Ha tingut lloc aquest dimecres al Parc AgroBioTech de Lleida, amb la participació del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú
S’ha presentat un projecte amb dues àrees: la millora de les granges porcines amb monitoratge individualitzat i la reducció de l’ús d’antibiòtics en la ramaderia
Aquest esdeveniment, organitzat pel CIDAI, marca una fita significativa en el sector agroalimentari, reunint experts i grups d’interès clau per compartir les innovacions i els avenços recents. Amb una agenda dinàmica i enriquidora, la jornada ha ofert una oportunitat excepcional per conèixer de primera mà les novetats més rellevants en aquest àmbit en constant evolució.
L’esdeveniment, que s’ha iniciat amb una cerimònia d’obertura, al Parc AgroBioTech de Lleida, ha comptat amb la presència i intervencions del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú; la subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya, Glòria Cugat; el director del CIDAI i cap de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas, i representació de l’Ajuntament de Lleida.
El projecte que s’ha presentat aquest dimecres del sector de la producció d’aliments s’ha treballat en dues àrees. Per un costat, la millora de les granges porcines amb monitoratge individualitzat, creant a través de la intel·ligència artificial un sistema que utilitza càmeres per observar els porcs i recollir dades sobre com viuen per ajudar els propietaris de les granges a millorar les condicions dels seus animals. I, per l’altre, la reducció de l’ús d’antibiòtics en la ramaderia, per protegir la salut humana.
En la seva intervenció, Verdú ha destacat la importància de presentar els primers resultats del Projecte d’Alt Impacte en l’Àmbit Agroalimentari, que demostra com la Intel·ligència Artificial pot contribuir a les necessitats del sector. “I, en aquest
sentit, estem satisfets amb la feina col·laborativa feta i tenim grans expectatives dels impactes que esperem que tingui la posada en marxa del CIDAF CAT dins de l’estructura del Parc Agrobiotech, reforçant el posicionament de Lleida com a referent en la digitalització d’aquest sector estratègic del país”, ha afirmat Verdú.
L’Agenda Compartida prioritza la digitalització de les cadenes agroalimentàries a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Aquesta iniciativa busca millorar la productivitat, augmentar els ingressos, crear ocupació i promoure inversions en aquest sector clau del territori.
L’estudi fet per ACCIÓ i Prodeca mostra que el sector agroalimentari és clau a Catalunya, amb una facturació de més de 43 M€, la qual cosa representa el 19% del PIB i amb més de 177.000 treballadors. Destaca la importància de les tecnologies, la sostenibilitat i la producció d’aliments saludables com a tendències principals. Malgrat això, les més de 57.000 explotacions agrícoles es troben amb obstacles en l’adopció tecnològica, com la seva mida, l’edat dels propietaris i els problemes de connectivitat a zones rurals.
L’Agenda Compartida va crear el CIDAF CAT el 2021 per millorar la competitivitat del sector agroalimentari i forestal a Catalunya mitjançant tecnologies digitals com la intel·ligència artificial i el Blockchain. Aquest centre és fruit de la col·laboració de 13 actors clau i ofereix serveis per desenvolupar solucions als reptes del sector. El CIDAF CAT, inaugurat el 2023 amb suport financer de tres administracions, treballa en projectes pilot que enllacen tecnologies amb les necessitats específiques d’aquest sector.
La presentació dels projectes d’alt impacte en l’àmbit agroalimentari és una iniciativa que contribuirà a impulsar la transformació digital del sector agroalimentari i forestal de Catalunya. El CIDAI, iniciativa publico-privada que promou la intel·ligència artificial, desenvolupa solucions innovadores amb la intel·ligència artificial per millorar la producció d’aliments i protegir la salut pública a Catalunya