Universitat i empresa col·laboren amb l’objectiu de potenciar la transició energètica i la bioeconomia

En la jornada celebrada a Balaguer, dins el projecte Energi HubLab, una de les operacions del PECT Green&Circular en què participen, entre d’altres, el Patronat de Promoció Econòmica, la Paeria de Balaguer i la Universitat de Lleida

Treballant en la recerca sobre l’energia, l’eficiència energètica i la sostenibilitat

El Centre d’Empreses i Innovació de Balaguer ha acollit aquest dimecres la jornada d’empreses i universitat ‘L’Aliança per a la Transició Energètica’, organitzada conjuntament per l’Energy HubLab i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, amb l’objectiu d’articular la col·laboració entre les empreses del territori i la recerca sobre l’energia, l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert; la vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín  i, el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents a la jornada.

En la jornada s’han explicat les vies de col·laboració amb la universitat i s’han exposat les línies d’investigació dels grups de recerca que treballen en aquests àmbits, així com alguns casos d’èxit que han resultat de la seva col·laboració amb el món empresarial. Així, es pretén donar resposta a la voluntat de moltes empreses, per petites que siguin, d’implantar solucions o millores en l’eficiència de les seves instal·lacions o processos productius, i incorporar les energies renovables.

Carles Gibert ha destacat que “la transició energètica i la bioeconomia com a vectors d’especialització competitiva territorial són dos dels àmbits d’especialització que formen part del total dels set que han estat identificats per tal de fer efectiva la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran”.

També s’ha referit al fet que “aquest projecte es planteja com una oportunitat per valoritzar i diversificar l’economia local, posicionant la demarcació de Lleida com a motor de la transició energètica a Catalunya i, en aquest sentit, l’acostament entre universitat i empresa beneficia el desenvolupament d’innovacions que fomentin aquesta competitivitat és imprescindible”.

Seguidament, s’han iniciat les intervencions dels ponents, la primera de la mà d’Eduard Gregorio, coordinador del grau en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat i el doble grau en Enginyeria Mecànica i Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat de la Universitat de Lleida, i de Carmen Gallart, coordinadora de l’Oficina de suport a R+D+i de la Universitat de Lleida, ha tractat de l’accés de les PIMES i professionals a la recerca de la Universitat de Lleida, i les oportunitats de col·laboració en l’àmbit acadèmic.

Després de la pausa, membres dels diferents Grups de Recerca han exposat les seves línies d’investigació i han explicat casos d’èxit resultat de la seva col·laboració amb el món empresarial.

Per acabar, Gabriel Zsembinszki i Luisa F. Cabeza, del Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial, han explicat els projectes desenvolupats amb les empreses AKO i URD (Urban Reuse Development). Així mateix, Montserrat Vilarrubí, del grup Sustainable Energy, Machinery and Buildings ha explicat  el cas d’èxit spin-off UnisCool; Gabriel Pérez, coordinador del grup Innovative Technologies for Sustainability, el cas d’èxit Urbanscape architecture – Knauf insulation Romero Polo; i finalment, Daniel Chemisana i Àlex Moreno, de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar, han donat a conèixer la seva col·laboració amb IASO.

Un cop acabada la jornada, es fa un dinar amb networking per tal de promoure l’intercanvi d’impressions, així com possibles sinergies entre els assistents.

Desplaça cap amunt