissió de Polígons d’Activitat Econòmica del G10, ha reunit més d’una vintena d’actors entre representants de l’administració i entitats empresarials especialitzades en els polígons d’activitat econòmica per analitzar els principals reptes d’aquests espais i proposar solucions concretes.

Com a resultat del debat i les aportacions dels participants, s’han identificat vint actuacions estratègiques que es desenvoluparan pròximament en forma de projectes concrets per a la descarbonització, la digitalització i la gestió eficient dels PAE. Entre les accions més destacades, s’inclouen promocionar l’associacionisme entre les empreses dels polígons, l’obtenció, actualització i gestió de dades relatives als polígons, i la potenciació de l’autonomia energètica dels polígons.

En la seva intervenció, Verdú ha subratllat la necessitat d’un model de desenvolupament industrial basat en la planificació estratègica i la concertació entre els diferents agents implicats: “El model de transformació que impulsem implica un procés d’industrialització, i en aquest procés és important disposar de sòl idoni per a l’atracció de noves indústries i també per fer més competitives les que ja estan implantades al territori. Aquesta jornada ens permet treballar de manera conjunta per superar obstacles i avançar cap a un futur més sostenible i digitalitzat per als nostres polígons”.

Per la seva banda, l’assessora de la Transformació, Teresa Botargues, ha exposat el funcionament de l’Agenda Compartida, la iniciativa que, sota el nom de ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’, impulsa la transformació econòmica del territori. Botargues ha destacat la importància de la col·laboració entre institucions i empreses per afrontar els desafiaments estructurals i aprofitar les oportunitats que ofereixen els nous paradigmes econòmics globals.

El taller s’ha estructurat al voltant de tres grans reptes: la reducció de la petjada de CO2 dels PAE, la millora en la gestió dels serveis bàsics i avançats i l’adopció de tecnologies digitals avançades per part de les empreses. El facilitador del taller, Josep Maria Miró, ha guiat les dinàmiques de treball, que han permès identificar nou obstacles principals i vint actuacions estratègiques.

Els assistents han valorat molt positivament l’enfocament col·laboratiu de la jornada, i han subratllat la importància de convertir els PAE en entorns més eficients, competitius i sostenibles. En els pròxims mesos, es treballarà en la implementació de les mesures acordades, amb l’objectiu de consolidar aquests espais com a motors econòmics del territori.

El camp d’innovació d’aquest divendres s’emmarca en els treballs de la Comissió per al Desenvolupament dels Polígons d’Activitat Econòmica de la demarcació de Lleida, una de les tres comissions en marxa dins de l’Agenda Compartida. Paral·lelament, el G10, l’òrgan de governança de l’Agenda, ha establert una metodologia d’anàlisi en profunditat per conèixer la realitat dels PAE del territori i definir les millors estratègies d’actuació.

Aquest treball és especialment rellevant en el context del Pacte Nacional per la Indústria, que el proper any experimentarà canvis importants i on serà clau incidir per garantir que les necessitats del territori siguin considerades en les polítiques industrials de futur.

Lleida, 28 de març de 2025

Desplaça cap amunt