Joan Talarn posa en valor la singularitat de la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, un “referent” que “no té ni competència”

El president de la Diputació ha inaugurat un certamen centenari i que ha esdevingut un mitjà per millorar la resta de l’activitat del poble

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest diumenge la inauguració de la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià.

Talarn, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta segona de la Diputació, Estefania Rufach, ha arribat a l’Ajuntament, on ha estat rebut per l’alcalde, Xavier Terré, pel president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i per la directora general d’Administració Local, Montse Fornells, a més de la resta de la corporació municipal i alcaldes de municipis veïns. El president ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament i ha mantingut una breu reunió amb els representants municipals a la Sala de Plens.

Posteriorment, s’han traslladat al Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, on han estat rebuts per Àngel Galobart, coordinador del Centre, i Anna M. Puig, guia del Museu, que els han acompanyat durant la visita.

En acabar, s’han desplaçat al recinte firal per efectuar un recorregut. A més, les autoritats han participat en el lliurament de trofeus de l’exposició de perdius, i Talarn ha estat l’encarregat d’entregar el de millor exemplar. L’estada del president a Vilanova de Meià ha acabat un dinar al Casal Municipal.

Durant els parlaments, el president de la Diputació de Lleida ha començat la seva intervenció felicitant el consistori i els criadors de perdius i altres aus, la Federació de Caça de Lleida i tot l’entramat social i econòmic de Vilanova de Meià per l’esforç de recuperar “una fira centenària” que, com la resta de l’activitat, l’any passat va quedar afectada per la pandèmia.

El president ha recordat, en aquest sentit, que les comarques lleidatanes van passar de convocar unes 200 fires anuals l’any 2019 a només la cinquantena d’enguany, el que suposa un impacte econòmic negatiu que ha xifrat en 6.444 milions d’euros i un descens de l’activitat que s’ha reduït un 93% respecte del 2019 i ha deixat de generar prop de 50.000 llocs de treball directes i indirectes.

És per aquest motiu que encara ha volgut posar més en valor la feina que s’està duent a terme a Vilanova de Meià, i que “fa justícia als set segles d’història que té aquesta Fira de la Perdiu”, refermada com a “referent de qualitat en la cria i comercialització d’aquestes aus”. Set segles, ha dit Talarn, “en els quals no teniu ni competència”.

Una fira que, a més, ha esdevingut un mitjà per millorar la resta de l’activitat del poble, com ho demostra el remodelat Centre d’Interpretació del Montsec. Tot plegat configura un municipi amb una identitat singular i amb un entorn únic.

La Fira de la Perdiu, que no es va poder celebrar l’any passat arran de la pandèmia, ha tornat enguany a l’activitat. Ho ha fet amb un centenar d’expositors de perdius i altres animals, com també de productes artesans de proximitat, sense oblidar altres activitats i tallers adreçats a grans i petits.





Desplaça cap amunt