La Diputació de Lleida inicia les obres d’adequació del molí Tomàs, al municipi de Torrebesses

Actuació que compta amb un pressupost de 33.240,09 €, cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Torrebesses, emmarcat en el projecte ‘Paisatges de Ponent’

 

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, va aprovar el passat mes de maig l’inici de les obres d’adequació del molí Tomàs, al municipi de Torrebesses, dins del projecte “Paisatges de Ponent”.

El projecte proposa en una primera fase consolidar l’estructura existent actualment, adequar-ne l’accés i senyalitzar els recorreguts per a la seva visita. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 33.240,09 €, i està cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Torrebesses.

Aquests tipus de molins construïts a mitjans del segle XIX comptaven habitualment amb una premsa de tracció animal, destinada a trencar les olives i dues grans premses de seixantè, que eren utilitzades per obtenir l’oli i aprofitaven l’aigua acumulada en basses a les zones dels principals corrents.

Un cop identificades les principals estructures que es mantenen en un estat adequat, l’objectiu de l’actuació es concentra en:

  • Esbrossada i neteja del terreny que envolta l’edificació i de la bassa d’aigua.
  • Enderroc dels trams de murs en mal estat i la seva reconstrucció.
  • Neteja perimetral dels murs existents i dels forjats sobre les voltes.
  • Recuperació i consolidació dels murs existents de pedra i tàpia, per a la definició del perímetre de la bassa i de les parets de tancament de l’edificació.
  • Execució dels remats superiors dels panys de mur recuperats.

El projecte també contempla l’adequació d’un recorregut per a visitants, des del camí existent fins a l’interior de la bassa i un accés a l’edificació.

Scroll to Top