Joan Talarn vincula l’aposta de Lleida per la bioeconomia a l’esforç per afavorir l’arrelament del món rural

El president de la Diputació de Lleida participa en la inauguració del Congrés BIT, que ha estat precedit per la 1a Setmana de la Transformació Econòmica i inclou l’espai BIT-Expo dins de la Fira de Sant Miquel

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha vinculat l’aposta que s’està duent a terme per consolidar projectes de bioeconomia a les terres de Lleida “per a transformar l’actual sistema econòmic extractiu en favor d’un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i faciliti l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens facin ser un territori atractiu per fer arrelar projectes de vida i retenir talent al nostre entorn rural”.

Talarn ha participat en la inauguració del Congrés BIT, que ha estat presidida per la  consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i en la qual hi ha participat també l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. El Congrés es completa amb la BIT-Expo, un espai exclusiu dedicat a empreses que fan bioeconomia dins de la Fira de Sant Miquel.

Joan Talarn ha recordat que aquest congrés nacional, amb prop de 400 inscrits, suposa “la posada de llarg de l’esforç col·laboratiu de les institucions polítiques, econòmiques i científiques per a fer de Lleida la capital de la bioeconomia”, que ha comptat amb un centenar d’accions promogudes pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida dins la I Setmana de la Transformació Econòmica amb, entre altres accions, tallers educatius sobre la bioeconomia en 23 centres escolars de les comarques en què participen aproximadament 300 nens i nenes.

El president de la Diputació ha destacat que “la nostra és la demarcació més extensa de Catalunya, però també la més despoblada. En el 38% del país vivim el 5% de les persones i concentrem el 53% de la producció agrícola, el 47% de la producció ramadera i el 35% de la superfície de boscos de Catalunya. Fins fa poc, aquestes xifres ens remetien a un problema per solucionar, què fem amb els residus d’aquesta intensa activitat humana dedicada, fonamentalment, a produir els aliments per a la resta dels habitants”.

En aquest sentit, Talarn ha remarcat la importància de dur a terme un canvi de paradigma i transformar el sector econòmic en Bioeconomia, i ha recordat que a la Diputació de Lleida “estem implicadíssims en la captació de fons Next Generation a través de vuit projectes tractors que, en total, aspiren a mobilitzar més de 500 milions d’euros i facilitar la creació de 6.000 llocs de treball d’aquí a l’any 2026” i que “tenen en comú la transformació verda de l’economia dels nostres municipis”. Així ha citat el Biohub CAT, per al desenvolupament de la bioeconomia a Catalunya i té Alcarràs com a  punta de llança en l’aprofitament de les dejeccions ramaderes; el Digital Innovation Hub del sector agroalimentari i forestal de Catalunya, per introduir el big data, la intel·ligència artificial o el 5G en el sistema agroalimentari i forestal; i la valorització integral dels recursos forestals del Pirineu, per impulsar els usos constructius de la fusta i també els usos tèrmics en base a tots els subproductes que genera la fusta dels nostres boscos; la bioeconomia forestal.

L’acte inaugural del congrés BIT s’ha dut a terme a la sala Leandre Cristòfol, del Palau de Congressos de La Llotja de Lleida, i ha comptat amb les intervencions de Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Titi Roca, 3r tinent d’alcalde i regidor d’Esports i Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’acte ha estat conduit per la periodista Rut Camí.

El 1er Congrés BIT de Catalunya compta amb prop de 400 inscrits i acollirà fins el 30 de setembre, més 50 ponències sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia. El Congrés, que s’està duent a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel, incorpora el Pavelló de la Bioeconomia, en el qual una trentena d’empreses expositores mostren les seves experiències i avenços en els sectors econòmics que tenen com a base els productes naturals de la terra i l’economia circular i sostenible. Aquest migdia, els empresaris que participen a l’exposició han mantingut una trobada amb la consellera Jordà.

Desplaça cap amunt