La Noguera, Pallars Sobirà, Garrigues i Val d’Aran també han participat en aquest projecte amb el que es pretén incidir en l’apoderament de la ciutadania, la participació i la conscienciació, un dels eixos del nou model energètic que promou la Generalitat
En el marc de la celebració de la setmana Europea de l’Energia Sostenible de Catalunya, sota el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!”, es vol impulsar fórmules que permeten a les persones gestionar i posar en comú l’energia autoproduïda, com les comunitats energètiques
En el marc de la celebració de la setmana Europea de l’Energia Sostenible de Catalunya, es va celebrar ahir en el Punt d’Atenció Globalleida Pallars Jussà, la darrera de les cinc sessions de divulgació de Comunitats energètiques realitzades pel territori.
Amb la finalitat de fer una crida a la ciutadania perquè canviï la seva relació amb l’energia i avançar així en la transformació del model energètic, s’ha impulsat la campanya centrada aquest any en les diferents fórmules per compartir l’energia autoproduïda, com ara les comunitats energètiques, i sota el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!”
La Diputació de Lleida, en el marc del projecte de transformació econòmica que inclou l’àmbit prioritari 5 Energia sostenible, és organitzadora de la setmana de l’Energia a Catalunya, una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països.
A l’espera de que finalitzi el període per poder realitzar les itineràncies dels recursos(Activitats de totes les entitats organitzadores adherides al territori) en el marc de la setmana de l’energia, podem avançar que a Catalunya s’han adherit més de 100 entitats i s’han realitzat més de 161activitats, augmentant així el nombre d’activitats respecte l’any passat que van ser presencials i telemàtiques (70 activitats més). També destacar, què la distribució d’activitats organitzades des de la Diputació al territori han estat un èxit, ja que han comptat amb la col·laboració dels tècnics i tècniques de les oficines comarcals de transició energètica i dels Punts d’atenció Globalleida que coneixien les inquietuds i necessitats de la ciutadania i del món empresarial.
El programa de la xerrada, impartida per Santi Martínez, director general de KM0 Energy, ha començat explicant ‘Què és una comunitat energètica?’, ha seguit amb, ‘Quins són els avantatges per a la ciutadania?’; ‘Lideratge i governança’, i finalment, ‘Costos i beneficis de les comunitats energètiques’. En aquesta sessió dirigida a la ciutadania als ajuntaments i a les empreses s’han facilitat eines per revisar les condicions d’èxit amb el suport de diversos exemples, amb formes de governança variades i per acabar s’ha obert un debat molt interessant per explorar elements de bloqueig i factors d’èxit.
A Catalunya, la campanya també està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), per les quatre Diputacions, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).
El fet de compartir l’energia autoproduïda apodera les persones dins del nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que Catalunya està construint, ja que els dona la capacitat per decidir com gestionen la seva energia i els fa menys dependents del mercat energètic. L’apoderament de la ciutadania, la participació i la conscienciació són, juntament amb l’estalvi i l’eficiència energètica i les energies renovables, un dels trets distintius del model energètic cap al qual avança Catalunya i que aspira a assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.
Les comunitats energètiques són una de les fórmules, amb l’autoconsum col·lectiu, que ha de contribuir a posar l’autoconsum a l’abast de tota la ciutadania i empreses de Catalunya i a descentralitzar el model energètic.
Així, les comunitats energètiques són una forma d’organitzar-se entre la ciutadania, les pimes i/o les administracions locals per decidir com produir, gestionar i utilitzar l’energia amb l’objectiu de beneficiar-se col·lectivament, tant des d’un punt de vista ambiental, econòmic com social. Poden anar més enllà de l’àmbit elèctric, abastant l’autogeneració d’energia tèrmica, les millores en eficiència energètica o el desenvolupament de sistemes de mobilitat sostenible. Per impulsar-les, el Govern ha habilitat una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per a la constitució de comunitats energètiques dins del marc de cooperatives de consum, i també està treballant per eliminar les barreres tècniques i normatives que dificulten el fet de compartir energia sota qualsevol fórmula.