Jornada BIOHUB CAT: El HUB de la Bioeconomia de Catalunya


El divendres 18 de març de 2022, va tenir lloc la Jornada BIOHUB CAT El Hub de Bioeconomia de Catalunya a Alcarràs, al Centre Cultural Lo Casino, jornada organitzada pel soci beneficiari del L’Ajuntament d’Alcarràs executa l’operació “Bio-HubLab” en el marc del PECT Green Circular Ponent, Ajuntament d’Alcarràs i també pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Va ser presidida per l’Il·lm. Sr. Jordi Janés, Alcalde d’Alcarràs, pel Sr. Carles Gibert, Diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i pel Sr. Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Va ser tot un èxit amb més de 100 assistents de diferents àmbits.

El BIOHUB CAT té com a objectiu principal impulsar la valorització dels recursos biològics renovables excedents de l’activitat productiva del país a partir d’infraestructures existents, contribuint a desenvolupar una transformació tecnològica que faciliti la producció de bioproductes, biomaterials i bioenergia.

Durant la jornada, es va fer una presentació del projecte Green Circular Ponent a càrrec del seu coordinador, David Aguilà.

La jornada també va comptar amb un vídeo explicatiu de l’origen del Biolab Baix Segre, i de com estan ajudant en la planificació i execució d’altres projectes que tindran un gran impacte al llarg de tot el territori de Ponent. Posteriorment, representants dels ajuntaments han explicat els resultats obtinguts a través del projecte Biovalor 1 i els propòsits que volen assolir amb l’execució del projecte Biovalor 2 al llarg d’aquest any.

També va participar EURECAT, detallant la feina feta fins al moment en la definició de l’estratègia del BIOHUB.

Hi va haver dinàmiques participatives amb el públic assistent, i una taula rodona amb 5 empreses que van explicar casos d’èxit quant a bioeconomia circular i aprofitament dels residus convertint-los en recursos.

Les empreses van ser:

• Start-up biotecnològica dedicada a la transformació de recursos orgànics per obtenir bioplàstics (Venvirotech Biotechnology SL)
• Empresa líder en distribució d’alimentació a les comarques lleidatanes compromesa amb l’entorn social i mediambiental (Supermercats Plus Fresc)
• Adaptació constant en la valorització de recursos orgànics per l’agricultura, la ramaderia i la indústria (Muns Agroindustrial SL)
• Indústria del sector carni que ha diversificat el seu model de negoci en base a la valorització dels seus recursos orgànics excedents (Friselva SA)
• Empresa líder en serveis mediambientals i en la generació d’energia verda (Griñó Ecològic SA)

Finalment el Víctor Falguera va explicar breument l’experiència del BIOVALOR 1 i va posar en valor el BIOVALOR 2. També es va parlar d’exemples d’instal·lacions europees que destaquen com a referents en matèria de bioeconomia circular, de la gestió de la confidencialitat en infraestructures compartides de validació tecnològica i de producte, i del valor afegit del lobby.

Si no has pogut seguir la jornada, aquí està el link a la gravació

_